ΕΤΗΣΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΒΕ

Την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2021, πραγματοποιήθηκε η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μελών του ΣΒΕ.

Στο Κλειστό Μέρος της Γενικής Συνέλευσης, το οποίο είναι αποκλειστικά για τα Μέλη του ΣΒΕ, η ημερήσια διάταξη περιλάμβανε:

  • λογοδοσία επί των πεπραγμένων του έτους 2020, έγκριση των πεπραγμένων της διοικήσεως, του οικονομικού απολογισμού και της εκθέσεως της εξελεγκτικής επιτροπής για το έτος 2020 και του προϋπολογισμού για το έτος 2021.

Στο Ανοιχτό Μέρος της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης ομιλητές ήταν:

  • ο Πρόεδρος ΣΒΕ, κ. Α. Σαββάκης
  • ο Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, κ. Μ. Σχοινάς
  • ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Α. Γεωργιάδης
  • ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κ. Πιερρακάκης
  • ο Διευθύνων Σύμβουλος Pfizer Hellas AE, κ. Ζ. Ραγκούσης

 

Με την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνέλευσης ακολούθησε δεξίωση στον υπαίθριο χώρο των νέων γραφείων του Συνδέσμου.

Ετος επισφράγισης του ρόλου του ΣΒΕ ως «Κοινωνικού Εταίρου». χαρακτήρισε την περυσινή χρονιά, στην ομιλία του προς τα μέλη στου ΣΒΕ, ο Πρόεδρος, κ. Α. Σαββάκης

Κι αυτό διότι, επεσήμανε, ο ΣΒΕ συμμετείχε ενεργά και ισότιμα με τους υπόλοιπους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους στον σημαντικό κοινωνικό διάλογο για τη λήψη σημαντικών αποφάσεων για την αγορά εργασίας και τη γενικότερη αναπτυξιακή προοπτική για τη χώρα.

Παράλληλα, ο κ. Σαββάκης, αναφέρθηκε στο έργο της Διοίκησης κατά το προηγούμενο 12μηνο.

  • Στην ανάπτυξη θέσεων, προτάσεων και στην κατάθεση υπομνημάτων για τη βελτίωση πολύ σημαντικών τομέων δραστηριότητας των μικρομεσαίων μεταποιητικών επιχειρήσεων με έδρα την Ελληνική Περιφέρεια.
  • Στις προτάσεις βελτίωσης του περιβάλλοντος δραστηριοποίησης των επιχειρήσεων με την υλοποίηση νομοθετικών – κατά κύριο λόγο – παρεμβάσεων.
  • Στην ανάδειξη των θέσεων και προτάσεων μέσα από ένα μεγάλο αριθμό συναντήσεων εργασίας με την πολιτική ηγεσία, της χώρας, και,
  • Στις δράσεις υποστήριξης των επιχειρήσεων – μελών, για ν΄ αντιμετωπίσουν με επάρκεια την πανδημία.

Επιπλέον, τόνισε ότι, παρά την ανεπιθύμητη κατάσταση που είχε διαμορφωθεί στη Θεσσαλονίκη στις αρχές του Νοεμβρίου του 2020, ο Σύνδεσμος διοργάνωσε το 5ο Thessaloniki Summit με τη συμμετοχή τριών Πρωθυπουργών.

Ανοικτή Συνεδρίαση  

Σημεία ομιλίας του Προέδρου Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος, κ. Α. Σαββάκη

Εκλεκτοί Προσκεκλημένοι,

Κυρίες και Κύριοι,

είναι χαρά και τιμή μας η παρουσία σας εδώ.

Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι η χρονική συγκυρία στην οποία πραγματοποιείται η εφετινή μας Γενική Συνέλευση είναι ιδιαίτερα δύσκολη και κρίσιμη για την οικονομική και την κοινωνική ανάπτυξη της χώρας.

Τούτο διότι οι συνθήκες που επικρατούν στο περιβάλλον δραστηριοποίησης των επιχειρήσεών μας, είναι για μια ακόμη φορά πρωτόγνωρες.

