Μαργαρίτης Σχοινάς: «Magna Carta για την Ευρωπαϊκή Θεσσαλονίκη» από το βήμα του 1ου Thessaloniki Summit

Μαργαρίτης Σχοινάς: «Magna Carta για την Ευρωπαϊκή Θεσσαλονίκη» από το βήμα του 1ου Thessaloniki Summit

Τη δημιουργία μιας Magna Carta για την Ευρωπαϊκή Θεσσαλονίκη που θα δεσμεύει σε μέσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα τους φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, των Πανεπιστημίων, των επιχειρήσεων, των ΜΚΟ και των ερευνητικών κέντρων για κοινές αναπτυξιακές προτεραιότητες και θα προσδιορίζει το στίγμα της πόλης στην περιοχή αλλά και στην ΕΕ, πρότεινε από το βήμα του 1ου Thessaloniki Summit ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Ομολογώ ότι αυτή την πόλη ονειρεύομαι. Αυτή είναι η δικιά μου Thessaloniki Summit. Μια πόλη που θα είναι ταυτόχρονα η “Πρωτεύουσα της Εξωστρέφειας” αλλά και η “Fun capital of Europe”. Μια πόλη που θα δικαιώνει το όραμα του Παπαναστασίου, του Βενιζέλου και του Καραμανλή, που την ήθελαν γέφυρα προς τους πολιτισμούς της Δυτικής Ευρώπης, των Βαλκανίων και της Ανατολής» σημείωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Σχοινά, η Ελλάδα δεν βρίσκεται απλά σε διαδικασία ανάταξης της οικονομίας της, αλλά με τη συνδρομή της ΕΕ σε μια δύσκολη πορεία οικοδόμησης ενός πιο σύγχρονου κράτους. Η πορεία αυτή είναι φυσικό να δημιουργεί εντάσεις, να συναντά αντιδράσεις και συχνά να υποτιμάται, αλλά είναι σίγουρο ότι  ήδη παράγει – όχι πάντα ορατά, αλλά σίγουρα υπαρκτά, αποτελέσματα, ανατρέπει παθογένειες του παρελθόντος (πελατειακό κράτος, αχαλίνωτα ελλείμματα σε βάρος των νεότερων γενεών) και κτίζει νέες δομές που εισάγουν διαφάνεια και αποτελεσματικότητα

«Από εδώ κι εμπρός προέχει η συνεπής ολοκλήρωση του προγράμματος μέχρι το 2018, η δημιουργία κλίματος επενδυτικής και επιχειρηματικής ασφάλειας και προβλεψιμότητας, η ειλικρινής πολιτική αντιστήριξη του συνολικού εγχειρήματος, αλλά και η ιδιοκτησία της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας από τη κοινωνία των πολλών σε βάρος των προνομίων των λίγων. Οι μεγάλες θυσίες των Ελλήνων τα τελευταία επτά χρόνια δεν πρέπει να πάνε χαμένες».

 

Θεσσαλονίκη, 13 Οκτωβρίου  2016

 

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του κου Μ. Σχοινά, μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