IMD: με την παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων, η Ελλάδα θα ανακτήσει τη χαμένη της ανταγωνιστικότητα. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας του Institute for Management Development (IMD) της Ελβετίας: «Η Ελλάδα στην 57η θέση για το 2017 μεταξύ 63 χωρών»

IMD: με την παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων, η Ελλάδα θα ανακτήσει τη χαμένη της ανταγωνιστικότητα. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας του Institute for Management Development (IMD) της Ελβετίας: «Η Ελλάδα στην 57η θέση για το 2017 μεταξύ 63 χωρών»

O Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), (www.sbbe.gr) ως εθνικός εκπρόσωπος του «Institute for Management Development» (IMD) στην Ελλάδα, δημοσιοποιεί σήμερα τα αποτελέσματα της Παγκόσμιας Επετηρίδας Ανταγωνιστικότητας (World Competitiveness Yearbook – WCY) του International Institute for Management Development (IMD), για το έτος 2017.

Για την κάλυψη των αναγκών που προέκυψαν από τη συνεργασία του ΣΒΒΕ με το IMD, η υπεύθυνη Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Μελετών του ΣΒΒΕ συνεργάσθηκε και φέτος επιτυχώς, για δέκατη έκτη (16η) συνεχόμενη χρονιά, με το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), (www.iobe.gr) το οποίο παρείχε τα μακροοικονομικά δεδομένα που αφορούσαν στις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας για το 2016.

 

Συνοπτική αναφορά στον κύριο και τους επιμέρους δείκτες ανταγωνιστικότητας

Σύμφωνα με τα στοιχεία του IMD η ανταγωνιστική θέση της Ελλάδας κατά το 2017 σημείωσε υποχώρηση κατά μια (1) θέση και εφέτος κατατάσσεται στην 57η θέση μεταξύ 63 χωρών από την 56η την οποία κατείχε κατά την περσινή χρονιά.

Για την εξαγωγή της συνολικής θέσης μιας χώρας στη διεθνή κατάταξη ανταγωνιστικότητας λαμβάνονται υπόψη τέσσερεις μεγάλες ομάδες παραγόντων/κριτηρίων: η «Οικονομική Αποδοτικότητα», η «Κυβερνητική Αποτελεσματικότητα», η «Επιχειρηματική Αποτελεσματικότητα» και οι «Υποδομές». (συνολικά αξιολογούνται περισσότεροι από 260 δείκτες).

 

  • Στην κατηγορία των δεικτών της «Οικονομικής Αποδοτικότητας», η χώρα μας βρίσκεται στην εξηκοστή πρώτη θέση (61η) για το 2017, μεταξύ των 63 χωρών της κατάταξης, δηλαδή βρίσκεται δυο μόλις θέσεις πριν την τελευταία θέση της κατάταξης, (Η Ελλάδα είναι «τρίτη» από το τέλος)
  • Στην κατηγορία των δεικτών της «Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας», η Ελλάδα υποχωρεί κατά δύο (2) θέσεις, καταλαμβάνοντας εφέτος την 61η θέση, σημειώνοντας την τρίτη χειρότερη επίδοση μεταξύ των 63 χωρών που συμμετέχουν στην έρευνα. (Επίσης, η Ελλάδα «τρίτη» από το τέλος, όπως ακριβώς και πέρυσι)
  • Στην κατηγορία των δεικτών της «Επιχειρηματικής Αποτελεσματικότητας», καταγράφεται στασιμότητα. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα και εφέτος κατατάσσεται στην 57η θέση όπως ακριβώς και πέρυσι, και, τέλος,
  • Στην κατηγορία των «Υποδομών» σημειώνεται επίσης επιδείνωση της κατάταξης της χώρας μας κατά μια θέση: συγκεκριμένα από την 38η θέση του 2016, η χώρα μας για το 2017 κατατάσσεται στην 39η θέση, οπισθοδρομώντας και επιστρέφοντας ακριβώς στη θέση που κατείχε το 2014.

