Πρόγραμμα ανάπτυξης της Θράκης και των παραμεθόριων περιοχών της χώρας: 31 προτάσεις του ΣΒΕ για την περιφερειακή ανάπτυξη και την υποστήριξη της μεταποίησης

Πρόγραμμα ανάπτυξης της Θράκης και των παραμεθόριων περιοχών της χώρας: 31 προτάσεις του ΣΒΕ για την περιφερειακή ανάπτυξη και την υποστήριξη της μεταποίησης

Η περιφερειακή ανάπτυξη και η έμπρακτη υποστήριξη της ανταγωνιστικότητας της μικρομεσαίας μεταποιητικής επιχείρησης, βρέθηκαν στην κορυφή των θεμάτων που ανέλυσε ο Πρόεδρος του ΣΒΕ κ. Αθανάσιος Σαββάκης στον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη σημερινή συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους Εθνικούς Κοινωνικούς Εταίρους στο Μέγαρο Μαξίμου στην Αθήνα.

Συγκεκριμένα, η θέσπιση ειδικού προγράμματος ανάπτυξης της Θράκης και των παραμεθόριων περιοχών της χώρας, αποτελεί κατά τον ΣΒΕ προτεραιότητα για την αναδιάρθρωση της περιφερειακής βιομηχανίας. Το συγκεκριμένο θέμα αναδείχθηκε κατά προτεραιότητα στο πλαίσιο της ύπαρξης συγκεκριμένης βιομηχανικής πολιτικής για την περιφερειακή βιομηχανία.

Στο πλαίσιο ακριβώς της περιφερειακής ανάπτυξης και της περιφερειακής σύγκλισης, ο ΣΒΕ πρότεινε στον Πρωθυπουργό τη δημιουργία «Δικτύου Διεθνών Ζωνών Βιομηχανίας και Εμπορίου», σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο και Αλεξανδρούπολη. Πρόκειται για μια επιτυχημένη διεθνή πρακτική που εισφέρει θετικά στην περιφερειακή ανάπτυξη, αφού υποβοηθά στη μείωση της ανεργίας, διευκολύνει το διεθνές εμπόριο, προσελκύει ξένα κεφάλαια για επενδύσεις και δημιουργεί καλά αμειβόμενες νέες θέσεις εργασίας.

Συνεχίζοντας ο κ. Σαββάκης την μεταφορά προς τον Πρωθυπουργό των αναγκών της ελληνικής περιφέρειας και της περιφερειακής βιομηχανίας, τεκμηριώθηκε η ανάγκη υλοποίησης της πρωτοβουλίας «Thess Intec» στη Θεσσαλονίκη. Η πρωτοβουλία αφορά στη δημιουργία του πρώτου εθνικής εμβέλειας και διεθνών προδιαγραφών επιστημονικού και τεχνολογικού πάρκου, που μπορεί να εισφέρει τα μέγιστα στην περιφερειακή ανάπτυξη μέσω της παραγωγής διεθνώς εμπορεύσιμων καινοτόμων προϊόντων που θα προέλθουν από τη συνεργασία του ιδιωτικού τομέα με την ακαδημαϊκή κοινότητα.

Επίσης, ο Πρόεδρος του ΣΒΕ κ. Αθανάσιος Σαββάκης, τόνισε ότι έχει βελτιωθεί σαφώς το επιχειρηματικό κλίμα στη περιφέρεια μετά την κυβερνητική αλλαγή. Μάλιστα οι μικρομεσαίες μεταποιητικές επιχειρήσεις της περιφέρειας ευελπιστούν σε περαιτέρω βελτίωση μετά την ανακοίνωση των μέτρων οικονομικής πολιτικής από το βήμα της ΔΕΘ.

Επιπλέον, ο κ. Σαββάκης υπογράμμισε ότι επικρατεί κλίμα αισιοδοξίας μεταξύ των επιχειρήσεων της περιφέρειας μετά την πλήρη άρση των capital controls, η οποία ευελπιστούμε να ενισχυθεί με την εύρυθμη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και την παροχή επαρκούς ρευστότητας στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας.

Οι τριάντα μία προτάσεις (31) που κατέθεσε ο ΣΒΕ στον Πρωθυπουργό ταξινομημένες σε έξι (6) τομείς πολιτικής, καθώς και η τεκμηρίωση δημιουργίας του «Δικτύου Διεθνών Ζωνών Εμπορίου και Βιομηχανίας» και του «Thess Intec» βρίσκονται συνημμένα στο παρόν δελτίο τύπου.

Θεσσαλονίκη, 02 Σεπτεμβρίου 2019

 

Συνημμένα:

  1. Πίνακας θεμάτων στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό
  2. Δημιουργία «Δικτύου Διεθνών Ζωνών Βιομηχανίας και Εμπορίου»
  3. Thess INTEC