Η επόμενη μέρα για την ελληνική βιομηχανία

Άρθρο της Λουκίας Σαράντη, Προέδρου του ΣΒΕ, στον Ελεύθερο Τύπο

Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, ως η σημαντικότερη Έκθεση που διεξάγεται στην Ελλάδα και μία από τις σημαντικότερες της ΝΑ Ευρώπης, πάντα αποτελεί για τον επιχειρηματικό κόσμο και μια καλή ευκαιρία αναστοχασμού και καθορισμού νέων προτεραιοτήτων.

Τα τελευταία χρόνια, όσοι δραστηριοποιούμαστε στο επιχειρείν, έχουμε κληθεί να αντιμετωπίσουμε αλλεπάλληλες διεθνείς κρίσεις –υγειονομικές, γεωπολιτικές και βέβαια ενεργειακές- σε ένα περιβάλλον όλο και πιο απρόβλεπτο. Εν μέσω σοβαρών δυσκολιών και μεγάλων προκλήσεων, η ελληνική βιομηχανία έχει επιδείξει μια αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα, που σε ορισμένες περιπτώσεις, ιδίως στην περιφέρεια, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως ένα μικρό θαύμα.

Η βιομηχανία μας άντεξε και σήμερα στέκεται γερά στα πόδια της. Αποτελεί έναν πραγματικό εθνικό πλούτο, καθώς δημιουργεί το 9% του ΑΕΠ της χώρας και συμβάλλει στο 72% της αξίας των εξαγώγιμων αγαθών της. Εισφέρει, δε, με ποσοστό 40% στις συνολικές εξαγωγές, ενώ καταβάλλει ετησίως το 34% του συνολικού φόρου εισοδήματος των νομικών προσώπων και το 17% των αμοιβών των εργαζομένων στην Ελλάδα.

Δυστυχώς, όμως, πάρα τις θετικές εξελίξεις των τελευταίων ετών, κυρίως όσον αφορά στη ψηφιοποίηση του δημοσίου, η χώρα μας δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ότι προσφέρει ένα φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον. Τα προβλήματα με τα οποία ερχόμαστε αντιμέτωποι δεν σταματούν:  περιφερειακές ανισότητες, ραγδαία άνοδος επιτοκίων δανεισμού, υψηλός πληθωρισμός. Εκτόξευση του κόστους ενέργειας από τη συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση, πρόβλημα το οποίο επιτείνεται από την ανάγκη μετάβασης σε πιο πράσινες επιλογές. Ελλιπέστατο δίκτυο συνδυασμένων μεταφορών, με πολύ σοβαρές ελλείψεις -ιδίως στο σιδηροδρομικό δίκτυο, αλλά και σε σύγχρονα λιμάνια. Αλλά και μεγάλες ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, καθυστέρηση στην απονομή Δικαιοσύνης, τεχνολογικό χάσμα σε σύγκριση με άλλες χώρες.

Σε αυτό το απαιτητικό περιβάλλον, η ελληνική βιομηχανία έχει όλες τις δυνατότητες να δώσει την αναπτυξιακή ώθηση που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία και να προσφέρει ακόμα περισσότερα στην ελληνική κοινωνία. Μπορούμε να θέσουμε και να επιτύχουμε, απαιτητικούς, αλλά ρεαλιστικούς στόχους. Να αυξηθεί η συμμετοχή της βιομηχανίας στο ΑΕΠ της χώρας από το σημερινό 10,7% στο 13% έως το 2028 και στο 15% έως το 2030. Αλλά και να αυξηθούν οι εξαγωγές μας από 9,2% που είναι σήμερα σε 15%, μέσα σε μια 5ετία. 

Κεντρική θέση σε αυτή την προσπάθεια, πρέπει να έχει η ουσιαστική αναμόρφωση του παραγωγικού μας μοντέλου. Να προχωρήσουν με θάρρος κι αποφασιστικότητα οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και να στηριχτεί η ελληνική βιομηχανία. Να πάψει η πατρίδα μας να είναι μια χώρα στην οποία τα πάντα περιστρέφονται γύρω από την Αθήνα -το οποίο τελικά βλάπτει και την ίδια την πρωτεύουσα. Να δοθεί προτεραιότητα στην περιφερειακή ανάπτυξη, με δράσεις και κίνητρα ώστε η ελληνική περιφέρεια να αποτελέσει ελκυστικό περιβάλλον για επενδυτές και για εργαζόμενους. Να συνεχίσει και να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα σύγχρονων έργων υποδομής, ιδίως στην περιφέρεια, που υλοποιείται τα τελευταία χρόνια.

Χρειάζεται θαρραλέα αντιμετώπιση των προβλημάτων, διεύρυνση της παραγωγικής βάσης, μείωση του τεχνολογικού ελλείμματος, πρωτοβουλίες για αποκέντρωση και βιώσιμη ανάπτυξη.

Θα μπορούμε να είμαστε ακόμα πιο αισιόδοξοι για τις προοπτικές της βιομηχανικής δραστηριότητας στη χώρα μας, αν η Κυβέρνηση εντείνει τη μεταρρυθμιστική της προσπάθεια. Ιδίως  σε τομείς όπως η καλύτερη λειτουργία της αγοράς εργασίας για την εξεύρεση των κατάλληλων στελεχών για τη βιομηχανία, η ενίσχυση και εκσυγχρονισμός των υποδομών, η επιτάχυνση των ρυθμών απονομής δικαιοσύνης, η ευχερέστερη πρόσβαση των επιχειρήσεων σε χρηματοδοτικά κεφάλαια, η περαιτέρω απλοποίηση του πλαισίου υλοποίησης επενδύσεων, η έμπρακτη στήριξη της καινοτομίας, η βελτίωση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος για τη βιομηχανία και γενικά για την επιχειρηματικότητα.

Εμείς, ως ΣΒΕ, συνεχίζουμε να ενισχύουμε την κοινή μας προσπάθεια, με ολοκληρωμένες προτάσεις και παρεμβάσεις για το αύριο της ελληνικής βιομηχανίας. Για τη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της χώρας, την ενίσχυση της εξωστρέφειας με την παραγωγή διεθνών εμπορεύσιμων προϊόντων, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, την άμβλυνση των περιφερειακών ανισοτήτων. Για πιο ισχυρή ελληνική βιομηχανία, η οποία θα μπορεί να στηρίξει μια πιο ισχυρή Ελλάδα.

.

Κοινοποιήστε!