εργα που υλοποιει ο σβε

εργα που υλοποιει το ινσβε

Ολοκληρωμένη Παρέμβαση για την Υποστήριξη των Νέων ηλικίας 18-29 στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης και Ηπείρου

Η Πράξη αφορά την παροχή μιας δέσμης συνεκτικών ενεργειών επαγγελματικής συμβουλευτικής και προσανατολισμού, εξειδικευμένης επαγγελματικής κατάρτισης με πιστοποίηση, προώθησης στην απασχόληση, προώθησης στην απόκτηση εργασιακή εμπειρίας (“on the job training”) καθώς και προώθησης στην Αυτοαπασχόληση σε 4.157 ωφελούμενους νέους ηλικίας 18-29 ετών.

Η Πράξη με τίτλο: «Ολοκληρωμένη Παρέμβαση Συμβουλευτικής Υποστήριξης, Κατάρτισης και Πιστοποίησης για την επαγγελματική ενδυνάμωση ανέργων χαμηλών εκπαιδευτικών προσόντων σε θύλακες ανεργίας των Περιφερειών Ανατ.Μακεδονίας-Θράκης, Κ.Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Δ.Ελλάδας» με Κωδικό ΟΠΣ 6016568 έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα «Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή 2021-2027» (ΑΔΑ ΨΖΖΜ46ΝΛΔΓ-ΔΒ4).

Η Πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ+), και από εθνικούς πόρους μέσω του ΠΔΕ.

Σκοπός της Πράξης είναι μία ολοκληρωμένη προσπάθεια παρέμβασης μέσω της παροχής υπηρεσιών επαγγελματικής συμβουλευτικής & προσανατολισμού, εξειδικευμένης επαγγελματικής κατάρτισης και πιστοποίησης γνώσεων σε 4.157 ωφελούμενους νέους ηλικίας 18-29 ετών, που βρίσκονται εκτός εργασίας, εκπαίδευσης ή κατάρτισης και είναι οικονομικά μη ενεργοί ή άνεργοι (συμπεριλαμβανομένων των μακροχρόνια ανέργων), εγγεγραμμένων στην ΔΥΠΑ και αφορά τις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και Ηπείρου, ώστε να προωθηθούν στην απασχόληση, στην απόκτηση εργασιακής εμπειρίας (“on the job training”), καθώς και στην Αυτοαπασχόληση. Η στόχευση των δράσεων αφορά 3 τομείς:

  • ψηφιακά επαγγέλματα,
  • ενέργεια,
  • τεχνικά επαγγέλματα
 

Η Πράξη περιλαμβάνει τις ακόλουθες δράσεις – ενέργειες που θα υλοποιηθούν σε δύο στάδια:

ΣΤΑΔΙΟ Α

  • ΔΡΑΣΗ Α.1: Παροχή υπηρεσιών Επαγγελματικής Συμβουλευτικής & Προσανατολισμού, που αφορά στην παροχή υπηρεσιών εξατομικευμένης επαγγελματικής συμβουλευτικής υποστήριξης και προσανατολισμού προς τους ωφελούμενους, λαμβάνοντας υπόψη τους τομείς στόχευσης και θα υλοποιηθεί από Συμβούλους μέσω έξι (6) συνεδριών.
  • ΔΡΑΣΗ Α.2 : Παροχή υπηρεσιών «οριζόντιας» θεωρητικής κατάρτισης (αφορά στην απόκτηση soft skills), μέσω της υλοποίησης προγραμμάτων κατάρτισης διάρκειας 120 ωρών. Μετά την ολοκλήρωση κάθε Προγράμματος κατάρτισης, οι καταρτισθέντες θα συμμετάσχουν υποχρεωτικά σε εξετάσεις Πιστοποίησης.

