Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση ΣΒΒΕ 2018

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, κ. Αλέξης Τσίπρας, ως κεντρικός ομιλητής, τίμησε τις εργασίες της ανοικτής συνεδρίασης της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των Μελών του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ).

Η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των Μελών του ΣΒΒΕ, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 9 Ιουλίου 2018, στο Ξενοδοχείο Hyatt Regency.

Η κλειστή συνεδρίαση ξεκίνησε με την ομιλία του πρώην Υπουργού Οικονομικών και Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, κ. Χρ. Σταϊκούρα,  και ομιλία – παρουσίαση του Απολογισμού Ενεργειών και Δραστηριοτήτων του Συνδέσμου από τον Προέδρο, κ. Α. Σαββάκη και τον Α’ Αντιπρόεδρο – Εκτελεστικό, κ. Γ. Σταύρου.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκε ο Οικονομικός Απολογισμός για το 2017 και ο Οικονομικός Προϋπολογισμός για το 2018 από τον Πρόεδρο και η Έκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής από το μέλος της Επιτροπής, την κα. Ξ. Γκιάλη.

Ακολούθησε ψηφοφορία για την έγκριση των πεπραγμένων του Διοικητικού Συμβουλίου, του οικονομικού απολογισμού και προϋπολογισμού.

Την έναρξη της «ανοικτής» συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης, με τη  συμμετοχή των μελών αλλά και των προσκεκλημένων του ΣΒΒΕ, κήρυξε με ομιλία ο Πρόεδρος κ. Α. Σαββάκης και ακολούθησε με ομιλία ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Α. Τσίπρας.

«Με ιδιαίτερη χαρά και τιμή, η Διοίκηση, τα Μέλη κι εγώ προσωπικά σας υποδεχόμαστε για άλλη μια φορά στη Θεσσαλονίκη και στον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.  

Η δεύτερη κατά σειρά αποδοχή της πρόσκλησής μας να είστε μαζί μας στη Γενική μας Συνέλευση, είναι η απόδειξη της σημασίας που δίνετε τόσο στον ίδιο τον Σύνδεσμο και τα Μέλη του, όσο και στη Θεσσαλονίκη και την ξεχασμένη αναπτυξιακά Βόρεια Ελλάδα

Αγαπητέ Κύριε Πρωθυπουργέ,

Εκ μέρους του συνόλου των μεταποιητικών επιχειρήσεων της ελληνικής περιφέρειας, και όχι μόνον της Βορείου Ελλάδος, σας ευχαριστούμε θερμά και σας συγχαίρουμε γιατί, με την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας το οποίο και θα πάει στην ολομέλεια της βουλής αύριο Τρίτη,  κάνατε πράξη την εξαγγελία σας του περασμένου Οκτωβρίου από το βήμα του 2ου Thessaloniki Summit.

Γνωρίζετε ότι για μας τους επιχειρηματίες η συνέπεια λόγων και έργων είναι αυτή που μετράει.

Κι εσείς δείξατε συνέπεια.

Η ανάδειξη του ΣΒΒΕ σε ισότιμο κοινωνικό εταίρο, είναι μια διεκδίκηση του Συνδέσμου μας και του συνόλου των επιχειρήσεων της ελληνικής περιφέρειας που μετρούσε σχεδόν 40 χρόνια μέχρι την υλοποίησή της.

Με την απόφαση σας κ. Πρωθυπουργέ καλύπτεται  το κενό εκπροσώπησης της περιφερειακής βιομηχανίας και  της μεταποίησης στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου.

Ταυτόχρονα, επικοινωνείτε  το μήνυμα της σαφούς υποστήριξης του συνόλου της περιφέρειας της χώρας μας και όχι αποκλειστικά της Βόρειας Ελλάδας».

Με τα παραπάνω λόγια ξεκίνησε την ομιλία του, ο Πρόεδρος του ΣΒΒΕ κ. Α. Σαββάκης, στο Ανοικτό Μέρος της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου, ενώπιον του Πρωθυπουργού κ. Α. Τσίπρα.

Ο Πρόεδρος, στην ομιλία κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ανέδειξε τις διαχρονικές παθογένειες και αγκυλώσεις της ελληνικής οικονομίας, οι οποίες αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη, παρουσιάζοντας τις θέσεις και τις προτάσεις του ΣΒΒΕ για το θέμα.

Τόνισε ιδιαίτερα, τη μεγέθυνση του προβλήματος των περιφερειακών και ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων, οι οποίες αντί να μειώνονται, αυξάνονται. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η αποκέντρωση ως στρατηγική στόχευση και σημασία για την περιφέρεια δεν αποτελεί βάση της κυβερνητικής πολιτικής.

