Οι κύριες προκλήσεις για μια ακόμα πιο ισχυρή ελληνική βιομηχανία

Σε μία περίοδο κρίσιμη για τη χώρα μας, η ελληνική βιομηχανία αποτελεί έναν σταθερό πυλώνα ανάπτυξης και σταθερότητάς της. Παρόλο που τα τελευταία 15 χρόνια ήρθε αντιμέτωπη με διαδοχικές διεθνείς και εγχώριες κρίσεις, κατάφερε να αντέξει και συνεχίζει να στηρίζει έμπρακτα την οικονομία, αλλά και την κοινωνία μας.

Τα δεδομένα είναι ξεκάθαρα: Σήμερα, η βιομηχανία δημιουργεί το 9% του ΑΕΠ της χώρας και συμβάλλει στο 72% της αξίας των εξαγωγών αγαθών. Παράλληλα, αποτελεί και καθοριστική συνιστώσα κοινωνικής συνοχής, προσφέροντας σχεδόν 1 στις 4 θέσεις εργασίας του ιδιωτικού τομέα, ενώ κάθε μία θέση απασχόλησης στη βιομηχανία δημιουργεί περίπου 2 θέσεις στους τομείς εφοδιαστικής αλυσίδας και παροχής υπηρεσιών.

Αποτελεί πάγια θέση του ΣΒΕ ότι οι ελληνικές βιομηχανικές επιχειρήσεις μπορούν να προσφέρουν ακόμα περισσότερα στον τόπο μας. Για να το καταφέρουμε αυτό, όμως, μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον διαρκούς αβεβαιότητας το οποίο μεταβάλλεται συνεχώς, θα πρέπει να υπάρξει έμπρακτη στήριξη στον κλάδο.

Οι μεταρρυθμίσεις αποτελούν μονόδρομο, στον οποίον μάλιστα θα πρέπει να συνεχίσουμε με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα. Είναι ώρα κυβέρνηση και ιδιωτικός τομέας να ενώσουμε δυνάμεις και να εστιάσουμε από κοινού στο μετασχηματισμό του υφιστάμενου πλαισίου προς ένα φιλικότερο περιβάλλον δραστηριοποίησης, με μειωμένη αναπτυξιακή μονομέρεια. Μόνον έτσι η βιομηχανία μας θα μπορέσει να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις μεγάλες προκλήσεις.

Η πρώτη μεγάλη και άμεση πρόκληση που απασχολεί σήμερα όλες τις επιχειρήσεις, είναι η εξεύρεση κατάλληλου προσωπικού. Ιδίως στην περιφέρεια, όπου το δημογραφικό πρόβλημα είναι ακόμα οξύτερο. Οι λύσεις δεν είναι απλές, ούτε θα αποδώσουν από τη μια μέρα στην άλλη. Είναι ανάγκη, όμως, να προχωρήσουμε άμεσα με έναν ολοκληρωμένο, ρεαλιστικό σχεδιασμό. Η διασύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, η συμμετοχή μελών της επιχειρηματικής κοινότητας σε εκπαιδευτικά κι ερευνητικά ιδρύματα, η επαναξιολόγηση του Εθνικού Συστήματος Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, αλλά και η παροχή κινήτρων για την ανάσχεση της αστυφιλίας, είναι ζωτικής σημασίας.

Εξίσου κρίσιμη είναι και η ανάγκη για σύγχρονες και λειτουργικές υποδομές. Χωρίς αυτές, δεν μπορεί να έχουμε υγιή και ανταγωνιστική βιομηχανία. Ο εκσυγχρονισμός του ηλεκτρικού δικτύου, η αναβάθμιση των υποδομών internet υψηλών ταχυτήτων, η πληρέστερη στελέχωση των λιμένων και η διασύνδεσή τους με το εμπορικό σιδηροδρομικό δίκτυο, πρέπει να βρίσκονται ψηλά στον κυβερνητικό σχεδιασμό.

Ταυτόχρονα, πρέπει να γίνουν αποφασιστικά βήματα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των βιομηχανιών μας: Στήριξη και χρηματοδότηση της καινοτομίας και της έρευνας, επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού, ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης, δημιουργία ενός πλαισίου που να διευκολύνει τις βιομηχανίες να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα. Όλες αυτές είναι μεταρρυθμιστικές πολιτικές που μπορούν να συντελέσουν στη δημιουργία ενός φιλικού ρυθμιστικού περιβάλλοντος επιχειρηματικότητας.

Με τολμηρές πολιτικές επιλογές, η ελληνική βιομηχανία μπορεί να στηρίξει ακόμα πιο αποτελεσματικά την ανάκαμψη της οικονομίας μας.

Κοινοποιήστε!