ΣΤΑΔΙΟ Β

  • ΔΡΑΣΗ Β.1: Διαδρομή Νο1 – Εξειδικευμένη Επαγγελματική Κατάρτιση για 1.400 ωφελούμενους, που περιλαμβάνει Ενέργειες παρακολούθησης προγράμματος εξειδικευμένης επαγγελματικής κατάρτισης 350 ωρών εκ των οποίων οι 250 αφορούν θεωρητική κατάρτιση και οι 100 πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, καθώς και πιστοποίηση γνώσεων και δεξιοτήτων.
  • ΔΡΑΣΗ Β.2: Διαδρομή Νο2 – Προώθηση στην Απασχόληση για 1.500 ωφελούμενους, που περιλαμβάνει Ενέργειες συμβουλευτικής υποστήριξης (έξι (6) συνεδρίες) και παρακολούθησης ολιγόωρου προγράμματος κατάρτισης (150 ώρες θεωρητικής κατάρτισης) με στόχο την υποστήριξη της προώθησης των ωφελούμενων στην Απασχόληση στο πλαίσιο των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης (προγράμματα Ν.Θ.Ε.) που υλοποιεί η ΔΥΠΑ. Επίσης, περιλαμβάνει και πιστοποίηση των γνώσεων και δεξιοτήτων.
  • ΔΡΑΣΗ Β.3: Διαδρομή Νο3 – Aπόκτηση εργασιακής εμπειρίας (on the job training) για 400 ωφελούμενους, που περιλαμβάνει Ενέργειες συμβουλευτικής υποστήριξης (έξι (6) συνεδρίες) και παρακολούθησης ολιγόωρου προγράμματος κατάρτισης (150 ώρες θεωρητικής κατάρτισης) με στόχο την προώθηση των ωφελούμενων σε Επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα ή σε φορείς του Δημόσιου και ευρύτερου Δημόσιου τομέα για την πραγματοποίηση on the job training (διακόσιες εξήντα (260) ώρες) και την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας. Επίσης, περιλαμβάνει πιστοποίηση των γνώσεων και δεξιοτήτων.
  • ΔΡΑΣΗ Β.4: Διαδρομή Νο4 – Προώθηση στην Αυτο-Απασχόληση για 857 ωφελούμενους, που περιλαμβάνει Ενέργειες mentoring (έξι (6) συνεδρίες) και παρακολούθησης προγράμματος κατάρτισης (150 ώρες θεωρητικής κατάρτισης) με στόχο την προώθηση των ωφελούμενων στην Αυτο – Απασχόληση στο πλαίσιο των υλοποιούμενων ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης (προγράμματα Ν.Ε.Ε.) που υλοποιεί η ΔΥΠΑ. Επίσης, περιλαμβάνει και πιστοποίηση των γνώσεων και δεξιοτήτων.
 

Οι ωφελούμενοι που θα συμμετέχουν στην Πράξη θα παρακολουθήσουν αρχικά τις ενέργειες του ΣΤΑΔΙΟΥ Α (κοινές για όλους τους ωφελούμενους). Στη συνέχεια, οι ωφελούμενοι θα επιλέξουν μία από τις τέσσερις δράσεις του ΣΤΑΔΙΟΥ Β την οποία θα παρακολουθήσουν. Οι ωφελούμενοι παρακολουθούν υποχρεωτικά το σύνολο των ενεργειών της Δράσης στην οποία συμμετέχουν.

Αναλυτικές πληροφορίες μπορείτε να βρείτε το site της Πράξης https://sbeanergoi1829.gr/ .

Ολοκληρωμένη Παρέμβαση Συμβουλευτικής Υποστήριξης, Κατάρτισης και Πιστοποίησης για την επαγγελματική ενδυνάμωση ανέργων χαμηλών εκπαιδευτικών προσόντων σε θύλακες ανεργίας των Περιφερειών Ανατ.Μακεδονίας - Θράκης, Κ. Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Δ. Ελλάδας

Η Πράξη υποστηρίζει ενέργειες που σχετίζονται με δυναμικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας και τομείς της Εθνικής και των Περιφερειακών Στρατηγικών για την Έξυπνη Εξειδίκευση (Αγροδιατροφή, Ενέργεια και Περιβάλλον, Τουρισμός, ΤΠΕ, Βιομηχανία και Μεταποίηση), οι οποίοι μπορούν να συμβάλουν στη δημιουργία βιώσιμης απασχόλησης και την αποτελεσματική αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας.

