Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από την Grant Thornton και υπό την αιγίδα του ΣΒΕ, τη Δευτέρα 1 Απριλίου, στο Makedonia Palace Hotel στη Θεσσαλονίκη.
Η Πρόεδρος κα Λουκία Σαράντη εκφώνησε χαιρετισμό κατά την έναρξη της εκδήλωσης και συμμετείχε σε πάνελ συζήτησης με θέμα: «Επιχειρήσεις και ευκαιρίες ανάπτυξης στην εποχή της ψηφιοποίησης», με συνομιλητές τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κωστή Χατζηδάκη, τον Πρόεδρο της Grant Thornton Consulting, Δρ. Νικόλαο Καραμούζη, τον Πρόεδρο και Διευθύνων Σύμβουλο της ΑΛΟΥΜΥΛ, κ. Γεώργιο Μυλωνά και την Πρόεδρο της ΜΕΒΓΑΛ, κα Μαίρη Χατζάκου.
Χαιρετισμός Προέδρου ΣΒΕ κας Λουκίας Σαράντη
Κύριε Υπουργέ, αξιότιμοι προσκεκλημένοι, κυρίες και κύριοι,
Εκ μέρους του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος, σας καλωσορίζω κι εγώ σε αυτή τη σημαντική εκδήλωση, που διοργανώνει η Grant Thorton και τελεί υπό την αιγίδα μας.
Ξέρετε, ο ΣΒΕ είναι ο μοναδικός κοινωνικός εταίρος στη χώρα μας που έχει την έδρα τους εκτός Αθηνών και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη. Είναι συνεπώς μεγάλη η χαρά μας που αυτή η εξαιρετική πρωτοβουλία φιλοξενείται εδώ, στην πόλη μας.
Γιατί όμως την έχουμε θέσει υπό την αιγίδα μας: Διότι αποτελεί πάγια θέση του Συνδέσμου μας ότι η ψηφιακή προσέγγιση της παγκοσμιοποιημένης αγοράς αποτελεί στρατηγικής σημασίας επιλογή για όλες τις επιχειρήσεις. Και μας ενδιαφέρει να ενισχύσουμε ουσιαστικά τον διάλογο για αυτό το θέμα, γιατί σήμερα πλέον η τεχνολογία βρίσκεται σε κάθε πτυχή του σχεδιασμού και της λειτουργίας όλων των οργανισμών, πόσο μάλλον της βιομηχανίας.
Η ψηφιακή εποχή στην πράξη έχει αλλάξει εντελώς τα δεδομένα για τις επιχειρήσεις μας. Ξεκινώντας από τις συνεχώς αυξανόμενες δυνατότητες επικοινωνίας και συναλλαγής σε διεθνές επίπεδο μέσω e-shop και websites, εκμηδενίζοντας γεωγραφικούς και χρονικούς περιορισμούς… Και φτάνοντας έως τους όλο και μεγαλύτερους αυτοματισμούς και ιδίως τη χρήση νέων τεχνολογικών εργαλείων, όπως η ΑΙ και η ανάλυση δεδομένων.
Σε βάθος χρόνου, όλα αυτά ανοίγουν νέους δρόμους, συντελούν στη βελτίωση των περιθωρίων κέρδους και μπορούν να βοηθήσουν μια επιχείρηση να επιτύχει τελικά καλύτερη απόδοση, με μικρότερο κόστος.
Βέβαια, δεν διαθέτουν όλες οι επιχειρήσεις τις απαραίτητες υποδομές ώστε να κάνουν τα απαραίτητα βήματα προς την ψηφιακή μετάβαση. Και σίγουρα δεν μπορούν όλοι να ανταποκριθούν στο μεγάλο κόστος που απαιτεί η αρχική επένδυση αυτού του εγχειρήματος. Γι᾽ αυτόν ακριβώς τον λόγο χρειαζόμαστε στοχευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία, τα οποία θα συμβάλλουν καταλυτικά στην ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων, στην εισαγωγή νέων τεχνολογιών και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς μας.
Εδώ θέλω να υπογραμμίσω και τον κομβικό ρόλο του ανθρώπινου παράγοντα. Το μεγάλο ζήτημα που μας απασχολεί σήμερα σε όλες τις επιχειρήσεις. Δεν μπορούμε να μιλάμε για εκσυγχρονισμό της λειτουργίας των επιχειρήσεων χωρίς τις έννοιες του reskilling & upskilling. Χρειαζόμαστε καλά καταρτισμένο προσωπικό, που να κατέχει τις απαραίτητες πλέον ψηφιακές δεξιότητες και να στελεχώνει τις ειδικότητες του μέλλοντος. Και είναι κρίσιμο να επενδύσουμε σε αυτή την κατεύθυνση και ως επιχειρήσεις αλλά και ως κοινωνία.
Κλείνοντας, θα ήθελα και πάλι να ευχαριστήσω τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη που μας τιμά σήμερα με την παρουσία του, όπως φυσικά και όλους τους διακεκριμένους ομιλητές που βρίσκονται σήμερα κοντά μας, για να ανταλλάξουμε γνώσεις, εμπειρίες και καλές πρακτικές για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες στη μετάβαση των επιχειρήσεων στην ψηφιακή εποχή. Πιστεύω ότι οι τοποθετήσεις όλων, θα αποτελέσουν ουσιαστική συμβολή στον διάλογο που γίνεται στη χώρα μας.