Σεμινάριο του ΟΜΕΔ

Σεμινάριο του ΟΜΕΔ

Χαιρετισμός κ. Κωνσταντίνου Χατζηγιαννάκη

Εκπρόσωπος του ΣΒΕ στον

Οργανισμό Μεσολάβησης & Διαιτησίας (ΟΜΕΔ)

 

Εκ μέρους του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος σας καλωσορίζω στο σημερινό σεμινάριο που διοργανώνει ο ΟΜΕΔ και σας ευχαριστώ για τη συμμετοχή σας.

Το σεμινάριο αυτό διενεργείται σε συνέχεια της απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΜΕΔ για τη διοργάνωση σεμιναρίων στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας προς ενημέρωση των εργαζομένων και των εργοδοτών, αλλά και της κοινωνίας γενικότερα, σχετικά με το σκοπό του ΟΜΕΔ, όπως αυτός περιγράφεται στην ισχύουσα νομοθεσία (ν. 1876/1990), καθώς και το έργο, που παράγει, για την εκπλήρωση του εν λόγω σκοπού.  Το πρώτο σεμινάριο διενεργήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 2023 στο Ηράκλειο και ακολουθεί το παρόν στην πόλη μας.

Ο ΣΒΕ μετέχει, με ένα μέλος, στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΜΕΔ, ως κοινωνικός εταίρος, όπως και οι υπόλοιπες εργοδοτικές οργανώσεις (ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ και ΣΕΒ). Εκ μέρους των εργαζομένων μετέχει η ΓΣΕΕ με πέντε μέλη της.

Πρόεδρος, γενικής αποδοχής, είναι ο διακεκριμένος ομότιμος καθηγητής του Εργατικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του ΕΠΚΑ κ. Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου, ο οποίος και θα αναπτύξει ακολούθως τη φυσιογνωμία και το ρόλο του ΟΜΕΔ.

Όπως ήδη γνωρίζετε, στον ΟΜΕΔ λειτουργούν τα σώματα διαιτητών  και μεσολαβητών, που απαρτίζονται σήμερα από 12 και 16 μέλη, αντίστοιχα. Τρείς διαιτητές και δύο μεσολαβητές είναι Θεσσαλονικείς. Όλοι είναι πτυχιούχοι ΑΕΙ, κυρίως νομικής και οικονομικής κατεύθυνσης και πολλοί από αυτούς είναι κάτοχοι μεταπτυχιακών και διδακτορικών διπλωμάτων. Για τη συνεχή επιμόρφωσή τους ακολουθούν εκπαιδευτικά προγράμματα, που αποφασίζονται από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΜΕΔ και υλοποιούνται σε συνεργασία με ημεδαπούς και αλλοδαπούς φορείς, όπως το Κέντρο Εκπαίδευσης (ITC), που έχει συστήσει και λειτουργεί στο Τορίνο ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO).

Επιπλέον, ο ΟΜΕΔ βρίσκεται σε συνεχή επαφή και ενημέρωση με όμοιους θεσμούς που λειτουργούν σε κράτη της Ευρώπης  και ειδικότερα στα κράτη της ΝΑ Ευρώπης και διοργανώνει διεθνή συνέδρια με τη συμμετοχή εκπροσώπων τους για την προαγωγή του κοινού σκοπού τους. Ένα από αυτά οργανώθηκε στις 12 Μαρτίου 2022  στην πόλη μας με αφορμή τη συμπλήρωση 30 ετών λειτουργίας του ΟΜΕΔ με θέμα «Σύγχρονες τάσεις της συλλογικής διαπραγμάτευσης στα Βαλκάνια και στη Ν.Α. Ευρώπη» και οι εισηγήσεις εκδόθηκαν σε τόμο που κυκλοφόρησε πρόσφατα, η μελέτη του οποίου θα συμβάλλει στην κατανόηση του περιεχομένου, που λαμβάνουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις σε κάθε χώρα, με βάση τα ιδιαιτέρα χαρακτηριστικά της.

Σας ενημερώνω ότι ο ΟΜΕΔ διατηρεί Παράρτημά του στην πόλη μας (Πολυτεχνείου 21), στο οποίο υπηρετεί η υπάλληλός του κ. Ειρήνη Μαυροπούλου. Επιθυμία του ΣΒΕ είναι η συνέχιση της λειτουργίας του, ώστε οι ενδιαφερόμενοι, εργαζόμενοι και εργοδότες,  από τη Βόρεια Ελλάδα να μπορούν να απευθυνθούν σε αυτό για να ζητήσουν την παροχή των υπηρεσιών που τους ενδιαφέρουν, αποφεύγοντας, όταν δεν είναι απαραίτητη, τη μετάβασή τους στην Αθήνα, εξοικονομώντας χρόνο και δαπάνες.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να επισημάνω τον εξέχοντα ρόλο του ΟΜΕΔ στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, στην επίτευξη συλλογικών συμφωνιών, καθώς και στη διευθέτηση, τόσο των ατομικών, όσο και των συλλογικών, διαφορών εργασίας. Οι υπηρεσίες μεσολάβησης, διαιτησίας και πρόσφατα συμφιλίωσης, που παρέχονται από τους άρτια καταρτισμένους μεσολαβητές και διαιτητές, καθιστούν τον ΟΜΕΔ καταλυτικό φορέα στην ενίσχυση των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, καθώς και στη διευθέτηση των εργατικών διαφορών, μέσω της διευκόλυνσης της σύγκλισης των απόψεων των μερών.

Η παροχή, μάλιστα, ενημερωτικών σεμιναρίων, όπως το σημερινό, με τη συμμετοχή κοινωνικών εταίρων, εκπροσώπων των επιχειρήσεων και στελεχών της Επιθεώρησης Εργασίας αποτελεί έναν από τους καλύτερους τρόπους για την από κοινού προσέγγιση των εργασιακών προβλημάτων από τους εργαζόμενους και τους εργοδότες, τη διαρκή καλλιέργεια του αισθήματος εμπιστοσύνης μεταξύ των μερών και, συνακόλουθα, τη διατήρηση της εργασιακής ειρήνης σε όλα τα επίπεδα.

Εκ μέρους του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η διατήρηση και εμβάθυνση της κοινωνικής συνοχής αποτελεί κατευθυντήρια αρχή των δράσεών του και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η συμμετοχή του στο ΔΣ του ΟΜΕΔ, τον οποίον στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις για την επιτυχία των σκοπών του.

Σας ευχαριστώ και πάλι για τη συμμετοχή σας και είμαι βέβαιος για την επιτυχία του σεμιναρίου, την οποίαν εγγυάται η ποιότητα των εισηγητών του, καθώς και το δικό σας ενδιαφέρον.