Παγκόσμια Επετηρίδα για την Ανταγωνιστικότητα του IMD για το 2010

Ενθαρρυντικό μήνυμα εν μέσω κρίσης η άνοδος της Ελλάδας στην κατάταξη της Παγκόσμιας Επετηρίδας για την Ανταγωνιστικότητα του IMD

Σύμφωνα με τα στοιχεία του IMD, κατά το 2010 η Ελλάδα κατέλαβε την 46η θέση στην Παγκόσμια Κατάταξη Ανταγωνιστικότητας μεταξύ των 58 χωρών που μελετώνται από το διεθνές ινστιτούτο, σημειώνοντας άνοδο κατά έξι (6) θέσεις σε σχέση με την περυσινή κατάταξη.

Η εξέλιξη της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας: οι επιδόσεις της χώρας στη συνολική κατάταξη και τις επιμέρους κατηγορίες της Παγκόσμιας Επετηρίδας για την Ανταγωνιστικότητα IMD WCY 2009 την περίοδο 2006 – 2010

Στις επιμέρους κατηγορίες δεικτών η κατάταξη της Ελλάδας το 2010 σε σχέση με το 2009 είναι η ακόλουθη:

  1. στον τομέα της «Οικονομικής Αποδοτικότητας» η κατάταξη της χώρας μας βελτιώθηκε κατά τέσσερις (4) θέσεις και από την 52η το 2009, βρίσκεται πλέον στην 48η, θέση που είχε και το 2007.
  2. στον τομέα της «Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας» η Ελλάδα απώλεσε μία (1) θέση και από την 53η το 2009, βρίσκεται πλέον στην 54η.
  3. στον τομέα της «Επιχειρηματικής Αποτελεσματικότητας» η θέση της χώρας μας βελτιώθηκε κατά τέσσερις (4) θέσεις και από την 49η το 2009 βρίσκεται πλέον στην 45η για το 2010.
  4. στον τομέα των «Υποδομών», η κατάταξη της Ελλάδας βελτιώνεται κατά δύο (2) θέσεις, καταλαμβάνοντας πλέον την 33η θέση, από την 35η που κατείχε τη διετία 2008 – 2009.

Η άνοδος της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας αποτελεί παράδοξο μιας και η χώρα μας έχει προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Η συνοπτική εξήγηση γι΄ αυτό είναι η ακόλουθη: τα μακρο – οικονομικά στοιχεία της χώρας, οι επιμέρους οικονομικοί δείκτες και οι σχετικές προβλέψεις για την εξέλιξή τους για την περυσινή χρονιά, κατέτασσαν τη χώρα μας στις τελευταίες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης. (52η θέση πέρυσι)

Το ίδιο συμβαίνει και φέτος, δηλαδή η χώρα μας για όλα τα προαναφερθέντα στοιχεία καταλαμβάνει τις τελευταίες θέσεις.

Δήλωση του Προέδρου του ΣΒΒΕ, κ. Νικόλαου Πέντζου, για τη θέση της Ελλάδας στη διεθνή κατάταξη ανταγωνιστικότητας

Σχολιάζοντας τα φετινά αποτελέσματα ο Πρόεδρος του ΣΒΒΕ επισήμανε την αντίφασή τους με την τρέχουσα άσχημη οικονομική συγκυρία, αλλά επεσήμανε ότι θα πρέπει να τα  εκμεταλλευθούμε για την αναστροφή της άσχημης εικόνας της χώρας μας στο εξωτερικό.

Ο κ. Πέντζος σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο οικονομικό και επιχειρηματικό πεδίο ανέφερε ότι ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) θεωρεί ότι ήταν αναπόφευκτη η προσφυγή της χώρας μας στο μηχανισμό στήριξης από την Ευρωπαϊκή  Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.  Παρόλα αυτά, πιστεύει ότι τα νέα μέτρα θα διευρύνουν  περαιτέρω τις περιφερειακές και ενδοπεριφερειακές ανισότητες.