Πιστεύουμε λοιπόν ότι η βασική πρόκληση για τη χώρα τα επόμενα χρόνια είναι η ύπαρξη ρεαλιστικής βιομηχανικής πολιτικής που θα επαναφέρει τη μεταποίηση στο προσκήνιο της υποστήριξης για την ανάπτυξη της χώρας.

Προς αυτή την κατεύθυνση, η Κυβέρνηση έλαβε μια πολύ σωστή απόφαση τον περυσινό Αύγουστο, η οποία ήταν απαίτηση της τελευταίας δεκαετίας του συνόλου του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας. Πρόκειται για την Κυβερνητική Επιτροπή Βιομηχανίας, η οποία ήδη λειτουργεί και οι πρώτες της αποφάσεις είναι απόλυτα ενθαρρυντικές για τη δημιουργία ενός συνεκτικού πλέγματος δράσεων βιομηχανικής πολιτικής.

Ωστόσο, η μεταποίηση είναι υποχρεωμένη να αντιμετωπίσει με επιτυχία σημαντικές προκλήσεις και να λύσει χρονίζοντα προβλήματα.

Κατ’ αρχήν θα αναφερθώ σε δυο και μόνον πολύ σημαντικές προκλήσεις:

  • Η πρώτη από αυτές, είναι η πράσινη μετάβαση:
    • Η βιομηχανία και η μεταποίηση χρειάζεται άμεσα υποστήριξη για την υλοποίηση σημαντικού ύψους επενδύσεων που αφορούν στη μέτρηση και μείωση του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος. Αυτό αφορά τόσο την παραγωγική διαδικασία, όσο και το ίδιο το προϊόν. Μιλώ για το LCA, το Life Cycle Assessment που είναι σημαντική συμμόρφωση για την παρουσία μας σε διεθνείς αγορές.
    • Δεύτερο μεγάλο ζήτημα στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης των επιχειρήσεών μας, είναι η απόκτηση περιβαλλοντικών πιστοποιήσεων όπως: zero waste landfield και το environmental product declaration. Πιστοποιήσεις απαραίτητες πλέον για την παραγωγή ΔΙΕΘΝΩΣ ΕΜΠΟΡΕΥΣΙΜΩΝ ΠΡΟΪΌΝΤΩΝ που είναι και το ζητούμενο
  • Η δεύτερη είναι η 4η βιομηχανική επανάσταση. Στο πλαίσιο της δημιουργίας του δικού μας εθνικού προγράμματος Industry0 είναι αναγκαία η ψηφιοποίηση των παραγωγικών διαδικασιών και των διαδικασιών ελέγχου ποιότητας.

Συνεχίζω με μια σύντομη αναφορά στα διαχρονικά προβλήματα της μεταποίησης, που απομειώνουν καθημερινά την ανταγωνιστικότητά μας.

Δυστυχώς, το μεγάλο πρόβλημα της εγχώριας μεταποίησης ονομάζεται «λειτουργικό κόστος».

Το επόμενο μεγάλο ζήτημα είναι το κόστος ενέργειας.

Το τρίτο θέμα που απασχολεί τον Σύνδεσμο είναι η προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων για τη δημιουργία νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας.

Προφανώς, μπορώ να συνεχίσω να μιλώ και να αναλύω τα πολλά και σημαντικά προβλήματα της βιομηχανίας, όπως:

  • Της παραγωγής καινοτομίας και της μεταφοράς τεχνολογίας
  • Της έλλειψης μεσαίων στελεχών.
  • Της πρόσβασης σε χρηματοδότηση με ορθολογικό κόστος, με διάχυση της ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Πρόκειται για γνωστά σε όλους μας προβλήματα, τα οποία η Κυβέρνηση ευελπιστούμε να τα αντιμετωπίσει το ταχύτερο δυνατόν και με τον καλύτερο τρόπο.

Κοινοποιήστε!