Σε ένα πλαίσιο καθαρά περιοριστικό για την οικονομία, ο Πρόεδρος του ΣΒΒΕ ανακοίνωσε τη νέα αναπτυξιακή πρωτοβουλία του ΣΒΒΕ που αφορά στην παροχή νομικής και διαδικαστικής υποστήριξης σε κάθε ελληνική επιχείρηση, για την κατοχύρωση εμπορικών σημάτων που περιέχουν τον όρο «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ». Η υπηρεσία αυτή παρέχεται σε οποιαδήποτε Ελληνική επιχείρηση, και όχι μόνον σε επιχειρήσεις με έδρα τη Βόρεια Ελλάδα, σε επιχειρήσεις ανεξάρτητα από τον κλάδο στον οποίο ανήκουν, ενώ οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις δεν απαιτείται να είναι μέλη του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος. (ΣΒΒΕ)

Για την οικοδόμηση του νέου παραγωγικού μοντέλου της οικονομίας μας, ο Πρόεδρος του ΣΒΒΕ πρότεινε στον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, την ίδρυση Υπουργείου Βιομηχανίας, στο οποίο όμως θα πρέπει να συγκεντρωθούν όλες οι αρμοδιότητες της δημόσιας διοίκησης για τη βιομηχανία και τη μεταποίηση.

Τέλος, και για το μεγάλο ζητούμενο της ενίσχυσης της εξωστρέφειας της χώρας και της προσέλκυσης επενδύσεων, εισηγήθηκε τη συγκέντρωση όλων των δράσεων εξωστρέφειας που υλοποιούν πολλοί φορείς της δημόσιας διοίκησης, σε ένα Υπουργείο, το οποίο όμως θα έχει την ευθύνη του συντονισμού τους και της υλοποίησής τους.

Ομιλία του Προέδρου του ΣΒΒΕ κατά την Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση

Σημεία ομιλίας του Πρωθυπουργού της Ελλάδος κ. Αλέξη Τσίπρα

Αγαπητέ Πρόεδρε,

Φίλες και φίλοι, κυρίες και κύριοι,

Είναι ιδιαίτερη η χαρά μου να βρίσκομαι απόψε, για άλλη μία φορά μαζί σας, για δεύτερη συνεχόμενη φορά ανάμεσά σας. Η σημερινή παρουσία, όμως, είναι ξεχωριστή για εμένα, λόγω του γεγονότος, ότι είστε ο πρώτος κοινωνικός εταίρος πια, μετά την συμφωνία για το χρέος και το οριστικό τέλος των μνημονίων, ο πρώτος λοιπόν κοινωνικός εταίρος, γενική συνέλευση μάλιστα κοινωνικού εταίρου, κατά την οποία μου δίνεται η δυνατότητα να μιλήσω για την επόμενη μέρα και για το σχέδιό μας, γι’ αυτό που ονομάζουμε «παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας» και επιστροφή στην ανάπτυξη.

Σήμερα, λοιπόν, από αυτό εδώ το βήμα, θέλω να επαναλάβω κάτι, το οποίο το τελευταίο διάστημα μονότονα και επίμονα λέω σε κάθε δημόσια παρέμβασή μου απευθυνόμενος στο σύνολο των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου, ζητώντας τους παρά τις διαφορετικές απόψεις και οπτικές που μπορεί να έχουμε, να συστρατευτούν στο σχέδιό μας για την έξοδο από την κρίση. Και μάλιστα τώρα που φαίνεται επιτέλους, ότι αυτό το σχέδιο – διότι θα έλεγα – ότι  φαίνεται επιτέλους μετά από οκτώ χρόνια, ότι υπήρξε ένα σχέδιο που βγάζει τη χώρα από τα μνημόνια και αποδίδει καρπούς.

Θα μου επιτρέψετε, τη διαφωνία, η εικόνα της χώρας στην Ευρώπη παρά το γεγονός ότι η ανταγωνιστικότητα και η παραγωγικότητα παραμένει χαμηλή, αλλά μην ξεχνάμε ότι είχαμε την πιο δύσκολη, θα έλεγε κανείς, αλλά και την πιο εντυπωσιακή δημοσιονομική προσαρμογή όλα τα προηγούμενα χρόνια, καταφέραμε από μία χώρα που ήταν παράδειγμα προς αποφυγή σε όλη την Ευρώπη με ελλείμματα που έφταναν το 15% να έχουμε για τρίτη συνεχόμενη φορά πλεονάσματα. Και κυρίως καταφέραμε κάτι, που πριν από τρία χρόνια κανείς εκ των εταίρων μας δεν μπορούσε να το φανταστεί:

Ότι θα υλοποιούσαμε τόσο γρήγορα, τόσο σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές παρεμβάσεις.

Μπορούμε συνεπώς πλέον, αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι, να περάσουμε σιγά – σιγά στην επόμενη φάση, να αλλάξουμε ατζέντα και να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στο ζήτημα της επίτευξης υψηλών ρυθμών ανάπτυξης. Στο ζήτημα που αφορά στην κοινωνική αναγκαιότητα να έχουμε περαιτέρω μείωση της ανεργίας. Στο ζήτημα που αφορά το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων, διότι κάθε επιχείρηση πρέπει να στηρίζεται στους εργαζόμενούς της.

