Μετατροπή οργανικών απορριμμάτων σε υγιές έδαφος και αποδοτικές καλλιέργειες

Όπως είναι γνωστό, το οργανικό λίπασμα που προέρχεται από κομποστοποίηση (κομπόστ), παράγεται από τη φυσική διαδικασία ανακύκλωσης της οργανικής ύλης και των υπολειμμάτων τροφίμων. Το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας, είναι αυτό που ονομάζουμε ‘μαύρος χρυσός’ ή ενεργή οργανική ουσία αναγέννησης του εδάφους. Με άλλα λόγια, πρόκειται για ένα υγιές, αγνό, και καθαρό υλικό, πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία, που παράγεται σεβόμενο το περιβάλλον. Σε παγκόσμια κλίμακα, η εφαρμογή τέτοιων βιώσιμων πρακτικών στον τομέα της γεωργίας είναι ζωτικής σημασίας, τόσο γιατί διασφαλίζει την επισιτιστική επάρκεια, όσο και γιατί ενισχύει την προσαρμογή και ανθεκτικότητα των γεωργικών συστημάτων στην κλιματική αλλαγή.

Στην Ελλάδα, η εταιρεία BIOSOLIDS S.A. εργάζεται προς την κατεύθυνση αυτή από το 2012, παράγοντας οργανικά λιπάσματα και εδαφοβελτιωτικά μέσω κομποστοποίησης βιομάζας και στερεών αποβλήτων για υψηλής απόδοσης γεωργία.
Για την παραγωγή του κομπόστ, η εταιρεία επεξεργάζεται υγρά αστικά απόβλητα (ιλύς) καθώς και βιομηχανικά λύματα, μέσω βιολογικού καθαρισμού. Συγκεκριμένα, συλλέγει και διαχειρίζεται υπολείμματα από οικιακούς κήπους, ζυθοποιεία, οινοποιεία, βιομηχανίες επεξεργασίας τροφίμων, καλλιέργειες, υπολείμματα που προκύπτουν από την επεξεργασία ξύλου και κτηνοτροφικά απόβλητα. Βασίζοντας τις δραστηριότητες της 100% στις αρχές της κυκλικής οικονομίας, η BIOSOLIDS ανακυκλώνει κάθε χρόνο 22.000 τόνους μη-επικίνδυνων οργανικών απορριμμάτων.

Από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας της εταιρείας BIOSOLIDS, το Enterprise Europe Network (EEN) του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος, στέκεται δίπλα στην εταιρία και την υποστηρίζει σταθερά στην εξελικτική της πορεία. «Η ιστορία της BIOSOLIDS είναι το τέλειο παράδειγμα συνέργειας μεταξύ της επιχείρησης και του δικτύου Enterprise Europe Network (ΕΕΝ)», δήλωσε η Μόνικα Νάζη, Σύμβουλος Επιχειρηματικότητας στο γραφείο Enterprise Europe Network του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος. «Το γραφείο μας αναπτύχθηκε και εξελίχθηκε παράλληλα με την επιχείρηση. Οι υπηρεσίες που προσφέραμε προσαρμόστηκαν σταδιακά στις ανάγκες της BIOSOLIDS. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι καθώς η εταιρεία εξελίσσονταν με τα χρόνια, αναβαθμίσαμε κι εμείς την υποστήριξή μας όχι μόνο στη συγκεκριμένη εταιρεία αλλά συνολικά στις επιχειρήσεις με τις οποίες συνεργαζόμασταν».

Ιστορικό συνεργασίας και υποστήριξης

Σχεδόν αμέσως μετά την ίδρυσή της, η BIOSOLIDS, έγινε μέλος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος, που αποτελεί φορέα υποδοχής του Δικτύου Enterprise Europe Network, και επομένως ενημερώθηκε για τις υπηρεσίες που προσφέρει το Δίκτυο. Το 2015, ξεκίνησε η συνεργασία της BIOSOLIDS με το ΕΕΝ. Την ίδια χρονιά ενισχύθηκε η παρουσία της στο εξωτερικό, καθώς συμμετείχε σε δράσεις διεθνοποίησης του ΕΕΝ. Για να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες ανάγκες εξαγωγής προϊόντων στο
εξωτερικό, έπρεπε να προχωρήσει σε εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεών της, αύξηση της αποδοτικότητας της παραγωγικής διαδικασίας και διασφάλιση των απαραίτητων πιστοποιήσεων όπως είναι το ISO 14000:2008. Όλα τα παραπάνω συνέβαλαν καθοριστικά στη βελτίωση της στρατηγικής διεθνοποίησής της, και στην προώθηση των προϊόντων της στις γειτονικές βαλκανικές χώρες αλλά κυρίως στη Βόρεια Ευρώπη, όπου η περιβαλλοντική πιστοποίηση είναι απαραίτητη.
Με την εξατομικευμένη βοήθεια του Δικτύου, η BIOSOLIDS υπέβαλλε αίτηση στο εθνικό πρόγραμμα χρηματοδότησης «Μεταποίηση υπό νέες συνθήκες», το οποίο εγκρίθηκε, παρέχοντας στην εταιρεία την οικονομική ενίσχυση που απαιτούνταν για να αγοράσει εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας, να αναβαθμίσει τις εγκαταστάσεις παραγωγής της, αλλά κυρίως ν’ αυξήσει την ενεργειακή της απόδοση, μειώνοντας σημαντικά το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα. Επιπρόσθετα, η BIOSOLIDS έλαβε τις πιστοποιήσεις ISO 9001:2008 και ISO 14001:2004, που σχετίζονται άμεσα με την ποιότητα και την περιβαλλοντική διαχείριση.
«Ένας σημαντικός πυλώνας της προσέγγισης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος σε ότι αφορά την υποστήριξη των επιχειρήσεων μας συνολικά αλλά και της BIOSOLIDS συγκεκριμένα, είναι η αξιοποίηση της μακροχρόνιας συνεργασίας μας σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο με τους ενδιάμεσους φορείς χρηματοδότησης. Στην περίπτωση της BIOSOLIDS η συνεργασία αυτή ήταν καθοριστική», δήλωσε η Μόνικα Νάζη.

