Προσθέστε Εδώ το Κείμενο Επικεφαλίδας σας

International Institute for Management Development – I.M.D.

Η αναγνώριση του ΣΒΕ, ως εκπροσώπου του συνόλου της βιομηχανίας της Ελλάδας αντανακλάται στη συμμετοχή των κατά τόπους Συνδέσμων Βιομηχανιών στο δυναμικό των μελών του.

Συγκαταλέγεται μεταξύ των 3 κορυφαίων ιδρυμάτων για εκπαίδευση στελεχών με βάση τις πλέον έγκυρες κατατάξεις. Τo Παγκόσμιο Κέντρο Ανταγωνιστικότητας του IMD αποτελεί ένα τα κορυφαία ερευνητικά κέντρα σε παγκόσμιο επίπεδο με ιδιαίτερη εξειδίκευση σε θέματα ανταγωνιστικότητας. Η Ετήσια Παγκόσμια Έκθεση Ανταγωνιστικότητας εκδίδεται, χωρίς διακοπή, από το 1989.

Ο ΣΒΕ στο πλαίσιο της συνεργασίας του με το International Institute for Management Development (IMD), αποτελεί από το 2001 τον εθνικό εκπρόσωπο του, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη συλλογή και την επεξεργασία στοιχείων αναφορικά με την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου ο ΣΒΕ έχει δημιουργήσει ερευνητική ομάδα η οποία προωθεί τα στοιχεία για την Ελλάδα στο IMD, συνεισφέροντας με τον τρόπο αυτό στην έκδοση της Ετήσιας Παγκόσμιας Επετηρίδας για την Ανταγωνιστικότητα (World Competitiveness Yearbook – WCY). Στόχος της Ετήσιας Παγκόσμιας Έκθεσης Ανταγωνιστικότητας είναι η συγκριτική αξιολόγηση και κατάταξη της επίδοσης των συμμετεχόντων οικονομιών στην έρευνα, με βάση την ικανότητα τους να παρέχουν ένα ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον.

Τα δεδομένα που παραθέτει το IMD στην Ετήσια Παγκόσμια Έκθεση Ανταγωνιστικότητας αφορούν ένα σύνoλο 59 Οικονομιών και προκύπτουν μέσα από την εφαρμογή μιας ιδιαίτερης μεθοδολογίας συγκριτικής αξιολόγησης που αποτελείται από 312 κριτήρια – δείκτες.

Τα παραπάνω κριτήρια – δείκτες ομαδοποιούνται σε 4 βασικές κατηγορίες, οι οποίες είναι: α) η Οικονομική Απόδοση, β) η Κυβερνητική Αποτελεσματικότητα, γ) η Επιχειρηματική Αποτελεσματικότητα και δ) οι Υποδομές. Σε κάθε μία από τις παραπάνω κατηγορίες περιέχονται 5 υποκατηγορίες, οι οποίες αναλύουν τους βασικούς άξονες της κατηγορίας και έχουν την ίδια βαρύτητα στη συνολική εκτίμηση των αποτελεσμάτων.

Για την ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη συγκέντρωση και επικαιροποίηση των οικονομικών δεδομένων, ανά χώρα και περιφέρεια, συνεργάζονται συνολικά 58 εθνικοί φορείς, μεταξύ των οποίων και ο ΣΒΕ, καθώς και ένα πλήθος διεθνών οργανισμών.

Ο ΣΒΕ, ως εθνικός εκπρόσωπος του IMD στην Ελλάδα, υλοποιεί τέσσερις (4) βασικές ενέργειες

  1. Την εκπόνηση σφυγμομετρήσεων σε θέματα ανταγωνιστικότητας
  2. Τη συλλογή πρόσφατων στατιστικών δεδομένων
  3. Την παράθεση των πέντε (5) κυριότερων οικονομικών και επιχειρηματικών προκλήσεων της χώρας, και
  4. Τον ποιοτικό έλεγχο των δεδομένων που θα παραθέσει το IMD.

Δείτε τις εκδόσεις της «Παγκόσμιας Επετηρίδας Ανταγωνιστικότητας» από το 2010 έως σήμερα.