Η Πράξη με τίτλο: ««Ολοκληρωμένη Παρέμβαση για την Υποστήριξη των Νέων ηλικίας 18 -29 στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και Ηπείρου» με Κωδικό ΟΠΣ 6017530, έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα «Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή 2021-2027» (ΑΔΑ 9ΝΓΘ46ΝΛΔΓ-Α2Γ)

Η Πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ+), και από εθνικούς πόρους μέσω του ΠΔΕ.

Βασικός στόχος της Πράξης είναι η ολοκληρωμένη υποστήριξη σε ανέργους μέσα από ένα ευρύ πλέγμα δράσεων οι οποίες καλύπτουν συμπληρωματικά διαφορετικές ανάγκες τους, η ενίσχυση και επικαιροποίηση των γνώσεων και δεξιοτήτων  τους και η άμεση ενίσχυση της επαγγελματικής τους ικανότητας για να ανταπεξέλθουν στις σύγχρονες απαιτήσεις και ανάγκες εξειδίκευσης που δημιουργούν οι νέες τεχνολογικές και παραγωγικές εξελίξεις σε δυναμικά πεδία τομέων οι οποίοι είναι σε θέση να αναπτύξουν ή να βελτιώσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε όρους τεχνολογίας, καινοτομίας, ποιότητας, συνεργειών, εξωστρέφειας, ενώ ταυτόχρονα ικανοποιούν τις προϋποθέσεις για την επίτευξη της έξυπνης και βιώσιμης ανάπτυξης και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της εθνικής οικονομίας. Αυτό θα γίνει με την υλοποίηση μιας δέσμης συνεκτικών ενεργειών επαγγελματικής συμβουλευτικής & προσανατολισμού, και εξειδικευμένης επαγγελματικής κατάρτισης και πιστοποίησης, σε 4.984 ωφελούμενους άνεργους με χαμηλά εκπαιδευτικά προσόντα.

Με την υλοποίηση της προτεινόμενης Πράξης αναμένεται να επέλθει ένα σύνολο ωφελειών και προστιθέμενης αξίας, μέσω της αναβάθμισης των εξειδικευμένων γνώσεων και δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, σε 4.984 ωφελούμενους. Η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού με την αξιοποίηση της στοχευμένης εκπαιδευτικής διαδικασίας και πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων αναμένεται να προάγει κοινωνικά και οικονομικά οφέλη, όπως:

  • Η δυναμική προσαρμογή και απόκτηση εξειδικευμένων επαγγελματικών γνώσεων και δεξιοτήτων στα δυναμικά πεδία του τομέα της σύγχρονης οικονομίας μέσω παροχής υπηρεσιών επαγγελματικής κατάρτισης.
  • Τη θετικά αποτελέσματα στην αγορά εργασίας (αύξηση απασχόλησης).
  • Η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και της ίσης μεταχείρισης.
  • Την προετοιμασία των ανέργων, προκειμένου να αποκτήσουν προσόντα που θα τους διευκολύνουν στην επανένταξη τους στην αγορά εργασίας.
  • Βελτίωση της σταδιοδρομίας, που θα ανταποκρίνεται περισσότερο στα προσωπικά τους ενδιαφέρονται σε συνδυασμό με τις απαιτήσεις της αγοράς.
  • Η ικανοποίηση προσωπικών κινήτρων (βελτίωση αυτοεκτίμησης, αυτοπεποίθησης).
  • Η συμβολή στο αναπτυξιακό δυναμικό του εισοδήματος και της απασχόλησης, για τη μελλοντική ανταγωνιστικότητα και την κοινωνική κινητικότητα.

Στο πλαίσιο της Πράξης θα παρασχεθούν προς τους ωφελούμενους 13 συνεδρίες, 270 ώρες θεωρητικής κατάρτισης και 75 ώρες πρακτικής άσκησης καθώς και συμμετοχή σε εξετάσεις πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων.