Παρά το γεγονός ότι η δημοσιονομική εξυγίανση είναι ο μοναδικός δρόμος για να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της χώρας μας και να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητά της, πιστεύουμε ότι βραχυπρόθεσμα τα μέτρα θα δημιουργήσουν περαιτέρω ύφεση και θα επιδεινώσουν τη δύσκολη περίοδο που διανύουν οι επιχειρήσεις.  Οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι δεν αντέχουν νέες θυσίες.  Και αυτό γιατί τα μέτρα θα επιδεινώσουν περαιτέρω: τη πτώση της κατανάλωσης, την πτώση της παραγωγής, τη στασιμότητα στις επενδύσεις, τη μείωση του τζίρου και της κερδοφορίας και την αύξηση της ανεργίας.

Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για την στήριξη της επιχειρηματικότητας, θα βιώσουμε την επόμενη χρονική περίοδο δραματική αύξηση των περιφερειακών ανισοτήτων με θεαματική αύξηση της ανεργίας και περαιτέρω συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης στην περιφέρεια, με άμεση συνέπεια της αποδιάρθρωση των τοπικών κοινωνιών και των οικονομικά  ασθενέστερων πολιτών.

Το ζητούμενο από τώρα και στο εξής είναι να υπάρξουν άμεσα μέτρα ανάπτυξης προς όλες τις κατευθύνσεις, όπως η ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ και του νέου Αναπτυξιακού Νόμου, κλαδικές πολιτικές, μέτρα για τη βελτίωση της ρευστότητα των επιχειρήσεων και ένα καλύτερο εξωτερικό περιβάλλον για τη λειτουργία των επιχειρήσεων.

Οι επιχειρήσεις ειδικά της Βορείου Ελλάδος βρίσκονται σε πολύ χειρότερη κατάσταση από αυτή που επικρατούσε μόλις λίγους μήνες πριν.  Η πτώση των πωλήσεων στο σύνολο των κλάδων της μεταποίησης συνεχίζεται αμείωτη και σε συνδυασμό με τη μείωση της ρευστότητας πιέζει περαιτέρω τις επιχειρήσεις της Περιφέρειας.

Οι διαπιστώσεις αυτές έχουν οδηγήσει τις επιχειρήσεις σε ασφυξία, ενώ βρίσκονται πλέον εμπρός στον κίνδυνο της αδυναμίας συνέχισης της λειτουργίας τους.

Μάλιστα αν επαληθευθούν οι  προβλέψεις για μείωση του ΑΕΠ σε ποσοστό άνω του 4% θα δημιουργηθεί υφεσιακή κατάσταση η οποία με βεβαιότητα θα οδηγήσει στο κλείσιμο πολλές επιχειρήσεις.

Για το λόγο αυτό θα πρέπει η πολιτεία, και ειδικά το Υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, να αναλάβει πρωτοβουλία για τη λήψη αναπτυξιακών μέτρων που θα αποτρέψουν τη συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης της χώρας και για τη  διατήρηση  τουλάχιστον των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.

Η χώρα και ειδικά η ελληνική περιφέρεια δεν αντέχει στην παρούσα χρονική συγκυρία να μείνει χωρίς Αναπτυξιακό – Επενδυτικό Νόμο μέχρι το τέλος του 2010, όταν πλέον η κρίση θα έχει κορυφωθεί στη χώρα μας και όταν όλο αυτό το χρονικό διάστημα από σήμερα μέχρι τότε το κράτος θα είναι υποχρεωμένο να αναζητεί εναγωνίως έσοδα. 

Τα προβλήματα και οι δυσλειτουργίες του αναπτυξιακού πλαισίου στη χώρα μας είναι γνωστά.  Είναι γνωστές όμως και οι λύσεις στα προβλήματα αυτά.  Γι΄ αυτό αποτελεί πολύ μεγάλη ευκαιρία η αναμόρφωση του αναπτυξιακού μοντέλου, της χώρας ούτως ώστε να υπάρχουν επενδύσεις στον ιδιωτικό τομέα για να μπορέσει η χώρα να βγει επιτέλους από το φαύλο κύκλο των διπλών ελλειμμάτων και της καθημερινής μείωσης της ανταγωνιστικότητάς της.

