Οι προκλήσεις της περιφερειακής ανάπτυξης

Άρθρο της Λουκίας Σαράντη, Προέδρου του ΣΒΕ, στην εφημερίδα Μακεδονία.

Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης λειτουργεί πάντα και ως ευκαιρία να προβληματιστούμε για το πώς μπορούμε να ενισχύσουμε στην πράξη την περιφερειακή ανάπτυξη στη χώρα μας. Μία πρόκληση που γίνεται συνεχώς μεγαλύτερη, αφού η επιχειρηματική δραστηριότητα στρέφεται ολοένα και περισσότερο στην Αθήνα, ενώ σε ολόκληρη την περιφέρεια οι βιομηχανίες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα προβλήματα και ορισμένες φορές δεν καταφέρνουν να επιβιώσουν.  

Ακόμα και η Θεσσαλονίκη, η συμπρωτεύουσα που αποτελεί το κέντρο διασύνδεσης της χώρας μας με την ΝΑ Ευρώπη και διαθέτει όλα τα εφόδια ώστε να εξελιχθεί σε μία πόλη – κόμβο ανάπτυξης, καινοτομίας και επιχειρηματικότητας για όλα τα Βαλκάνια, έχει να υπερβεί πολύ σοβαρά εμπόδια για να κατακτήσει τον ρόλο που της αξίζει.

Χρόνια τώρα, η περιφέρεια στην Ελλάδα έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Αυτή είναι μια μεγάλη ελληνική παθογένεια. Είναι ώρα να επιτύχουμε την αναγκαία περιφερειακή σύγκλιση.

Ως  Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος και μόνος κοινωνικός εταίρος με έδρα εκτός Αθηνών -στη Θεσσαλονίκη- εργαζόμαστε μεθοδικά ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για περαιτέρω ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης.

Η αναπτυξιακή μονομέρεια και οι περιφερειακές ανισότητες είναι από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχει απέναντί της η χώρα μας. Ενδεικτικό παράδειγμα: σύμφωνα με την μελέτη του ΙΟΒΕ, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ανέρχεται τις 12.000 €, ενώ ο μέσος όρος της χώρας είναι 17.000 €.

Ένα τόσο μεγάλο χάσμα, μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με συνολική προσπάθεια, καλά μελετημένο σχεδιασμό και συνέπεια κυρίως από την Πολιτεία. Απαιτείται έμπρακτη στήριξη των τοπικών κοινωνιών και δημιουργία κινήτρων ώστε να γίνει η Περιφέρεια πιο ελκυστική – τόσο για τους εργαζόμενους, όσο και για τους επενδυτές. Σήμερα, η κάθε βιομηχανική επιχείρηση που λειτουργεί στην περιφέρεια αποτελεί πηγή γενικότερης ανάπτυξης της περιοχής, όμως αυτό δεν είναι αρκετό για τις ίδιες τις επιχειρήσεις.

Το πιο έντονο, αλλά και χαρακτηριστικό, πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, είναι η δυσκολία να βρουν το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό, ιδίως μάλιστα στα λεγόμενα επαγγέλματα του μέλλοντος. Στην έλλειψη στελεχών που ούτως ή άλλως υπάρχει σε όλη τη χώρα, έρχονται να προστεθούν και οι επιπλέον δυσκολίες που παρουσιάζει η ζωή στην ελληνική περιφέρεια. Πώς να μην προτιμήσει ένας ή μία νέα την Αθήνα ως τόπο διαμονής και εργασίας, όταν η περιφέρεια σπανίως ικανοποιεί τις σύγχρονες απαιτήσεις σε ποιότητα ζωής, περίθαλψη, παιδεία ακόμα και ψυχαγωγία; Αυτά είναι τα πιο κρίσιμα που πρέπει να γίνουν, ώστε να αποτελέσουν μόνιμο ανάχωμα στο εσωτερικό brain drain.

Εξίσου σημαντικό είναι το πρόβλημα των ελλιπών υποδομών. Βιομηχανία χωρίς σύγχρονα λιμάνια ή ολοκληρωμένο σιδηροδρομικό εμπορευματικό δίκτυο που θα μείωνε σημαντικά το κόστος μεταφοράς, δεν μπορεί να αναπτυχθεί. Γενικότερα, τα προβλήματα και οι ελλείψεις στα δίκτυα συνδυασμένων μεταφορών, τηλεπικοινωνιών και βεβαίως ενέργειας, δυσχεραίνουν δραματικά την επιχειρηματικότητα στην ελληνική περιφέρεια. Η αναβάθμιση των υποδομών μας είναι αναγκαία για τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της χώρας και αποτελεί έναν από τους πλέον σημαντικούς παράγοντες υλοποίησης και προσέλκυσης επενδύσεων.

Ενίσχυση της περιφέρειας στην πράξη, σημαίνει στοχευμένες δράσεις και κίνητρα ώστε να αποτελέσει ελκυστικό περιβάλλον για επενδυτές και για εργαζόμενους. Θαρραλέα αντιμετώπιση των προβλημάτων, διεύρυνση της παραγωγικής βάσης, μείωση του τεχνολογικού ελλείμματος, πρωτοβουλίες για αποκέντρωση και στήριξη των επιχειρήσεων στον αναγκαίο αλλά με υψηλό κόστος δρόμο προς την πράσινη ανάπτυξη.

Κεντρική θέση σε αυτή την προσπάθεια, πρέπει να έχει η ουσιαστική αναμόρφωση του παραγωγικού μας μοντέλου. Να πάψει η πατρίδα μας να είναι μια χώρα στην οποία τα πάντα περιστρέφονται γύρω από την Αθήνα -το οποίο τελικά βλάπτει και την ίδια την πρωτεύουσα. Να δοθεί προτεραιότητα στην περιφερειακή ανάπτυξη, να προχωρήσουν με θάρρος κι αποφασιστικότητα οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και να στηριχτεί η ελληνική βιομηχανία.

 

Κοινοποιήστε!