ΕΛΠΕ: Ολοκλήρωση εξαγοράς φωτοβολταϊκού πάρκου 204 mw στη Κοζάνη

ΕΛΠΕ: Ολοκλήρωση εξαγοράς φωτοβολταϊκού πάρκου 204 mw στη Κοζάνη

Ολοκληρώθηκε από την «ΕΛΠΕ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ» η εξαγορά του ισχυρού χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών έργων που θα κατασκευάσει η Γερμανική εταιρεία «JUWI» στη περιοχή της Κοζάνης, το οποίο βρίσκεται σε τελικό στάδιο αδειοδότησης.

Πρόκειται για το σημαντικότερο έργο ΑΠΕ στην Ελλάδα και ένα από τα 5 μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά πάρκα της Ευρώπης, συνολικής ισχύος 204 MW. Η συνολική επένδυση θα ανέλθει σε €130 εκατ., με ελληνική συμμετοχή σε υλικά, εξοπλισμό και εργασία άνω του 35%. Οι εργασίες κατασκευής θα διαρκέσουν 16 μήνες, ενώ οι περισσότερες από τις 350 άμεσες θέσεις εργασίας θα προέλθουν από την περιοχή. Αναμένεται να παράγει 350 GWh ετησίως, παρέχοντας καθαρή ενέργεια μηδενικών εκπομπών σε τουλάχιστον 75.000 νοικοκυριά.

Παράλληλα, με επιτυχία ολοκληρώθηκε η έκδοση νέων ομολογιών ονομαστικής αξίας €99,9 εκατ., με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) να συνεισφέρει το 75% της έκδοσης. Η συναλλαγή συμβάλει στη βελτίωση και διαφοροποίηση του μίγματος χρηματοδότησης του Ομίλου ΕΛΠΕ, καθώς και στην περαιτέρω μείωση του κόστους δανεισμού.

Σε δηλώσεις του ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ κος Ανδρέας Σιάμισιης, επεσήμανε: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την ολοκλήρωση της εξαγοράς του έργου ΑΠΕ στην Κοζάνη, ταυτόχρονα με την εξασφάλιση της χρηματοδότησής του. Επιβεβαιώνουμε έτσι τη στόχευση της ταχείας υλοποίησης της στρατηγικής μας για ενεργειακή μετάβαση και ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων, παρά την κρίση λόγω κορωνοϊού, συνεισφέροντας παράλληλα στην τοπική, καθώς και την ελληνική οικονομία συνολικά. Επιπλέον η επιτυχής έκδοση ευρω-ομολόγου, με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους στο τρέχον ευμετάβλητο περιβάλλον και με τη συμμετοχή της EBRD, σηματοδοτεί έμπρακτη ψήφο εμπιστοσύνης στη στρατηγική του Ομίλου για ανάπτυξη δραστηριοτήτων με βελτιωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.»