Κυρία Σαράντη έχουν περάσει περίπου έξι μήνες από την ημέρα που αναλάβατε τα ηνία του ΣΒΕ. Ποιοι είναι οι μακροπρόθεσμοι στόχοι που έχετε θέσει ως πρόεδρος του συνδέσμου;
Πρώτα απ’ όλα υπάρχει ο πλέον κρίσιμος, άμεσος στόχος που έχουμε θέσει από την πρώτη μέρα της θητείας μου: η έμπρακτη υποστήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων ούτως ώστε να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες και τις προκλήσεις των αλλεπάλληλων κρίσεων που αντιμετωπίζουμε. Δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό για εμάς, από το να είμαστε δίπλα στις ελληνικές βιομηχανίες τώρα, στα δύσκολα.
Πέρα από αυτόν τον κύριο στόχο μας, όπως σωστά επισημαίνετε έχουμε θέσει και ορισμένους επίσης σπουδαίους μακροπρόθεσμους στόχους. Θα μπορούσα να ξεχωρίσω τους 4 πιο σημαντικούς, για τους οποίους ήδη εργαζόμαστε συστηματικά:
- Να διευρύνουμε την ψηφιακή επανάσταση στο ελληνικό επιχειρείν. Πρέπει να εκσυγχρονιστούμε και να επενδύσουμε εμπράκτως στην καινοτομία.
- Να δουλέψουμε με εκπαιδευτικούς φορείς, για την ανάπτυξη των δυνατοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού μας. Οι επιχειρήσεις μας είναι πρώτα απ’ όλα οι άνθρωποί μας. Θέλουμε να τους κάνουμε καλύτερους, για να γίνουμε κι εμείς καλύτεροι.
- Να προωθήσουμε θέματα κοινωνικής και εταιρικής διακυβέρνησης, περιβαλλοντικής ευθύνης, συμπερίληψης και ισότητας ευκαιριών. Ο κόσμος το 2023 είναι πολύ διαφορετικός από τον κόσμο των περασμένων δεκαετιών. Το ίδιο ισχύει και για τις επιχειρήσεις. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να λειτουργεί χωρίς να νοιάζεται για το αποτύπωμα που αφήνει στο περιβάλλον. Χωρίς να ενδιαφέρεται για τα αποτελέσματα της δράσης του στην κοινωνία. Χωρίς να διασφαλίζει δίκαιες, ανθρώπινες εργασιακές συνθήκες, που να δίνουν τη δυνατότητα σε όλες και όλους τους εργαζόμενους να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, αλλά και να απολαμβάνουν την εργασία τους. Και χωρίς να δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλες και όλους, χωρίς αγκυλώσεις και προκαταλήψεις.
Ως κοινωνικός εταίρος, να συμμετέχουμε ουσιαστικά στον δημόσιο διάλογο, με προτάσεις για την ανάπτυξη της πατρίδας μας, με αποτελεσματική συνεργασία με όλους του κοινωνικούς εταίρους, αλλά και με γόνιμη αντιπαράθεση -αν χρειαστεί- για να επιτύχουμε τον κοινό στόχο της ανάπτυξης.
Βρισκόμαστε σε μια περίοδο πολλαπλών κρίσεων, όπου οι εγχώριες βιομηχανικές μονάδες αντιμετωπίζουν αρκετές δυσκολίες. Πιστεύετε ότι τα μέτρα της πολιτείας επαρκούν για την επίλυση των καίριων προβλημάτων; Ποια στάση πιστεύετε ως ΣΒΕ ότι πρέπει να τηρήσει η χώρα μας;
Βιώνουμε μια κατάσταση πραγματικά εξαιρετικά δύσκολη για όλους μας. Η οικονομική και γεωπολιτική συγκυρία γεννά συνεχώς νέα προβλήματα, τα οποία δυσχεραίνουν τη λειτουργία των επιχειρήσεων στην Ελλάδα και διεθνώς, και μπορεί να υπονομεύσουν ακόμα και τη βιωσιμότητά τους. Τις παρενέργειες στις οποίες αναφέρομαι τις αντιλαμβανόμαστε νομίζω όλοι: μείωση της ρευστότητας, υψηλό κόστος ενέργειας, ραγδαία αύξηση των επιτοκίων δανεισμού, στασιμότητα στην υλοποίηση επενδύσεων εξαιτίας της διεθνούς αβεβαιότητας, μεγάλη διαταραχή στις αλυσίδες εφοδιασμού που προκαλεί προβλήματα στην παραγωγή προϊόντων και στην τροφοδοσία των αγορών, αύξηση τιμών των πρώτων υλών και υψηλός πληθωρισμός.
