«Ραιδεστός – Θεσσαλονίκη. Αρχαιότητες σ’ ένα ταξίδι προσφυγιάς»

«Ραιδεστός – Θεσσαλονίκη. Αρχαιότητες σ’ ένα ταξίδι προσφυγιάς»

Ο Όμιλος Αγροτεχνολογίας Ευθυμιάδη είναι υπερήφανος χορηγός της ιδιαίτερα ενδιαφέρουσας αλλά και επίκαιρης έκθεσης αυτής, μέσα στο πλαίσιο των ενεργειών που γίνονται για τον εορτασμό συμπλήρωσης 80 χρόνων του Ομίλου.

Τα εγκαίνια έγιναν παρουσία του Δημάρχου Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μπουτάρη και του Πρόεδρου του Ομίλου Αγροτεχνολογίας Ευθυμιάδη – χορηγού της έκθεσης – κ. Νίκου Ευθυμιάδη, του οποίου η καταγωγή είναι από τη Ραιδεστό της Ανατολικής Θράκης.

«Η έκθεση για την αρχαιολογική “Συλλογή Ραιδεστού” προγραμματίστηκε πριν από δύο χρόνια περίπου, προτού προκύψει το φαινόμενο της αθρόας άφιξης των προσφύγων από τις εμπόλεμες χώρες στη Μέση Ανατολή προς την Ελλάδα. Η θλιβερή αυτή σύμπτωση κάνει την έκθεση επίκαιρη όσο ποτέ, θυμίζοντάς μας ότι η μοίρα των ανθρώπων είναι όμοια και κοινή και ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται, κι είναι καταδικασμένη να κάνει τα ίδια τραγικά λάθη, όταν αγνοούνται δυστυχείς εμπειρίες του παρελθόντος. Η αντιπαραβολή των ιστοριών της προσφυγιάς ήταν μοιραία αναπόφευκτη» σημείωσε η διευθύντρια του μουσείου Πολυξένη Βελένη.

«Ήταν μεγάλη χαρά αλλά και τιμή για μας στον Όμιλο η συνεργασία αυτή με το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και εύχομαι να υπάρξουν και άλλα τέτοια παραδείγματα συνεργασίας Ιδιωτικού και Δημόσιου τομέα, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες οικονομική στενότητας για οργανισμούς όπως τα Μουσεία» σημείωσε στην ομιλία του ο Νίκος Ευθυμιάδης, σημείο στο οποίο στάθηκε ιδιαίτερα και ο Δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης.

Σημειώνεται ότι η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 31 Ιανουαρίου 2017.