Για τον επιχειρηματικό κόσμο της Βόρειας Ελλάδας είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξουν άμεσα κυβερνητικές αποφάσεις για την ανάπτυξη οι οποίες έπρεπε ήδη να είχαν ληφθεί και τις οποίες αναμένει ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας, και ειδικά αυτός της ελληνικής περιφέρειας, εδώ και επτά (7) μήνες.

Από τα αποτελέσματα του IMD που δημοσιεύουμε σήμερα γίνεται σαφές ότι ο ιδιωτικός τομέας στην Ελλάδα μπορεί – και το κυριότερο πιστεύει ότι μπορεί – να ανταποκριθεί στις προσδοκίες της κοινωνίας και ν΄ αποτελέσει τη διέξοδο διαφυγής της χώρας από την κρίση, εισφέροντας θετικά στην ανάπτυξη και στην κοινωνική συνοχή.

Και αυτό καθώς εν μέσω κρίσης επιδεικνύει καλύτερη προσαρμογή στις νέες συνθήκες, όπως φαίνεται και στη βελτίωση της κατάταξης στην 3η κατηγορία κριτηρίων του IMD (επιχειρηματική αποτελεσματικότητα). Συνεπώς, η ενίσχυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για την έξοδο από την κρίση το ταχύτερο δυνατό και με τις μικρότερες δυνατές απώλειες.

Οι πέντε (5) κύριες βελτιώσεις που θα πρέπει κατά προτεραιότητα να γίνουν, και με βάση τα στοιχεία του IMD, είναι:

  1. η βελτίωση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό για την προσέλκυση επενδύσεων,
  2. η άρση της πολυνομίας και της γραφειοκρατίας για την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας,
  3. η δημιουργία περιβάλλοντος υγιούς ανταγωνισμού με τη θεσμοθέτηση περιβάλλοντος ουσιαστικού ελέγχου της αγοράς,
  4. η στάση της χώρας και των πολιτών της για την προσαρμογή στην παγκοσμιοποίηση, και,
  5. η δημιουργία επιχειρηματικού περιβάλλοντος που θα προσελκύει εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό.

Βεβαίως, ο Πρόεδρος του ΣΒΒΕ, για άλλη μια φορά τόνισε ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για τη βελτίωση της παραγωγικότητάς τους και την πραγματοποίηση επενδύσεων που θα τους επιτρέψουν να αυξήσουν την εξωστρέφειά τους.

Από τώρα και στο εξής η ανάπτυξη της Ελλάδας θα πρέπει να στηριχθεί στη δυναμικότητα της Ελληνικής Οικονομίας η οποία μπορεί να προέλθει μόνο μέσα από την παραγωγή διεθνώς ανταγωνιστικών προϊόντων. 

Κατά συνέπεια αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα η διαμόρφωση ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος ειδικά για την παραγωγική βάση της χώρας.

Δείτε τα αναλυτικά αποτελέσματα από την Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας του IMD 2010.

Την Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας (World Competitiveness Yearbook – WCY) εκδίδει κάθε χρόνο το παγκοσμίου φήμης business school της Λωζάνης (Ελβετία), IMD. (www.imd.ch)

O Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), ως εθνικός εκπρόσωπος του «Institute for Management Development» (IMD) στην Ελλάδα, δημοσιοποιεί σήμερα τα αποτελέσματα της Παγκόσμιας Επετηρίδας Ανταγωνιστικότητας (World Competitiveness Yearbook – WCY) του International Institute for Management Development (IMD), για το έτος 2010.

Για την παροχή των απαραίτητων στοιχείων από τον «ΣΒΕ» στο IMD, ο Σύνδεσμος συνεργάσθηκε με το «Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών» (ΙΟΒΕ).

Κοινοποιήστε!