Αγροδιατροφή και Επιχειρήσεις – Ευκαιρίες συνεργασίας με την ερευνητική κοινότητα

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγµατοποιήθηκε, την Τετάρτη 31 Μαΐου 2023 στις εγκαταστάσεις του ΣΒΕ, η ηµερίδα, µε θέµα «Αγροδιατροφή και Επιχειρήσεις: Ευκαιρίες συνεργασίας µε την ερευνητική κοινότητα», που συνδιοργανώθηκε από το Σύνδεσµο Βιοµηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), το Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας ΕΛΚΕ ΑΠΘ και το Διεπιστηµονικό Κέντρο Αγροδιατροφής ΑΠΘ (ΚΕΑΓΡΟ ΑΠΘ).

Σύµφωνα µε τους διοργανωτές η ενσωµάτωση καινοτόµων µεθόδων στην παραγωγική διαδικασία είναι πρωταρχικής σηµασίας και συνεπώς η διασύνδεση της παραγωγής µε την πανεπιστηµιακή κοινότητα είναι καθοριστική. Κοινή πεποίθηση είναι ότι οι ευκαιρίες που δηµιουργούνται µεταξύ των επιστηµονικών / ερευνητικών κοινοτήτων του Διεπιστηµονικού Κέντρου Αγροδιατροφής του ΑΠΘ- ΚΕΑΓΡΟ ΑΠΘ και των επιχειρήσεων µελών του ΣΒΕ µπορούν να αλληλεπιδράσουν δηµιουργικά µε την υιοθέτηση νέων προσεγγίσεων για τους πολίτες και την κοινωνία.

Στόχος της ηµερίδας ήταν η ενηµέρωση επιχειρήσεων/εταιρειών αλλά και λοιπών εµπλεκόµενων στον αγροδιατροφικό τοµέα ώστε να αναδειχθούν η προστιθέµενη αξία και τα οφέλη της διεπιστηµονικής συνεργασίας και των ερευνητικών υποδοµών για τον αγροδιατροφικό τοµέα και την κοινωνία.

Κατά τη διάρκεια της ηµερίδας παρουσιάστηκαν τρείς διαφορετικές θεµατικές ενότητες:

• η έρευνα και καινοτοµία στους τοµείς των τροφίµων και της µεταποίησης,

• η έρευνα και καινοτοµία στον τοµέα της ζωϊκής παραγωγής, καθώς και,

• οι πρωτοβουλίες υποστήριξης καινοτοµίας στον αγροδιατροφικό τοµέα µε καινοτόµα εργαλεία στις υπηρεσίες της αγροδιατροφικής αλυσίδας.

Η οµότιµη καθηγήτρια κ. Ουρανία Μενκίσογλου-Σπυρούδη, πρόεδρος του ΚΕΑΓΡΟ παρουσίασε τη δοµή, τις υποδοµές και τους σκοπούς του Διεπιστηµονικού Κέντρου Αγροδιατροφής ως µονάδα καινοτοµίας του ΑΠΘ και ανέδειξε τις δράσεις του αναπτύσσονται από το ΚΕΑΓΡΟ ΑΠΘ για υποστήριξη των ελληνικών αγροδιατροφικών προϊόντων µέσω καινοτόµων και περιβαλλοντικά φιλικών µεθόδων, εξασφαλίζοντας την ασφάλεια στην αγροδιατροφική αλυσίδα από το «αγρόκτηµα στο πιάτο».

Τέλος αναφέρθηκε στους επιστήµονες των 48 Εργαστηρίων από 11 Τµήµατα του ΑΠΘ που συµµετέχουν στο ΚΕΑΓΡΟ ΑΠΘ, και εργάζονται µε στόχο τη διείσδυση στον αγροδιατροφικό τοµέα µιας µορφής κλιµατικά έξυπνης γεωργίας για την παραγωγή προϊόντων υψηλής ανταγωνιστικότητας σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο

Πρόγραμμα

16:00 ‘Εναρξη / Χαιρετισμοί

16:10 – 16:20 Έρευνα και καινοτομία στον Αγροδιατροφικό Τομέα

Ο. Μενκίσογλου-Σπυρούδη, Ομότιμη καθηγήτρια, Τμήμα Γεωπονίας ΑΠΘ, Πρόεδρος ΚΕΑΓΡΟ «Ερευνητικές Υποδομές στον Αγροδιατροφικό Τομέα: Διεπιστημονικό Κέντρο Αγροδιατροφής ΑΠΘ – Τεχνογνωσία, Επιστημονική Υποστήριξη και Διασύνδεση με τις Επιχειρήσεις και τη Βιομηχανία» – Παρουσίαση

