Διαχείριση Κρίσεων & Φυσικές Καταστροφές: ανάγκη για προληπτικό σχεδιασμό και θωράκιση της βιομηχανίας

Διαχείριση Κρίσεων & Φυσικές Καταστροφές: ανάγκη για προληπτικό σχεδιασμό και θωράκιση της βιομηχανίας

Παρουσία του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Χρήστου Τριαντόπουλου, Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) διοργάνωσε στα γραφεία του την ημερίδα «Διαχείριση Κρίσεων – Φυσικές Καταστροφές: Η επόμενη ημέρα στην ασφάλιση κινδύνων στη Βιομηχανία».

 

Στην κεντρική ομιλία του, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος δήλωσε «Τα τελευταία χρόνια ακραία φαινόμενα και πρωτόγνωρες καταστροφές συμβαίνουν όλο και πιο συχνά και όλο και πιο έντονα από ό,τι στο παρελθόν. Και, δυστυχώς, η Ελλάδα – και η ευρύτερη γειτονιά μας – είναι στον πυρήνα της κλιματικής κρίσης και των νέων δεδομένων. Η Κυβέρνηση έχει δημιουργήσει ένα νέο πλαίσιο για να ανταποκριθεί στις ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί στις επιχειρήσεις που πλήττονται από τις φυσικές καταστροφές. Το πλαίσιο της κρατικής αρωγής, το οποίο εξελίσσεται και ενδυναμώνεται, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δυσμενή δεδομένα που έχει διαμορφώσει η κλιματική κρίση. Νέα δεδομένα που θέλουν μαζί με την κρατική αρωγή – της ισχυρής και ουσιαστικής αρωγής του κράτους – να συμπορεύεται αρμονικά και η ιδιωτική ασφάλιση έναντι των φυσικών καταστροφών. Προς αυτή την κατεύθυνση δημιουργείται Παρατηρητήριο Ιδιωτικής Ασφάλισης έναντι Φυσικών Καταστροφών, με αντίστοιχη εθνική στρατηγική, ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες σταδιακά για μία τέτοια εξέλιξη. Μία εξέλιξη που προϋποθέτει η προσέγγιση των ασφαλιστικών εταιρειών να μην εδράζεται αποκλειστικά σε όρους αγοράς – αλλά να λαμβάνονται υπόψη και όλες οι κοινωνικοοικονομικές παράμετροι και αναγκαιότητες. Και αυτό διότι η σταδιακή διαμόρφωση της ασφαλιστικής κουλτούρας, σε μία χώρα όπως η Ελλάδα όπου υπολείπεται σε σχέση με άλλες, προϋποθέτει και την ασφαλιστική δυνατότητα, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα, στο πλαίσιο της κλιματικής κρίσης».

Από πλευράς της, η πρόεδρος του ΣΒΕ κα Λουκία Σαράντη επεσήμανε ότι «Η σημερινή εκδήλωση είναι εξαιρετικής σημασίας διότι βιώνουμε την κλιματική αλλαγή οι επιπτώσεις της οποίας είναι τεράστιες και μας αφορούν όλους. Είναι γεγονός ότι οι ραγδαίες αλλαγές στο περιβάλλον έχουν οδηγήσει σε μια κρίση, η οποία υπάρχει και εκδηλώνεται με ακραία καιρικά φαινόμενα, με αποτέλεσμα πρωτοφανείς φυσικές καταστροφές, οι οποίες έχουν πλήξει συμπολίτες μας και επιχειρήσεις. Πρόκειται λοιπόν για μια πολύ σοβαρή πρόκληση και η βιομηχανία πρέπει να θωρακιστεί. Προς αυτήν την κατεύθυνση η σημερινή ημερίδα, την οποία διοργάνωσε η Ομάδα Εργασίας «Βιομηχανία» του Συνδέσμου, αποσκοπεί να αναδείξει το μέγεθος του προβλήματος, να υπογραμμίσει τις αδυναμίες στο υπάρχον θεσμικό πλαίσιο αναφορικά με τη πρόληψη των φυσικών καταστροφών και να τονίσει τη μεγάλη σημασία του προληπτικού σχεδιασμού. Η κλιματική αλλαγή και η διαχείριση των φυσικών καταστροφών βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα και τις προτεραιότητες του ΣΒΕ και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε έμπρακτα προς αυτή την κατεύθυνση».

Την εκδήλωση συντόνισε ο επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας «Βιομηχανία» του ΣΒΕ, κ. Ευθύμης Κωνσταντόπουλος.

Οι κ.κ. Δημήτρης Καρατζάς, Αντιπρόεδρος, Indevco Group Hellas, Στέργιος Νάρης, Διευθυντής Υγείας & Ασφάλειας Εργοστασίου Βόλου, Όμιλος Ηρακλής και  Κύρος Ανδρεαδάκης, Τεχνικός Διευθυντής, Ακρίτας ΑΕ, τοποθετήθηκαν στην επίκαιρη θεματική που αφορά το σύνολο των βιομηχανιών και παρουσίασαν τα στάδια προετοιμασίας, τις εμπειρίες διαχείρισης και τα αναμενόμενα από την Πολιτεία μέτρα.

Στη συνέχεια οι κ.κ. Στυλιανός Στυλιανίδης, Διευθυντής Βορείου Ελλάδος, Generali Hellas Ασφαλιστική ΑΕ, Ιωακείμ Αναστασιάδης, Αν. Διευθυντής Ανάληψης Κινδύνων Ασφαλίσεων Ζημιών, Ergo Hellas,  Θάνος Τριανταφύλλου, Υπεύθυνος Πωλήσεων, Star Group Insurance Services συζήτησαν για το υπό διαμόρφωση ρυθμιστικό πλαίσιο, τα διαθέσιμα ασφαλιστικά προϊόντα για τις βιομηχανίες κάνοντας μια αναφορά σε case studies από φυσικές καταστροφές, την παγκόσμια τάση και τις προβλεπόμενες εξελίξεις σχετικά με τα ασφάλιστρα.

 

Σχετικά τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος

Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) ιδρύθηκε το 1915 από σημαντικούς βιομήχανους της Θεσσαλονίκης. Σήμερα είναι κοινωνικός εταίρος – ο  μόνος μάλιστα κοινωνικός εταίρος με έδρα εκτός Αθηνών και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη και βασικός εκπρόσωπος της βιομηχανίας με πανελλήνιο χαρακτήρα και αποτελείται από μέλη από όλη την Ελλάδα. Βασικός του στόχος είναι η έμπρακτη και αποτελεσματική εκπροσώπηση των επιχειρήσεων – μελών του, αλλά και της βιομηχανίας γενικότερα, στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Στηρίζοντας τα μέλη του ο ΣΒΕ μεριμνά ουσιαστικά για τη βιομηχανική ανάπτυξη της χώρας και συμβάλλει στη γενικότερη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Ελλάδας. Βασικές προτεραιότητες του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος αποτελούν η ψηφιακή επανάσταση στο ελληνικό επιχειρείν, ο έμπρακτος εκσυγχρονισμός και η επένδυση στην καινοτομία, η προώθηση της περιβαλλοντικής ευθύνης και της εταιρικής διακυβέρνησης και η ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής βιομηχανίας.

 

28 Ιουνίου 2024