Η θεωρητική κατάρτιση περιλαμβάνει τα εξειδικευμένα θεματικά αντικείμενα:

A/A

ΠΕΔΙΟ

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

1

Αγροδιατροφή

Τεχνικές Παραγωγής Ασφαλών & Ποιοτικών Τροφίμων και Ποτών

2

Αγροδιατροφή

Συστήματα Διαχείρισης Ασφάλειας & Ποιότητας Τροφίμων

3

Περιβάλλον – Ενέργεια

Περιβαλλοντική Διαχείριση, Υγεία και Ασφάλεια Εργαζομένων

4

Περιβάλλον – Ενέργεια

Κυκλική Οικονομία: το νέο μοντέλο ανάπτυξης, οικονομίας και διαβίωσης

5

Περιβάλλον – Ενέργεια

Τεχνικές εξοικονόμησης ενέργειας σε κτίρια

6

Περιβάλλον – Ενέργεια

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ)

7

Περιβάλλον – Ενέργεια

Διαχείριση και επεξεργασία αγροτικών και ζωικών αποβλήτων

8

Περιβάλλον – Ενέργεια

Τεχνικός λειτουργίας & ελαφριάς συντήρησης συστημάτων επεξεργασίας λυμάτων – Βιολογικών καθαρισμών

9

Τουρισμός – Εστίαση

Οροφοκόμος

10

Τουρισμός – Εστίαση

Υπάλληλος επισιτιστικού τομέα (Σερβιτόρος – Τραπεζοκόμος)

11

Τουρισμός – Εστίαση

Σύγχρονη μαγειρική τέχνη παραδοσιακής και μεσογειακής διατροφής

12

Τουρισμός – Εστίαση

Υποδοχή / Ποιοτική Εξυπηρέτηση πελατών ξενοδοχείων και μικρών καταλυμάτων

13

Βιομηχανία – Μεταποίηση

Στέλεχος Βιομηχανικής Παραγωγής – Τεχνικός Τήρησης Προτύπων & Διαδικασιών Βιομηχανικής Παραγωγής

14

Βιομηχανία – Μεταποίηση

Τεχνικός Συντήρησης Εγκαταστάσεων

15

Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών

Τεχνικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών & Δικτύων

16

Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών

Υπάλληλος διοικητικής υποστήριξης με χρήση ΤΠΕ

17

Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών

Ψηφιακό μάρκετινγκ και ηλεκτρονικό εμπόριο

18

Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών

Ειδικός Σχεδιασμού Ιστοσελίδων

19

Logistics – Εφοδιαστική αλυσίδα

Στέλεχος διαχείρισης αποθήκης

20

Logistics – Εφοδιαστική αλυσίδα

Στέλεχος εφοδιαστικής αλυσίδας

21

Logistics – Εφοδιαστική αλυσίδα

Ασφαλής οδήγηση και μεταφορά εμπορευμάτων

22

Εμπόριο

Στέλεχος εξαγωγικού και διεθνούς εμπορίου

23

Εμπόριο

Πωλήσεις λιανικής

24

Εμπόριο

Εξωτερικός πωλητής

Αναλυτικές πληροφορίες μπορείτε να βρείτε το site της Πράξης https://sbeanergoi.gr/

Social Impact Manager

Το ευρωπαϊκό έργο Social Impact Manager αφορά στην υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω της ενδυνάμωσης των ικανοτήτων και δεξιοτήτων των στελεχών που υλοποιούν δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Στο έργο συμμετέχουν 14 φορείς από 5 χώρες της Ε.Ε., με επικεφαλής εταίρο το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Το έργο SIM υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ (κωδ. Έργου 101111120) και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναλυτικές πληροφορίες μπορείτε να βρείτε το site του έργου https://simproject.eu/

εργα που υλοποιει το ινσβε

Μηχανισμός περιφερειακής εξειδίκευσης των αναγκών προσαρμογής των εργαζομένων και των επαγγελμάτων στις μεταποιητικές ΜμΕ

Η Πράξη αφορά στη δημιουργία και λειτουργία ενός Μηχανισμού Περιφερειακής Εξειδίκευσης των αναγκών προσαρμογής των εργαζομένων και επαγγελματιών στις μεταποιητικές ΜμΕ ιδίως προς την κατεύθυνση της καινοτομίας, του ψηφιακού μετασχηματισμού και της πράσινης μετάβασης.

