Διαχείριση κονδυλίων του αναπτυξιακού νόμου από την ΕΜΑ. Συνάντηση της Διοίκησης του ΣΒΒΕ με τον Υπουργό Μακεδονίας Θράκης κ. Γεώργιο Ορφανό

Διαχείριση κονδυλίων του αναπτυξιακού νόμου από την ΕΜΑ. Συνάντηση της Διοίκησης του ΣΒΒΕ με τον Υπουργό Μακεδονίας Θράκης κ. Γεώργιο Ορφανό

Πραγματοποιήθηκε χθες, Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014, συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) με τη συμμετοχή του  Υπουργού Μακεδονίας και Θράκης κ. Γιώργου Ορφανού.

Στην έναρξη της συνεδρίασης ο Πρόεδρος του ΣΒΒΕ κ. Αθανάσιος Σαββάκης έθεσε το θέμα της απρόσκοπτης λειτουργίας της Επιχειρησιακής Μονάδας Ανάπτυξης (ΕΜΑ) που έχει έδρα στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.

Στη συνέχεια διεξοδικά συζητήθηκε το θέμα των εγκεκριμένων επενδύσεων μέσω του αναπτυξιακού νόμου στη Βόρεια Ελλάδα και των διαδικασιών υλοποίησής τους. Στο πλαίσιο αυτό ζητήθηκε από τον ΣΒΒΕ η διαχείριση των κονδυλίων που αφορά εκταμιεύσεις υλοποιημένων επενδύσεων στη Βόρεια Ελλάδα να γίνεται από ειδικούς λογιστικούς κωδικούς αποκλειστικά για το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης (ΕΜΑ) και όχι από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης, στο πλαίσιο πραγματικής και αποκεντρωμένης λειτουργίας της Επιχειρησιακής Μονάδας Ανάπτυξης.

Η συγκεκριμένη πρόταση του ΣΒΒΕ θα καταστήσει την ΕΜΑ πραγματικό φορέα διαχείρισης αναπτυξιακών κονδυλίων για τη Βόρεια Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα θα μειώσει την αναίτια μετάβαση επιχειρηματιών και στελεχών επιχειρήσεων στην Αθήνα για τη διεκπεραίωση των διαδικασιών διαχείρισης των επενδυτικών τους σχεδίων.

Στο πλαίσιο της ίδιας συνεδρίασης τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΒΒΕ έθεσαν στον κ. Υπουργό και άλλα θέματα όπως:

  1. το ζήτημα της ρευστότητας στην οικονομία,
  2. το ζήτημα της επιβολής του ΕΝΦΙΑ σε βιομηχανοστάσια και αποθήκες,
  3. τη λειτουργία του προγράμματος επισιτιστικής βοήθειας,
  4. το θέμα των πρόσφατων εξαγγελιών περί άμεσης επιστροφής του ΦΠΑ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις με ταχύτατες διαδικασίες, και,
  5. οι διαδικασίες αποκρατικοποίησης του λιμένα της Θεσσαλονίκης.

 

 Θεσσαλονίκη, 7 Οκτωβρίου 2014