Η μεθοδολογία στρατηγικών προβλέψεων χρήσιμο εργαλείο για τις επιχειρήσεις. Επίσκεψη του Αντισμήναρχου Δρα Τζέϊκ Σωτηριάδη στα γραφεία του ΣΒΕ

Η μεθοδολογία στρατηγικών προβλέψεων χρήσιμο εργαλείο για τις επιχειρήσεις. Επίσκεψη του Αντισμήναρχου Δρα Τζέϊκ Σωτηριάδη στα γραφεία του ΣΒΕ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα 28 Μαρτίου, στα γραφεία του ΣΒΕ, συνάντηση εργασίας  με  τον Δρ. Τζέικ Σωτηριάδη, αντισμήναρχο της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ, ο οποίος διετέλεσε επικεφαλής στρατηγικών προβλέψεων στο αρχηγείο της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας στο Πεντάγωνο της Ουάσιγκτον και τώρα είναι βασικό στέλεχος του National Intelligence University. Τη συνάντηση προλόγισε ο Πρόεδρου του ΣΒΕ, κ. Αθανάσιος Σαββάκης. Ο κ. Σωτηριάδης επισκέφθηκε τη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της συνεργασίας της Ειδικής Γραμματείας Προοπτικής Διερεύνησης με το National Intelligence University.

Κατά την παρουσίαση του με θέμα: «Four Global Scenarios for a Post-COVID-19 World», αναφέρθηκε στο μεθοδολογικό πλαίσιο των στρατηγικών προβλέψεων και τις εφαρμογές του στον επιχειρηματικό κόσμο.

Με επίκεντρο τις τρέχουσες εξελίξεις στην Ουκρανία, το ρόλο της Κίνας, αλλά και την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Δρ. Τζέικ Σωτηριάδης επικαλέστηκε την έκφραση του Winston Chirchill «Δεν θέλουμε να αφήσουμε καμία κρίση να πάει χαμένη», ώστε να τονίσει τη σημασία της «προετοιμασίας» για τα πιθανά μελλοντικά σενάρια που θα μπορούσαν να ωφελήσουν τη χώρα μας.

Σύμφωνα με τον Δρα Τζέϊκ Σωτηριάδη, η κατάσταση που διαμορφώνει η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία,  αναβαθμίζει τη  γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας, αλλά και τη συνεργασία ΗΠΑ – Ελλάδας σε θέματα ασφάλειας και οικονομικών σχέσεων.

Παράλληλα, αναγνώρισε τη σημαντική πρόοδο σε θέματα Στρατηγικής Προοπτικής Διερεύνησης, με τη σύσταση στη χώρα μας της Ειδικής Γραμματείας παρά τω Πρωθυπουργώ.

Από μέρους της Ειδικής Γραμματείας συμμετείχε ο Δρ. Επαμεινώνδας Χριστοφιλόπουλος, Επικεφαλής Επιστημονικός Σύμβουλος, ο οποίος παρουσίασε το έργο της και τις πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη. Η Ειδική Γραμματεία ιδρύθηκε με σκοπό την έρευνα και την επεξεργασία παγκόσμιων τάσεων, αλλαγών και τεχνολογικών εξελίξεων, σε μια προσπάθεια η χώρα να αποκτήσει ένα αυτοτελές και διαρκές κέντρο στρατηγικού σχεδιασμού.

 

 

Θεσσαλονίκη, 28 Μαρτίου 2022