Πακέτο μέτρων «Αναπτυξιακής εξισορρόπησης» προτείνει ο ΣΒΒΕ – Συνέδριο με θέμα: «Επανεκκίνηση της Ελληνικής Βιομηχανίας. Οι παράμετροι της παραγωγικής ανασυγκρότησης»

Πακέτο μέτρων «Αναπτυξιακής εξισορρόπησης» προτείνει ο ΣΒΒΕ – Συνέδριο με θέμα: «Επανεκκίνηση της Ελληνικής Βιομηχανίας. Οι παράμετροι της παραγωγικής ανασυγκρότησης»

Σήμερα Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015, ο Πρόεδρος του ΣΒΒΕ κ. Αθανάσιος Σαββάκης, κατά την ομιλία του στο Συνέδριο με θέμα: «Επανεκκίνηση της Ελληνικής Βιομηχανίας. Οι παράμετροι της παραγωγικής ανασυγκρότησης», πρότεινε προς την Κυβέρνηση, τη δημιουργία πακέτου μέτρων «Αναπτυξιακής εξισορρόπησης», ούτως ώστε να αντισταθμιστεί το περιεχόμενο της επικείμενης συμφωνίας της χώρας μας με τους εταίρους. Μιας συμφωνίας, που κατά τον κύριο Σαββάκη, χαρακτηρίζεται από:

 1. υφεσιακά μέτρα,
 2. αμφίβολη εισπρακτικότητα,
 3. πίεση ρευστότητας στον ιδιωτικό τομέα,
 4. αντικίνητρα για επενδύσεις, και,
 5. εμπόδια στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα.

Το προτεινόμενο πακέτο «Αναπτυξιακής εξισορρόπησης» του ΣΒΒΕ, αποτελείται από επτά (7) σημεία – προτάσεις:

 1. Τη δημιουργία «Λευκού Μητρώου Ασφαλιστικού Συστήματος» για τις συνεπείς επιχειρήσεις, που πληρώνουν στην ώρα τους τις υποχρεώσεις τους, δεν χρωστούν στο κράτος και δημιουργούν θέσεις εργασίας μέσα στην κρίση. Αυτές χρειάζονται επιβράβευση. Προτείνουμε λοιπόν γι’ αυτές τις επιχειρήσεις να ισχύσουν μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές, τόσο για τη διακράτηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας, όσο και για τη διατήρηση του κόστους παραγωγής και λειτουργίας τους στα σημερινά, έστω, επίπεδα.
 2. Την εκ νέου ενεργοποίηση του «Λευκού Τειρεσία» για αυτόνομο συμψηφισμό φόρων και επιστροφών, για τις συνεπείς επιχειρήσεις, μετά τον πρώτο έλεγχο.
 3. Τη μείωση των συντελεστών εταιρικής φορολόγησης. Δεν είναι δυνατόν η Κυβέρνηση από τη μια να υποστηρίζει τη ρύθμιση των «κόκκινων δανείων» και από την άλλη με πράξεις όπως η νέα συμφωνία, ουσιαστικά να «κυνηγά» τις συνεπείς επιχειρήσεις. Αν βοηθηθούν οι συνεπείς, θα δουλέψει καλύτερα το κύκλωμα της οικονομίας, γεγονός που σημαίνει επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας.
 4. Τη θεσμοθέτηση γενναιόδωρου και άκρως ελκυστικού πακέτου αναπτυξιακών κινήτρων για την υλοποίηση επενδύσεων στην ελληνική περιφέρεια. Απαιτείται η άμεση ψήφιση ευέλικτου, σε διαδικασίες έγκρισης, εκταμίευσης επιχορηγήσεων και ελέγχων «Αναπτυξιακού Νόμου», που θα δώσει τη δυνατότητα υλοποίησης επενδύσεων, τόσο από εγχώριους επιχειρηματίες, όσο και από ξένους.
 5. Την απελευθέρωση των αγορών, τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και τη θεσμοθέτηση μέτρων που τονώνουν την απασχόληση και δημιουργούν βιώσιμες θέσεις εργασίας.
 6. Τη δημιουργία ενός σταθερού και απλού ρυθμιστικού περιβάλλοντος με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.
 7. Την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, με στόχο, εκτός από την εισροή χρημάτων στα δημόσια ταμεία, τον εκσυγχρονισμό βασικών λειτουργιών του κράτους και την υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων που θα συνοδεύουν απαραίτητα τις συγκεκριμένες ιδιωτικοποιήσεις

Συνημμένο, υπάρχει το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Προέδρου του ΣΒΒΕ κ. Αθανάσιου Σαββάκη.06_ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

 

Θεσσαλονίκη, 26  Ιουνίου 2015