Μέλος του ECN (European Compost Network) η BioSolids SA

Μέλος του ECN (European Compost Network) η BioSolids SA

Μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Κομποστοποίησης (ECN) αποτελεί η BioSolids SA, από τον Δεκέμβριο του 2016. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα στην αναπτυξιακή πορεία της εταιρίας καθώς και στην διαδικασία διεθνοποίησης της. Η συμμετοχή της BioSolids σε αυτό τον πολύ σημαντικό διεθνή κλαδικό οργανισμό, αποτελεί πηγή πληροφοριών αλλά και δημιουργίας συνεργειών. Σημειώνεται ότι η BioSolids αποτελεί τον δεύτερο εκπρόσωπο της χώρας μας που έγινε δεκτός στον εν λόγω φορέα.

Σημαντική εξέλιξη για την πορεία της εταιρίας αποτελεί και  η έναρξη παραγωγής στην νέα γραμμή συσκευασίας, σε σακιά των 12, 20 και 50 λίτρων. Οι νέες συσκευασίες απευθύνονται σε φυτώρια, θερμοκήπια, κήπους, ενώ είναι κατάλληλες και για οικιακή χρήση. Μέχρι τώρα η Biosolids διέθετε τα προϊόντα της είτε σε μεγασάκους (big bags), είτε χύμα σε ποσότητες άνω του ενός κυβικού μέτρου, στοχεύοντας στην εξυπηρέτηση και ανάπλαση μεγάλων επιφανειών. Η ζήτηση όμως για μικρότερες και πιο εύχρηστες συσκευασίες οδήγησε την εταιρία να προχωρήσει στην εξυπηρέτηση της λιανικής, κάνοντας ένα ακόμη βήμα στην εμπορική διάθεση των προϊόντων της, που αναμένεται να ενισχύσει τις πωλήσεις της.

Η BioSolids ΑΕ έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη, ενώ οι παραγωγικές της εγκαταστάσεις βρίσκονται στην περιοχή της Σκύδρας, στο Νομό Πέλλας. Η εταιρία παράγει εδαφοβελτιωτικό (compost) μέσω της επεξεργασίας οργανικών αποβλήτων (υπολείμματα βιομηχανιών επεξεργασίας και τυποποίησης τροφίμων, κλαδέματα, φυτικά υπολείμματα καλλιεργειών κ.λπ.). Η επέκταση στη λιανική αγορά έγινε δυνατή με την ολοκλήρωση επενδυτικού πλάνου 1,3 εκατ. ευρώ την τελευταία τετραετία, ενώ ο προγραμματισμός προβλέπει νέες επενδύσεις 1,8 εκατ. ευρώ τα προσεχή τρία χρόνια.

Σε επόμενο στάδιο η Biosolids θα παρουσιάσει στην αγορά ένα καθαρά βιολογικό προϊόν, που θα προέρχεται σε ποσοστό 100% από την επεξεργασία φυτικών αποβλήτων (φρούτα, λαχανικά, τρόφιμα, κλαδέματα, άχυρο, πριονίδι). Όπως σημειώνει η υπεύθυνη παραγωγής της εταιρίας, χημικός κα. Δέσποινα Κόιου η υποδομή στο εργοστάσιο είναι έτοιμη και η διαδικασία παραγωγής του έχει ξεκινήσει ήδη, αφού το εν λόγω προϊόν έχει εγκριθεί από τον Οργανισμό Ελέγχου και  Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων.

Η ίδια υπογραμμίζει ότι η παρουσία του εδαφοβελτιωτικού της Biosolids στη λιανική (γεωπόνοι, φυτώρια κ.λπ.) οφείλεται στη ζήτηση από την πλευρά των πελατών και προαναγγέλλει την παρουσία των προϊόντων το επόμενο διάστημα σε εξειδικευμένα σημεία πώλησης «ώστε η νοικοκυρά να το χρησιμοποιεί στις γλάστρες του σπιτιού της».

Σε ότι αφορά τον τρόπο δράσης του εδαφοβελτιωτικού της BioSolids στις καλλιέργειες η κα. Κόιου τονίζει ότι ως προς τις φυσικές ιδιότητες του εδάφους βελτιώνει τη δομή, μειώνει την πυκνότητα, καταπολεμά τη διάβρωση και αυξάνει την ικανότητα κατακράτησης νερού. Ως προς τις χημικές ιδιότητες του εδάφους  το εδαφοβελτιωτικό σταθεροποιεί το Ph και βελτιώνει την κατακράτηση θρεπτικών στοιχείων μέσω της αύξησης της ικανότητας ανταλλαγής κατιόντων, ενώ ως προς τις βιολογικές ιδιότητες του εδάφους παρέχει θρεπτικό οργανικό υλικό και καταπολεμά τις αρρώστιες των φυτών.