Ο προτεινόμενος  «Μηχανισμός» θα έχει τους αμέσως πιο κάτω περιγραφόμενους δύο άξονες λειτουργίας.

α) Συσχέτιση της επιχειρηματικής ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, κυρίως των μεταποιητικών, με τα μεγέθη/δείκτες της αγοράς εργασίας και κατά βάση της απασχόλησης, και των κενών θέσεων εργασίας, κατά επάγγελμα (πρωτοβάθμιου και δευτεροβάθμιου κωδικού ταξινόμησης), ειδικότητα και επίπεδο εκπαίδευσης. Η συσχέτιση αυτών των παραμέτρων θα γίνεται με τη διενέργεια σχετικών ερευνών και αναλύσεων στις επιχειρήσεις και με την εκπόνηση αντίστοιχων μελετών.

Στόχος αυτών των ενεργειών, είναι ο προσδιορισμός του βαθμού συσχέτισης των αντίστοιχων μεγεθών / δεικτών και τάσεων, με την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και της κάθε συγκεκριμένης περιφέρειας ως οικονομικού συστήματος και ακολούθως η καταγραφή και αποτίμηση των κυριότερων αδυναμιών των επιχειρήσεων ή/και η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων τους (δυνατών χαρακτηριστικών τους) ανά Περιφέρεια.

Τα αποτελέσματα αυτών των διαδικασιών θα επικοινωνούνται στους εκπροσώπους επιχειρήσεων και εργαζομένων και θα προκύπτουν τα ανάλογα συμπεράσματα και προτάσεις για αντιμετώπιση των δυσκολιών και για την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων με κατάλληλες παρεμβάσεις, κατά κύριο λόγο στο ανθρώπινο δυναμικό των επιχειρήσεων και στις περιφερειακές αγορές εργασίας.

Τα σχετικά στοιχεία των αναλύσεων/ερευνών και μελετών, τα συμπεράσματα και οι προτάσεις, θα δημοσιοποιούνται ανά διετία, για χρήση από τις επιχειρήσεις, τους εργαζομένους και τους εκπροσώπους τους, καθώς και από τους αρμόδιους φορείς πολιτικής σε περιφερειακό, αλλά κυρίως σε κεντρικό επίπεδο.

β) Διερεύνηση, καταγραφή / αποτύπωση και ευρεία δημοσιοποίηση των αναγκών προσαρμοστικότητας, των εργαζομένων και επαγγελματιών, κυρίως των μεταποιητικών ΜμΕ ανά Περιφέρεια.

Με βάση τα αποτελέσματα και συμπεράσματα / προτάσεις του προηγούμενου (α) άξονα λειτουργίας του «μηχανισμού», θα αναπτυχθεί και θα υποστηριχθεί απ’ αυτόν μία δυναμική διαδικασία έγκαιρης και τεκμηριωμένης πληροφόρησης, σε επίπεδο Περιφέρειας, αλλά και σε κεντρικό επίπεδο σχεδιασμού σχετικών πολιτικών, για την προσαρμογή των εργαζομένων, κυρίως στις μεταποιητικές επιχειρήσεις, ως προς την εφαρμογή καινοτομιών, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την πράσινη μετάβαση, την αειφόρο επιχειρηματικότητα. Συγκεκριμένα, σ’ αυτόν τον άξονα λειτουργίας του, ο μηχανισμός θα παράγει προτάσεις προσαρμογής ανά Περιφέρεια, στις προαναφερόμενες ενωσιακές και εθνικές στρατηγικές, και κυρίως ως προς:

  • τις γνώσεις και τις δεξιότητες των εργαζομένων
  • τα κρίσιμα επαγγέλματα (πρωτοβάθμιου και δευτεροβάθμιου κωδικού), κυρίως «μεσαίων στελεχών».
  • τις διαδικασίες πιστοποίησης προσόντων (γνώσεων και δεξιοτήτων).
  • τα προγράμματα σπουδών, κυρίως της δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Η Πράξη υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο – ΕΚΤ+).