Άρθρο της Λουκίας Σαράντη, Προέδρου του ΣΒΕ στο GRTimes.
Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης είναι το σημαντικότερο επιχειρηματικό γεγονός στην Ελλάδα, με βαρύνουσα σημασία για την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Προσφέρει πάντα στον επιχειρηματικό κόσμο μια καλή αφορμή για περισυλλογή και χάραξη νέων προτεραιοτήτων.
Σήμερα, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει το επιχειρείν και κατ’ επέκταση και η βιομηχανία γίνονται ολοένα και πιο πολύπλοκες. Οι διεθνείς εξελίξεις –κυρίως οι εχθροπραξίες στην Ουκρανία και τη Γάζα– δυσχεραίνουν το περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιούνται οι επιχειρήσεις μας και ενισχύουν το κλίμα της αβεβαιότητας στην οικονομία, αλλά και στην κοινωνία.
Η πιο έντονη άμεση συνέπεια που όλοι βιώνουμε είναι η εκτίναξη του κόστους ενέργειας, η οποία έχει πλήξει άμεσα τις επιχειρήσεις. Όσο κι αν από την έναρξη του προβλήματος έχουν γίνει κινήσεις προς τη σωστή κατεύθυνση για την αντιμετώπιση της κατάστασης, η εκ νέου διατάραξη της διεθνούς σταθερότητας στην Μέση Ανατολή ανέτρεψε και πάλι τις λεπτές ισορροπίες και στο οικονομικό-επιχειρηματικό τοπίο και συνέβαλε σε μια νέα ενεργειακή κρίση. Η εξέλιξη αυτή έχει επηρεάσει όλες τις επιχειρήσεις και απειλεί ευθέως τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητά τους.
Σήμερα, η σκληρή πραγματικότητα είναι πως το ενεργειακό κόστος για τις ελληνικές βιομηχανίες είναι κατά μέσο όρο 25% ακριβότερο από τις άλλες χώρες της ΕΕ. Αυτό έχει προφανείς δυσμενείς συνέπειες στην ανταγωνιστικότητά μας. Βέβαια, η κάθε χώρα ακολουθεί διαφορετικό μοντέλο στήριξης για τη βιομηχανία της και η τιμή της ενέργειας βασίζεται στο ενεργειακό μίγμα, τα διαθέσιμα δίκτυα και την προσφερόμενη στήριξη. Για αυτό και είναι κρίσιμη και επείγουσα για την Ελλάδα η αναβάθμιση του δικτύου ηλεκτροδότησης και η δυναμική είσοδος των ΑΠΕ. Έτσι μπορούμε να επιτύχουμε την αναγκαία ενεργειακή ανεξαρτησία και να ενισχύσουμε τις ανταγωνιστικές δυνατότητες των βιομηχανιών και των επιχειρήσεών μας.
Πέραν της ενεργειακής κρίσης, η ελληνική βιομηχανία καλείται να αντιμετωπίσει και άλλες σημαντικές προκλήσεις ώστε να προχωρήσει ακόμα πιο ισχυρή στην επόμενη μέρα. Χρειάζεται να γίνουν ουσιαστικά βήματα για την βελτίωση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος για την επιχειρηματικότητα στη χώρα μας, με θαρραλέες μεταρρυθμίσεις για την ψηφιοποίηση, την ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης, τη μείωση της γραφειοκρατίας και τη διευκόλυνση της πρόσβασης περισσότερων επιχειρήσεων σε στοχευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία.
Παράλληλα, η μετάβαση προς την πράσινη ανάπτυξη είναι πια μονόδρομος και πρέπει να προχωρήσει εντατικά σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχει υψηλό κόστος και περίπλοκες διαδικασίες, γι’ αυτό και απαιτεί σχέδιο και σταθερή υποστήριξη.
Επίσης, είναι ανάγκη να δημιουργηθούν νέες, σύγχρονες και λειτουργικές υποδομές συνδυασμένων μεταφορών, ιδίως εκεί όπου υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη στην ελληνική περιφέρεια. Στήριξη της βιομηχανίας σημαίνει ολοκληρωμένο σιδηροδρομικό εμπορευματικό δίκτυο, αλλά και σύγχρονα λιμάνια για εμπορική εξυπηρέτηση. Το πρόγραμμα έργων υποδομών των τελευταίων ετών πρέπει να συνεχιστεί.
Βέβαια, απαιτούνται γενναίες πρωτοβουλίες και δράσεις για να αντιμετωπιστεί το τεράστιο πρόβλημα έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις μας. Ως ΣΒΕ εκπονήσαμε μια μελέτη σε συνεργασία με την Deloitte, που αναδεικνύει τις βασικές αδυναμίες της ελληνικής πραγματικότητας, καταγράφει βέλτιστες πρακτικές και καταλήγει σε ένα ολοκληρωμένο πλέγμα 13 προτάσεων σύγχρονων, ρεαλιστικών, θαρραλέων, καινοτόμων και κυρίως αποτελεσματικών.
Στον ΣΒΕ προχωράμε με ολοκληρωμένες προτάσεις και παρεμβάσεις για την ενίσχυση και θωράκιση της βιομηχανίας, ώστε να συνεχίσει να στηρίζει έμπρακτα την οικονομία και την κοινωνία μας.