Τοποθέτηση Προέδρου ΣΒΕ κας Λουκίας Σαράντη στο QualityNet Foundation για την Επετειακή έκδοση: «Multistakeholders Global Goals Review – Greece 2018-2022»

O Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) υποστηρίζει και ενθαρρύνει κάθε πρωτοβουλία που εισφέρει θετικά στην επίτευξη βιώσιμων ρυθμών ανάπτυξης στη χώρα. Για μας, η έννοια της βιωσιμότητας είναι στο επίκεντρο της καθημερινής μας δραστηριότητας και προς αυτή την κατεύθυνση αναλαμβάνουμε σχετικές πρωτοβουλίες ευαισθητοποίησης, πληροφόρησης και συμβουλευτικής υποστήριξης προς τις επιχειρήσεις – μέλη μας. Επιπρόσθετα πιστεύουμε ότι η βιωσιμότητα δεν αφορά μόνον την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών κινδύνων. Αντίθετα βιωσιμότητα για τον ΣΒΕ σημαίνει ανθεκτικότητα, η οποία έχει τρεις σπουδαίους πυλώνες: το περιβάλλον, την κοινωνία και την αποτελεσματική  διακυβέρνηση.

Στο πλαίσιο ακριβώς αυτό η επετειακή έκδοση με τίτλο: «Multistakeholders Global Goals Review  – Greece 2018-2022» είμαστε βέβαιοι ότι θα συμβάλλει στη διάδοση της έννοιας της βιωσιμότητας, θα αναδείξει τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες από την υιοθέτηση των αρχών εφαρμογής της και θα κινητοποιήσει επιχειρήσεις με έδρα την Ελληνική περιφέρεια για την εφαρμογή των κριτηρίων ESG. Μολονότι η εφαρμογή των αρχών και των κριτηρίων ESG μέχρι σήμερα γίνεται από λίγες Ελληνικές επιχειρήσεις, θεωρούμε ότι η υιοθέτησή τους δεν αποτελεί «έξοδο», αλλά επένδυση με προοπτικές, ειδικά για την ενίσχυση της εξωστρέφειας και της διεθνοποίησής τους. Σταδιακά διαπιστώνουμε ότι οι Ελληνικές επιχειρήσεις αντιλαμβάνονται τον θετικό αντίκτυπο της υιοθέτησης των αρχών του ESG στην ίδια τους τη λειτουργία και στην ανταγωνιστικότητά τους.

Άλλωστε, εδώ και μερικά χρόνια οι διεθνείς επενδυτές αξιολογούν τις εταιρείες όχι μόνον με βάση τις χρηματοοικονομικές τους επιδόσεις, αλλά με το εάν και κατά πόσο έχουν υιοθετήσει τα κριτήρια ESG, και έχουν εντάξει στην στρατηγική τους την κοινωνική υπευθυνότητα και την προστασία του περιβάλλοντος.

Σε κάθε περίπτωση, πιστεύω μας είναι ότι από την εφαρμογή των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης, οι κερδισμένοι πάντα είναι η κοινωνία και οι πολίτες. Με διαδικασίες που έχουν το μικρότερο δυνατό αρνητικό αποτύπωμα για το περιβάλλον, με διαμόρφωση καλύτερων συνθηκών εργασίας για τους εργαζόμενους και προϊόντα καλύτερης ποιότητας και αποδοτικότερα για τους καταναλωτές.

Τέλος, αναγνωρίζουμε ότι οι προκλήσεις στη δύσκολη πορεία για τον μετασχηματισμό της χώρας σε μια βιώσιμη οικονομία και κοινωνία είναι πολλές και για αυτόν τον λόγο ενέχει  σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες.  Η πρόκληση είναι να σχεδιάσουμε, όλοι μαζί, την ορθή και αποδοτική αξιοποίησή τους για την Ελλάδα.

Κοινοποιήστε!