ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΒΕ ΛΟΥΚΙΑΣ ΣΑΡΑΝΤΗ ΜΕ ΤΑ ΜΜΕ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – «Η αντοχή των ελληνικών επιχειρήσεων είναι ένα μικρό θαύμα»

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΒΕ ΛΟΥΚΙΑΣ ΣΑΡΑΝΤΗ ΜΕ ΤΑ ΜΜΕ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – «Η αντοχή των ελληνικών επιχειρήσεων είναι ένα μικρό θαύμα»

Συνάντηση γνωριμίας της νέας Προέδρου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος κυρίας Λουκίας Σαράντη με τους δημοσιογράφους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία του ΣΒΕ στην περιοχή των Παλαιών Σφαγείων.

 

Κατά την έναρξη της συνάντησης, η κα Σαράντη έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Με μεγάλη μου χαρά έχω μια συνάντηση γνωριμίας με τους ανθρώπους των ΜΜΕ της Θεσσαλονίκης μας, της πόλης που εδώ και πάνω από έναν αιώνα χτυπά η καρδιά του ΣΒΕ.

Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος, τα τελευταία γόνιμα χρόνια απέκτησε και επισήμως πανελλήνιο χαρακτήρα κι έγινε κοινωνικός εταίρος.

Τώρα, σε μία δύσκολη διεθνώς περίοδο, θέλουμε να κάνουμε τα επόμενα βήματα. Να βοηθήσουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες. Οι προτεραιότητές μας σαφείς: Ψηφιακή επανάσταση. Καινοτομία. Περιβαλλοντική ευθύνη. Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού. Ισότητα ευκαιριών. Και πάνω απ’όλα, εξωστρέφεια.

Θέλουμε τον ΣΒΕ ακόμα πιο ισχυρό, πιο παρεμβατικό, πιο αποτελεσματικό και κυρίως πιο χρήσιμο για την ελληνική οικονομία και κοινωνία. Έναν Σύνδεσμο για όλους -και για όσους δεν ακούγονται αλλιώς. Έναν Σύνδεσμο για όλη την Ελλάδα, με έδρα στη Θεσσαλονίκη.»

Στη συνέχεια, ακολούθησε πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, για τα θέματα της επικαιρότητας, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις και τις προτεραιότητες του ΣΒΕ και της νέας Προέδρου.

Όπως εξήγησε η κα Σαράντη, σε όλη της τη διαδρομή έχει μάθει να βάζει στόχους και να δουλεύω μεθοδικά, συστηματικά και υπομονετικά για να τους επιτύχει. Προχωρώντας βήμα-βήμα και πιστή στον κώδικα αξιών της -όχι με τη λογική ότι «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα». Πιστεύει στη συλλογική δουλειά και σε αυτή την προσπάθεια που ξεκινά στον ΣΒΕ, στηρίζεται στους συνεργάτες της, αλλά και στα ΜΜΕ της πόλης από τα οποία περιμένει να ενημερώνουν την κοινή γνώμη για το έργο του Συνδέσμου.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, η κα Σαράντη χαρακτήρισε ήρωες όσους  έχουν αντέξει τη δεκαετή οικονομική κρίση και στη συνέχεια την πανδημία και τη διεθνή ενεργειακή κρίση μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Και προσέθεσε χαρακτηριστικά ότι «η αντοχή των ελληνικών επιχειρήσεων είναι αξιοθαύμαστη, ένα μικρό θαύμα».

Σε ερώτηση για την κυβερνητική πολιτική, η κα Σαράντη έκρινε ότι τα έως τώρα μέτρα για την ενέργεια είναι όλα στη σωστή κατεύθυνση, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στη σύσταση του Εθνικού Συμβουλίου Βιομηχανίας, από το οποίο περιμένει να ενεργοποιηθεί.

Η Πρόεδρος του ΣΒΕ τόνισε ότι πιστεύει βαθιά στη δύναμη της ελληνικής επιχειρηματικότητας, τονίζοντας μάλιστα ότι υπάρχουν και οι πιο μικρές ελληνικές βιομηχανίες, που πολλές φορές με προσωπικές και οικογενειακές θυσίες στηρίζουν την εθνική οικονομία, προσφέρουν στο κοινό, στηρίζουν τους εργαζόμενους τους. «Πιστεύω στο πάθος, στο πείσμα, στην καινοτόμο σκέψη, στη δημιουργικότητα των Ελληνίδων και των Ελλήνων που κρατάνε αυτές τις βιομηχανίες» είπε η κα Σαράντη.

Παρουσιάζοντας τους στόχους που έχει θέσει ο ΣΒΕ για το επόμενο διάστημα, τόνισε:

Πρώτον. Να βοηθήσει στην πράξη τις ελληνικές επιχειρήσεις να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες και τις προκλήσεις των αλλεπάλληλων κρίσεων.

Δεύτερον. Να διευρύνει την ψηφιακή επανάσταση στο ελληνικό επιχειρείν. Τον εκσυγχρονισμό και την έμπρακτη επένδυση στην καινοτομία.

Τρίτον. Να προωθήσει θέματα κοινωνικής και εταιρικής διακυβέρνησης, περιβαλλοντικής ευθύνης, συμπερίληψης και ισότητας ευκαιριών. Γιατί ο κόσμος το 2022 είναι διαφορετικός από τον κόσμο των περασμένων δεκαετιών.

Τέταρτον. Να δουλέψει με εκπαιδευτικούς φορείς, για την ανάπτυξη των δυνατοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού. Γιατί οι επιχειρήσεις είναι πρώτα απ’ όλα οι άνθρωποί τους.

Και πέμπτον, ο ΣΒΕ να συμμετέχει ουσιαστικά στο δημόσιο διάλογο, με προτάσεις κι αποτελεσματική συνεργασία, για να επιτευχθεί ο κοινός στόχος της ανάπτυξης και της κοινωνικής ευημερίας.

Τελικός στόχος, με όλα αυτά, ο ΣΒΕ να βοηθήσει την ελληνική βιομηχανία να αναπτυχθεί κι άλλο, να δυναμώσει κι άλλο, να προσφέρει κι άλλα στον τόπο μας και το κυριότερο να έχει όλο και περισσότερο το βλέμμα στραμμένο προς τα έξω. Πέρα από τα σύνορα. Γιατί αυτή πρέπει να είναι η κατεύθυνση: Εξωστρέφεια.

 

 

 

Θεσσαλονίκη, 10 Νοεμβρίου 2022