Εγώ αυτό το οποίο θα πω, όμως, είναι ότι μετά τον Αύγουστο η χώρα μας περνά σε μία πραγματικά νέα εποχή και πρέπει να κεφαλαιοποιήσουμε τα θετικά δεδομένα και να προχωρήσουμε σε αυτό που ονομάζουμε «εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο». Ένα σχέδιο με τις δικές μας κοινωνικές και αναπτυξιακές προτεραιότητες, καθώς και με εκείνα τα προοδευτικά μεταρρυθμιστικά προτάγματα που απαιτούνται για να πετύχουμε αυτό που εμείς ονομάζουμε δίκαιη ανάπτυξη.

Για πρώτη φορά και με συνεκτικό τρόπο αξιοποιούμε συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας, στους τομείς του τουρισμού και του πολιτισμού, της ναυτιλίας και των μεταφορών, στην αγροδιατροφική παραγωγή, στην μεταποίηση και φυσικά στην παραδοσιακά ισχυρή και εδραιωμένη στον ευρύτερο χώρο των Βαλκανίων, βιομηχανία μας.

Να πω δύο λόγια για τη βιομηχανία. Η ελληνική βιομηχανία επιδιώκουμε να πρωταγωνιστήσει στον εξαγωγικό αναπροσανατολισμό της ελληνικής οικονομίας και πιστεύω, ότι μπορεί να το κάνει. Έχουμε εξαντλήσει συζητήσεις με το προεδρείο του συνδέσμου σας σε σχέση με αυτή τη δυνατότητα. Στόχος μας είναι η συμμετοχή της ελληνικής βιομηχανίας στο ποσοστό του ΑΕΠ να ανέλθει σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα στο 12%.

Και θέλω, αγαπητέ κύριε Πρόεδρε, σχετικά με την πρόταση που καταθέσατε, για τη δημιουργία διακριτού Υπουργείου για τη βιομηχανία, να σας πω ότι την εξετάζουμε με προσοχή, καθώς και δική μας επιδίωξη, είναι η προώθηση στοχευμένων πολιτικών και η άμεση επίλυση των γραφειοκρατικών κωλυμάτων, που θα συμβάλλουν στον μέγιστο βαθμό στην περαιτέρω ανάπτυξη του βιομηχανικού κλάδου. Δεν είμαστε απ’ αυτούς, δηλαδή, που πείστηκαν από την καραμέλα μίας εποχής, ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει βιομηχανία και παραγωγή. Δεν είμαστε απ’ αυτούς και το γνωρίζετε πάρα πολύ καλά.

Ολοκληρώνω, λέγοντάς σας ότι το επόμενο διάστημα πρέπει να παραμείνουμε –και εμείς αυτό θα κάνουμε- προσανατολισμένοι στον δρόμο της υπευθυνότητας.

Αναλάβαμε την ιστορική ευθύνη να βγάλουμε τη χώρα από τα πολύ δύσκολα. Δείξαμε ότι κάτι καταφέραμε. Τώρα ανοίγεται μια νέα μέρα. Θέλουμε να είναι μια μέρα δίκαιης ανάπτυξης για τον κόσμο της εργασίας και της παραγωγής, για τις δημιουργικές δυνάμεις. Έχουμε πολύ δουλειά μπροστά μας. Χρειάζεται ο ουσιαστικός διάλογος, η αντιπαράθεση, βεβαίως, η σύνθεση των απόψεων. Χρειάζεται η συνεργασία και χρειάζεται και η πολιτική σταθερότητα.  

Η εμπειρία των μνημονίων, αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι, ας γίνει το μάθημα για το μέλλον, μιας και η Ιστορία δεν ξεγράφεται. Είναι, όμως, στο χέρι μας  αν αυτή η εμπειρία θα λειτουργήσει αφυπνιστικά ή καθηλωτικά. Εγώ πιστεύω ότι μπορεί να λειτουργήσει αφυπνιστικά.

Κλείνοντας, λοιπόν, θα ήθελα για άλλη μια φορά να σας ευχαριστήσω και να σας καλέσω να βγείτε μπροστά, όπως το επιτάσσει άλλωστε ο ειδικός σας ρόλος πια,  ως επίσημος κοινωνικός εταίρος.

Και μαζί όλες οι παραγωγικές δυνάμεις του τόπου να επιδιώξουμε να ξαναπάρουμε τις τύχες της χώρας στα χέρια μας. Και να πραγματώσουμε τις δυνατότητες που διαθέτουμε και παραμένουν ανεκμετάλλευτες.

Αυτό, επαναλαμβάνω, δεν είναι κάτι που θα πιστωθεί οποιαδήποτε κυβέρνηση. Είναι κάτι το οποίο θα αφορά τη χώρα, το μέλλον της χώρας,  το κοινό μας μέλλον.

Σας ευχαριστώ θερμά.

Ομιλία του Πρωθυπουργού κου Α.Τσίπρα κατά την Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση

Κοινοποιήστε!