Με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνουμε τη συμμετοχή μας στο έργο RecAL (Recycling technologies for circular ALuminium), το οποίο εγκαινιάστηκε επίσημα τον Φεβρουάριο στη Βιέννη. Πρόκειται για μια σημαντική ερευνητική πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που χρηματοδοτείται με 10,6 εκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος Horizon Europe, φιλοδοξώντας να φέρει την επανάσταση στην ανακύκλωση αλουμινίου στην Ευρώπη. Η ALUMIL είναι ένας από τους 19 εταίρους από 9 ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίοι συνεργάζονται υπό τον συντονισμό του AIT Austrian Institute of Technology –LKR.
Το RecAL επικεντρώνεται στην ανάπτυξη προηγμένων τεχνολογιών ανακύκλωσης και ψηφιακών τεχνολογιών με σκοπό την προώθηση της κυκλικής οικονομίας του αλουμινίου. Η τεχνογνωσία μας στην ανακύκλωση αλουμινίου, ιδιαίτερα μέσω της δημιουργίας του καινοτόμου Loop60, του πρώτου πιστοποιημένου ανακυκλωμένου αλουμινίου στην Ελλάδα, καθιστά την εταιρεία μας βασικό εταίρο στο έργο.
Προάγοντας την κυκλική παραγωγή αλουμινίου
Η ανακύκλωση του αλουμινίου αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη μέθοδο, καθώς η δευτερογενής παραγωγή καταναλώνει μόλις το 5%της ενέργειας που απαιτείται κατά την πρωτογενή παραγωγή. Συνεπώς, η ανακύκλωση αλουμινίου παίζει σημαντικό ρόλο στις προσπάθειες που γίνονται παγκοσμίως για την απανθρακοποίηση. Αναγνωρίζοντας τη σημασία της ανακύκλωσης, ιδίως στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, το RecAL επιδιώκει να μεγιστοποιήσει τις δυνατότητες αυτού του φιλικού προς το περιβάλλον πόρου.
Μία από τις προκλήσεις στην ανακύκλωση αλουμινίου σχετίζεται με τη σύνθεση του κράματος, η οποία καθιστά δύσκολο τον διαχωρισμό του παρακωλύοντας τη διαδικασία. Ωστόσο, η Ευρώπη διαθέτει πλούσιους πόρους δευτερογενούς αλουμινίου, οι οποίοι προβλέπεται να συνεισφέρουν στο 49% της συνολικής παραγωγής αλουμινίου έως το 2050.
Προσέγγιση και αντίκτυπος του RecAL
Το RecAL υιοθετεί μια ολιστική στρατηγική για την αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων δευτερογενούς αλουμινίου. Αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας, στοχεύει στα εξής:
Να διευκολύνει τη διαδικασία της κραματοποίησης χωρίς να επηρεάζονται οι επιδόσεις του υλικού.
Να αξιοποιήσει την ψηφιοποίηση και τη ρομποτική στην επιλογή του κατάλληλου υλικού.
Να μεγιστοποιήσει την εισροή νέων ανακυκλώσιμων υλικών.
Να προσαρμόσει τα πρότυπα παραγωγής για την πλήρη αξιοποίηση των δευτερογενών πόρων.
Να βελτιώσει την επικοινωνία σε όλους τους τομείς της βιομηχανίας αλουμινίου.
Το RecAL αναμένεται να προωθήσει 14 βασικές τεχνολογικές λύσεις, αναβαθμίζοντάς τες σε επίπεδο τεχνολογικής ετοιμότητας 6 (TRL6). Οι καινοτομίες αυτές θα ενσωματωθούν σε ένα ψηφιακό, κοινωνικο-τεχνικό οικοσύστημα, προάγοντας τόσο τη συνεργασία των ενδιαφερόμενων μερών όσο και τη βιομηχανική και τεχνολογική συμβίωση. Αυτή η νέα πλατφόρμα γνώσης για την κυκλικότητα του αλουμινίου θα διευκολύνει την άμεση συνεργασία, γεφυρώνοντας τα χάσματα που υπάρχουν σε περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Εστιάζοντας στη βιώσιμη παραγωγή αλουμινίου, το RecAL ενισχύει την ηγετική θέση της Ευρώπης στις τεχνολογίες αποδοτικής χρήσης των πόρων και συμβάλλει στην κυκλική οικονομία. Η ALUMIL και οι υπόλοιποι εταίροι είναι έτοιμοι να κάνουν σημαντικά βήματα που θα φέρουν την επανάσταση στις μεθόδους ανακύκλωσης και στην προώθηση βιώσιμων πρακτικών.
Συντονιστής και εταίροι έργου
«Ξεκλειδώνοντας το τεράστιο δυναμικό των δευτερογενών πόρων αλουμινίου στην Ευρώπη, το RecAL φιλοδοξεί να φέρει την επανάσταση στον τομέα της ανακύκλωσης, αντιμετωπίζοντας την πρόκληση των κραματοποιημένων μετάλλων και προωθώντας βιώσιμες πρακτικές», τονίζει ο συντονιστής του έργου Gerald Prantl από το AIT-LKR.
Στο RecAL συμμετέχουν 19 εταίροι με εμπειρία σε πολλούς διαφορετικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων της μηχανικής, της καινοτομίας, των μετάλλων και της πληροφορικής. Πρόσθετη εξειδίκευση υπάρχει στη διαχείριση και επικοινωνία των έργων του Horizon Europe (πραγματοποιείται από τη συμβουλευτική εταιρεία RTDS Group, η οποία συνέβαλε στην ανάπτυξη της πρότασης για το ερευνητικό έργο RecAL), καθώς και στον επιχειρηματικό σχεδιασμό και τη διαχείριση της διανοητικής ιδιοκτησίας.