Ευκαιρίες μέσω συμμετοχής σε Ευρωπαϊκές Εκδηλώσεις Β2Β

Η BIOSOLIDS συμμετείχε σε πολλές δραστηριότητες διεθνοποίησης και καινοτομίας του Enterprise Europe Network μεταξύ των οποίων αναφέρουμε χαρακτηριστικά τις παρακάτω. Το 2019, ο Διευθύνων Σύμβουλος της BIOSOLIDS, Αθανάσιος Σαββάκης, συμμετείχε σε επίσκεψη στο CERN, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικών Ερευνών, μαζί με άλλες επιλεγμένες ελληνικές εταιρείες και την Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας, που ήταν ο βασικός διοργανωτής. Η αποστολή αυτή ήταν μία μοναδική εμπειρία για την BIOSOLIDS καθώς της έδωσε την ευκαιρία να παραβρεθεί σ’ έναν μεγάλο Διεθνή Οργανισμό, όπου οι διαδικασίες προμήθειας είναι εξαιρετικά πολύπλοκες.
Εν συνεχεία, η BIOSOLIDS συμμετείχε το 2020 σε Διαδικτυακό Σεμινάριο και Εκδήλωση Τεχνολογικών Συναντήσεων «Β2Β», που αφορούσε επιχορηγήσεις για καινοτόμες πράσινες λύσεις. Οι επιχορηγήσεις αυτές παρέχονται στο πλαίσιο του προγράμματος Business Innovation Greece, το οποίο ανήκει στην ευρύτερη χρηματοδοτική πρωτοβουλία European Economic Area and Norway Grants. H εταιρεία υπέβαλλε επιτυχή αίτηση στο εν λόγω πρόγραμμα και η χρηματοδότηση που έλαβε επέτρεψε την εγκατάσταση συστήματος κομποστοποίησης με αερισμό και μονάδας παραγωγής, καθώς και την αγορά δυο κοντέινερ, τα οποία λειτουργούν ως κινητές μονάδες κομποστοποίησης για τη συλλογή αποβλήτων από άλλες εταιρείες και δήμους. Το έργο βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, αλλά έχει ήδη δημιουργήσει δυο νέες θέσεις εργασίας, έχει μειώσει το κόστος κατά 15% και έχει αυξήσει την παραγωγή κατά 20%.

Το 2023 με την ανανεωμένη παραγωγική της ικανότητα, η BIOSOLIDS συμμετείχε στην εκδήλωση «Circular Economy B2B@FORWARD GREEN Expo» που διοργάνωσε ο ΣΒΕ στην Θεσσαλονίκη, δημιουργώντας πολλά υποσχόμενες προοπτικές για μελλοντική συνεργασία. Πιο πρόσφατα, η εταιρεία έλαβε μέρος με περίπτερο και εκδηλώσεις στην έκθεση AGROTICA EXPO 2024 παρουσιάζοντας τα προϊόντα και τις λύσεις της στη βιολογική γεωργία. Στη συνέχεια, συμμετείχε στις εκθέσεις Forward Green Expo και Renewable EnergyTech 2024, καθώς και στην παράλληλη εκδήλωση «B2B», όπου παρουσίασε το πρώτο κομπόστ από το πρόγραμμα «brown bin» της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Απτά αποτελέσματα και επιπτώσεις

Η BIOSOLIDS σημείωσε σημαντική επιτυχία, η οποία υπογραμμίζεται από την αύξηση του κύκλου εργασιών της κατά 57% αλλά και την εξαγωγή των προϊόντων της σε νέες αγορές, όπως η Κύπρος. Ξεκινώντας με μόλις 2 υπαλλήλους, η εταιρεία τώρα απασχόλει 28 άτομα τα οποία εργάζονται στις 3 διευθύνσεις Urban, Agro και R3 Knowledge σε όλη την ελληνική επικράτεια. «Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών και τους τηρούμε όπου είναι δυνατόν. Για παράδειγμα, σε ότι αφορά την ισότητα των φύλων, η BIOSOLIDS απασχολεί 18 διευθυντές εκ των οποίων 8 είναι γυναίκες. Για τις βιώσιμες κοινότητες και την υπεύθυνη παραγωγή, ακολουθούμε το πρωτόκολλο «μηδενικά απόβλητα προς υγειονομική ταφή» και έχουμε ποσοστό ανάκτησης 99,7%», δήλωσε ο Ευάγγελος Παπαϊωάννου, υπεύθυνος των Τμημάτων Urban και R3 Knowledge της BIOSOLIDS. Επίσης πρόσθεσε ότι «Με το πέρασμα των χρόνων η υποστήριξη που έχουμε λάβει από το Enterprise Europe Network του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος είναι ανεκτίμητη και έχει συμβάλει στην πρωτοποριακή θέση που έχει η εταιρεία μας στην αγορά έναντι του ανταγωνισμού».