Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, στα γραφεία του ΣΒΕ

Η Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2020 ήταν μια ακόμη ιστορική ημέρα για τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος. Είχαμε την τιμή και τη χαρά να υποδεχθούμε στο κτίριο των νέων γραφείων του ΣΒΕ τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Mάικ Πομπέο. Η Αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα επέλεξε τα νέα γραφεία του ΣΒΕ για τη διοργάνωση της τελετής υπογραφής της συμφωνίας επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, παρουσία του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη, καθώς και τη διεξαγωγή της στρογγυλής τραπέζης για την ενέργεια, παρουσία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη.

Προφανώς, η επιλογή του ΣΒΕ από τον επικεφαλής της Αμερικανικής διπλωματίας για την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για το μέλλον της επιχειρηματικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ.

Ευελπιστούμε ότι η πρώτη επίσκεψη Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών στη Θεσσαλονίκη, μπορεί να αποτελέσει την αρχή για την ανάπτυξη σπουδαίων επιχειρηματικών συνεργασιών μεταξύ αμερικανικών και Βορειοελλαδικών επιχειρήσεων. Για το λόγο, αυτό ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) θα συνεργαστεί στενά με την Ελληνική κυβέρνηση ούτως ώστε να ξεκινήσει άμεσα η υλοποίηση της συνεργασίας, κι έτσι να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή ωφέλεια για τις επιχειρήσεις της Βορείου Ελλάδος, αλλά και της χώρας γενικότερα.

Επιπλέον, η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών κ. Μάικ Πομπέο στη Θεσσαλονίκη δημιουργεί χωρίς αμφιβολία θετικό κλίμα για τις επιχειρηματικές προοπτικές για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα, ενώ εισφέρει τα μέγιστα στη στροφή του παγκόσμιου επιχειρηματικού ενδιαφέροντος για τη Θεσσαλονίκη, την οικονομική και την γεωστρατηγική της σημασία, και τις προοπτικές ανάπτυξής της.

Σε κάθε περίπτωση ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος θεωρεί ότι η επίσκεψη του κ. Πομπέο συνέβαλλε καταλυτικά για την προβολή της Θεσσαλονίκης στον παγκόσμιο τύπο, γεγονός που αναβάθμισε κατακόρυφα την αναγνωρισιμότητά της και πλέον την καθιστά υποψήφιο «παίκτη» στη διεθνή αγορά επενδύσεων.

Ειδικά μάλιστα  για το θέμα της επανόδου της χώρας μας, αλλά ειδικά της μεταποίησης και της βιομηχανίας στη διεθνή αγορά επενδύσεων, μας γεμίζει ελπίδα η απόφαση του Πρωθυπουργού για τη σύσταση της  «Κυβερνητικής Επιτροπής Βιομηχανίας» με τη συμμετοχή του ΣΒΕ.

Πρόκειται για σαφή υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης και του ίδιου του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, αφού η «Επιτροπή» έχει ως αποστολή τη διαμόρφωση, υλοποίηση, εποπτεία και αξιολόγηση της εθνικής βιομηχανικής πολιτικής. Όπως είναι γνωστό, η ύπαρξη ρεαλιστικής ανταγωνιστικής πολιτικής αποτελούσε αίτημα του ΣΒΕ και αρκετών φορέων υποστήριξης της επιχειρηματικότητας για περισσότερο από μια δεκαετία.

Για ακόμη μια φορά, πρόκειται για ευθεία αναγνώριση του κύρους του Συνδέσμου μας και της «επιμονής» του στην υποστήριξη της βιομηχανίας και της μεταποίησης, αφού είναι ο ένας από τους έξι φορείς που συμμετέχουν στην «Επιτροπή» και ο μοναδικός που έχει έδρα εκτός Αθηνών.

Μετά από τις δύο θετικές εξελίξεις, το συμπέρασμα είναι ένα και μοναδικό: χρειάζεται σκληρή δουλειά απ΄όλους μας, αν πραγματικά πιστεύουμε στις προοπτικές της βιομηχανίας και στη Βόρεια Ελλάδα ως προορισμό διεθνών επενδύσεων.