Υπογραμμίζουμε ότι τα αποτελέσματα που παρουσιάζονται σήμερα (2017) και η συνολική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας με όρους ανταγωνιστικότητας, αφορούν τις επιδόσεις της χώρας μας κατά την προηγούμενη χρονιά, δηλαδή το 2016.  

Δήλωση του Προέδρου του ΣΒΒΕ κ. Αθανάσιου Σαββάκη,

αναφορικά με τα αποτελέσματα και την κατάταξη της χώρας μας στην Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας του IMD.

 

Η οπισθοδρόμηση της Ελληνικής οικονομίας σε όρους ανταγωνιστικότητας δυστυχώς συνεχίστηκε και για το 2017.

Η χώρα μας κατατάσσεται στην ίδια θέση όπως και το 2014 γεγονός που από μόνο του αποδεικνύει την αναποτελεσματικότητα των πολιτικών ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας που εφαρμόστηκαν στη χώρα μας για την έξοδο από την κρίση.

Η “Οικονομική Απόδοση”, η “Κυβερνητική Αποτελεσματικότητα” και οι “Υποδομές” στη χώρα, βρίσκονται για ακόμα μία χρονιά σε πτωτική πορεία. Μόνο η κατηγορία της “Επιχειρηματικής Αποτελεσματικότητας” παραμένει σε σταθερή θέση στην αξιολόγηση του IMD σε σχέση με την περσινή κατάταξη.

Είναι η απόδειξη ότι το υγιές τμήμα της οικονομίας μας παραμένει ο ιδιωτικός τομέας της οικονομίας ο οποίος αντέχει, έστω και οριακά, ακόμη και μετά τα capital controls, την απουσία ρευστότητας, την αδυναμία χρηματοδότησης της δραστηριότητάς του και την απίστευτη φοροεπιδρομή των τελευταίων ετών.

Το μήνυμα από τα αποτελέσματα της εφετινής Παγκόσμιας Επετηρίδας Ανταγωνιστικότητας του IMD είναι σαφές: επείγουσα αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της οικονομίας, με ισχυροποίηση του μεταποιητικού τομέα, για την παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων.

Μιας βιομηχανίας που ενώ το 1995 η προστιθέμενη αξία παραγωγής ήταν στο 11,4%, πλέον βρίσκεται στο 8%. Παρά αυτό το ισχνό για πολλούς 8%, η βιομηχανία την εποχή της οικονομικής κρίσης εισφέρει: 55 δις € στο ΑΕΠ της χώρας, διατηρεί 1,2 εκ. θέσεις εργασίας, και τροφοδοτεί τα κρατικά ταμεία με περισσότερα από 11 δις € κάθε χρόνο.

Αν η βιομηχανία μπορούσε να επιστρέψει στην κατάσταση του 1995, αυτό θα σήμαινε για τη χώρα:

  1. Αύξηση του ΑΕΠ κατά περίπου 23 δις €, ή ποσοστιαία κατά περίπου 13%
  2. Αύξηση της απασχόλησης κατά μισό εκατομμύριο θέσεις εργασίας, και,
  3. Αύξηση των εσόδων του δημοσίου κατά 4,6 δις €.

Αν θέλουμε να βρεθούμε ξανά στην ομάδα των ανεπτυγμένων χωρών, τότε είμαστε υποχρεωμένοι να δημιουργήσουμε μια ισχυρή μεταποιητική βάση, που, υποχρεωτικά, θα παράγει διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα, όπως άλλωστε συστήσει και το ίδιο το IMD.

Συνεπώς, αναζητούνται, ακόμα και αυτή την “ύστατη” ώρα, οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και το συνεκτικό πλέγμα πολιτικών, που εφαρμοζόμενα από το πολιτικό προσωπικό με θάρρος και χωρίς υπολογισμό του πολιτικού κόστους, θα υποβοηθήσουν έμπρακτα στην ανάπτυξη της χώρας, στην υλοποίηση επενδύσεων και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας που τόσο πολύ έχει ανάγκη η κοινωνία μας.

 

Κατεβάστε το πλήρες κείμενο της παρουσίασης και του σχολιασμού των αποτελεσμάτων της Παγκόσμιας Επετηρίδας Ανταγωνιστικότητας του IMD εδώ