16:20 – 17:10 Έρευνα και καινοτομία στους τομείς των τροφίμων και της μεταποίησης
Συντονιστής: Μ. Τσιμίδου, Ομότιμη καθηγήτρια, Τμήμα Χημείας
Συμμετέχοντες:

Κ. Κουτσουμανής, Καθηγητής, Τμήμα Γεωπονίας «Εργαλεία λήψης αποφάσεων στη βιομηχανία τροφίμων» – Παρουσίαση

Α. Παρασκευοπούλου, Καθηγήτρια, Τμήμα Χημείας «Συστατικά με λειτουργική δράση: Διαμόρφωση της δομής και της ευχυμίας νέων προϊόντων τροφίμων» – Παρουσίαση

Ι. Μουρτζίνος, Αν. Καθηγητής, Τμήμα Γεωπονίας «Ανάπτυξη τροφίμων καθαρής ετικέτας» – Παρουσίαση

Ν. Νενάδης, Επ. καθηγητής, Τμήμα Χημείας «Ενισχύοντας την προστιθέμενη αξία τροφίμων με την υποστήριξη ισχυρισμών υγείας/διατροφής: Η περίπτωση του παρθένου ελαιόλαδου» – Παρουσίαση

Ερωτήσεις – Συζήτηση

17:10 – 17:50 Έρευνα και καινοτομία στον τομέα της ζωϊκής παραγωγής
Συντονιστής: Θ. Κωτσόπουλος, Καθηγητής, Τμήμα Γεωπονίας
Συμμετέχοντες:

Π. Φορτομάρης, Καθηγητής, Τμήμα Κτηνιατρικής και Β. Τσιούρης, Επ. Καθηγητής, Τμήμα Κτηνιατρικής «Ερευνητικές δράσεις και αποτελέσματα διασύνδεσης συστημάτων εκτροφής με αλυσίδες αξίας προϊόντων ζωικής προέλευσης» – Παρουσίαση

Η. Γιάννενας, ΑνΚαθηγητής, Τμήμα Κτηνιατρικής «Καινοτόμες Ζωοτροφές για καινοτόμα προϊόντα ζωικής προέλευσης» – Παρουσίαση

Ερωτήσεις – Συζήτηση

17:50 – 18:30 Πρωτοβουλίες υποστήριξης Καινοτομίας στον Αγροδιατροφικό Τομέα: Καινοτόμα εργαλεία στις υπηρεσίες της αγρο-διατροφικής αλυσίδας

Συντονιστές: Σ. Κουνδουράς, Καθηγητής, Πρόεδρος Τμήματος Γεωπονίας και Ε. Τόκα, Υπεύθυνη Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας ΕΛΚΕ ΑΠΘ
Συμμετέχοντες:

Ν. Καλογιούρη, Επ. καθηγήτρια, Τμήμα Χημείας «Σύγχρονες αναλυτικές μέθοδοι σε συνδυασμό με προηγμένα χημειομετρικά εργαλεία για τη διερεύνηση του αποτυπώματος και τη διασφάλιση της αυθεντικότητας των τροφίμων» – Παρουσίαση

Κ. Καρυώτης & Α. Ζαλίδης, Υποψήφιοι Διδάκτορες, Τμήμα Γεωπονίας «Καινοτόμα εργαλεία ανάλυσης των ποιοτικών χαρακτηριστικών σε διάφορα στάδια της αγροδιατροφικής αλυσίδας» – Παρουσίαση

Π. Xαντζή, Μεταδιδακτορική ερευνήτρια ΑΠΘ «Δημιουργία ετικέτας (brand naming) προϊόντων μειωμένου ανθρακικού αποτυπώματος. (Ο ρόλος του πλαισίου Παρακολούθησης, Αναφοράς και Επαλήθευσης (MRV) στη δέσμευση του άνθρακα – έργο CARBONICA – HORIZON 2020)» – Παρουσίαση

Ερωτήσεις – Συζήτηση

.

Κοινοποιήστε!