Έκκληση για άμεση επιστροφή της Κυβέρνησης στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Έκκληση για άμεση επιστροφή της Κυβέρνησης στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Με κλειστές τράπεζες, για χρονικό διάστημα που θα είναι πιθανότατα πολύ μακρύτερο της 7ης Ιουλίου, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, οι συνέπειες για την οικονομία της χώρας θα είναι ανυπολόγιστες:

  • Παρατείνεται η αδυναμία πληρωμής των εργαζομένων,
  • Η εφοδιαστική αλυσίδα έχει σπάσει, γιατί δεν παραδίδονται ούτε παραλαμβάνονται εμπορεύματα και Α’ ύλες, ακόμα και στην εσωτερική αγορά,
  • Οι εισαγωγές έχουν παγώσει και τα αποθέματα Α’ υλών και ετοίμων προϊόντων (τρόφιμα, φάρμακα κλπ) είναι αμφίβολο αν επαρκούν για περισσότερο από έναν μήνα,
  • Η τουριστική κίνηση και οι μεταφορές έχουν διαταραχθεί,
  • Ειδικότερα για τη Βόρεια Ελλάδα, λόγω της κορύφωσης της αγροτικής παραγωγής στους μήνες που διανύουμε, η παραγωγική διαδικασία θα διαταραχθεί με πολλαπλάσιες αρνητικές επιπτώσεις.

Εν ολίγοις, οδηγούμαστε στο χάος.

Το τίμημα που καλούνται για ακόμη μια φορά να πληρώσουν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις είναι πια εξαιρετικά βαρύ.

Δεν υιοθετούμε έναν άκαιρο καταλογισμό ευθυνών, αλλά οφείλουμε να επισημάνουμε για μία ακόμη φορά τις ολέθριες συνέπειες του αυτό-εγκλωβισμού, στον οποίο έχουμε οδηγηθεί ως χώρα. Αλλά πέραν αυτού, ανεξάρτητα από προθέσεις και επιθυμίες, η δρομολογημένη δυναμική των εξελίξεων οδηγεί τη χώρα σε έξοδο από την Ευρωζώνη.

Η ελληνική οικονομία και κοινωνία, δεν έχει καμία τύχη επιβίωσης έξω από τη Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη.

Ως εκ τούτου, καλούμε την Κυβέρνηση να προσγειωθεί στην -έστω και δυσάρεστη- πραγματικότητα και να προσέλθει άμεσα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δεσμευόμενη ρητά ότι δεν θα διακυβευθεί η παραμονή της χώρας μας στην Ευρωζώνη.

Τεχνικά ερωτήματα για τους όρους μιας συμφωνίας οφείλεται να απαντηθούν από τους ειδικούς που έχουν και την ευθύνη των διαπραγματεύσεων. Ο λαός πρέπει να ορίσει την κατεύθυνση της πορείας που πρέπει να πάρουμε και αυτή είναι ή με την Ευρώπη και το Ευρώ ή μόνοι μας. Αυτό αντιλαμβανόμαστε ότι είναι και το ερώτημα του αναγγελθέντος δημοψηφίσματος.

Το ερώτημα αυτό πρέπει να απαντηθεί με νηφαλιότητα και όχι σε συνθήκες εθνικού διχασμού, που οδηγούν σε αποφάσεις εν βρασμώ, και τελικά σε εθνικές καταστροφές.

Η ελληνική οικονομία, ακόμα και στις σημερινές συνθήκες κρίσης, κατάφερε να αναρριχηθεί και να βρίσκεται, στις 30 πλουσιότερες οικονομίες του κόσμου, χάρη στην συμμετοχή μας στην Ευρώπη

 

Δημήτρης Μπακατσέλος, Πρόεδρος Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης,

Παναγιώτης Παπαδόπουλος, Πρόεδρος Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης,

Μιχάλης Ζορπίδης, Πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης,

Αθανάσιος Σαββάκης, Πρόεδρος Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος,

Κυριάκος Λουφάκης, Πρόεδρος Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος,

Παντελής Φιλιππίδης, Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

 

 

Θεσσαλονίκη, 29 Ιουνίου 2015