Άρθρο Προέδρου ΣΒΕ κας Λουκίας Σαράντη με θέμα: «Η βιομηχανία προσαρμόζεται στον κλιματικό νόμο»

Η περσυνή ψήφιση από την Βουλή των Ελλήνων του νέου κλιματικού νόμου αποτέλεσε μια πολύ σημαντική μεταρρύθμιση στον τομέα της διαχείρισης του περιβάλλοντος και της αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Η χώρα προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα και φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα.

Αν αναλογιστούμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αυτές, σύμφωνα με υπολογισμούς διεθνών οργανισμών, θα διπλασιάσουν τη ζήτηση σε φυσικούς πόρους έως το 2030 (ενέργεια, τρόφιμα, νερό) την αύξηση της χρήσης των μη ανανεώσιμων φυσικών πόρων και την αύξηση της δυναμικότητας στις ανανεώσιμες τεχνολογίες. Με βάση αυτές τις διαπιστώσεις, οι επιχειρήσεις πλέον καλούνται να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, κυριότερα από τα οποία είναι: η προσαρμογή σε ένα θερμότερο πλανήτη, η ταχεία εμφάνιση και διάχυση νέων τεχνολογιών και η δημιουργία νέων επιχειρηματικών ευκαιριών και νέων πηγών ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος.

Επειδή ακριβώς είναι πολύ μικρό το χρονικό διάστημα από την ψήφιση του νόμου, είναι ακόμα πολύ νωρίς για να μπορεί κάποιος να αποτιμήσει, και κυρίως να ποσοτικοποιήσει, την εφαρμογή του νέου κλιματικού νόμου στις επιχειρήσεις. Παρά ταύτα, αυτό που μέχρι σήμερα εισπράττουμε από τις επιχειρήσεις μέλη του ΣΒΕ, είναι ότι σταδιακά προσαρμόζονται στις απαιτήσεις του νόμου. Στην κατεύθυνση αυτή, οι επιχειρήσεις μας υποβοηθούνται σημαντικά από την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων που προβλέπονται στο «Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας» ΕΛΛΑΔΑ 2.0., μειώνοντας έτσι σημαντικά το κόστος προσαρμογής τους στις νέες συνθήκες. Επιπρόσθετα, ο Σύνδεσμος προτείνει το σχεδιασμό και την υλοποίηση στοχευμένων προγραμμάτων κατάρτισης, ούτως ώστε τα στελέχη των επιχειρήσεων να αποκτήσουν τα προσόντα και τις δεξιότητες που απαιτούνται για να διαχειριστούν μια τόσο μεγάλη μετάβαση.

Επιπλέον για τις επιχειρήσεις προτείνουμε να έχουν διαρκή επίγνωση του κανονιστικού και νομοθετικού πλαισίου και να επενδύουν σε νέες τεχνολογίες για τη σωστή προσαρμογή τους στα νέα δεδομένα. Μια τέτοια απόφαση θα τις οδηγήσει σε μείωση των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου στην εφοδιαστική τους αλυσίδα, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες επενδύσεων, παραγωγής καινοτομίας και αύξησης της ανταγωνιστικότητά τους.

Κοινοποιήστε!