Για την αντιμετώπιση ορισμένων από αυτές τις επιπτώσεις, η αλήθεια είναι ότι μέχρι σήμερα η Κυβέρνηση έχει επιδείξει θετικά αντανακλαστικά. Και μάλιστα, χάρις και σε ορισμένα μέτρα που έλαβε, έχουμε καταφέρει να διατηρήσουμε έναν εξαιρετικό ρυθμό ανάπτυξης, που σε συνδυασμό με την προσαρμοστικότητα των επιχειρήσεων έχει αποτρέψει τα χειρότερα για τις επιχειρήσεις και την οικονομία.
Όμως θα ήταν λάθος να σκεφτούμε ότι οι δυσκολίες έχουν ξεπεραστεί. Το αντίθετο! Όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης βιώνουμε ένα πρωτόγνωρο επιχειρηματικό περιβάλλον και βέβαια καλούμαστε να τιθασεύσουμε άμεσα το τέρας του πληθωρισμού. Δυστυχώς το μικρό μέγεθος της ελληνικής οικονομίας επηρεάζεται άμεσα -και προφανώς αρνητικά- από πιθανή ύφεση στις οικονομίες των βασικών οικονομικών μας εταίρων. Ευελπιστώ όμως ότι τα ορθά μέτρα που έχει λάβει μέχρι σήμερα η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πολυεπίπεδης κρίσης, θα συνεχισθούν.
Από την πλευρά μας, ως ΣΒΕ, όπως γνωρίζετε έχουμε καταθέσει ολοκληρωμένο πλέγμα προτάσεων για τη στήριξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Βασίζεται σε ορισμένες απλές, αλληλένδετες αρχές:
- Ναι στη στήριξη της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων. Προς Θεού, μην επιτρέψουμε γειτονικές χώρες να λάβουν πριν από εμάς μέτρα που θα δώσουν νέα ώθηση στις επιχειρήσεις τους.
- Όχι όμως στο δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Όσα μέτρα λαμβάνονται, πρέπει να συνεχίσουν να λαμβάνονται μέσα στα περιθώρια που μας αφήνει κάθε φορά η πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.
- Επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης, δεν πρέπει ένα φορολογικό δικαστήριο να χρειάζεται κατά μέσο όρο 15 χρόνια για να βγάλει τελική απόφαση.
- Σταθερότητα. Στη φορολογία, στις ασφαλιστικές εισφορές, αλλά όσο είναι δυνατόν και γενικότερα στο πολιτικό-κοινωνικό-οικονομικό περιβάλλον.
- Και όλα αυτά, παράλληλα με μια συνειδητή απόφαση να στηριχτεί στην πράξη η ελληνική περιφέρεια. Αν στηριχτεί, έχει ακόμα πάρα πολλά να δώσει.
Παρά τις όποιες δυσκολίες όμως, αξίζει να τονίσουμε ότι οι ελληνικές βιομηχανίες έχουν δείξει σημάδια ανθεκτικότητάς και θα ήθελα να σταθώ στις εξαγωγικές δραστηριότητες οι οποίες σύμφωνα με μελέτες έχουν σημειώσει πολύ υψηλά νούμερα. Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο γεγονός; Και ποια είναι πρόβλεψη σας σχετικά με το μέλλον των εξαγωγών;
Η προσωπική μου άποψη, αλλά φυσικά και η θέση του ΣΒΕ συνολικά, είναι ότι η εξωστρέφεια αποτελεί μονόδρομο για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Τα δημοσιευμένα στοιχεία για τις εξαγωγές δείχνουν ρεκόρ για το 2022. Όμως η προσπάθεια για εξαγωγές εξακολουθεί να παρουσιάζει και σημαντικές δυσκολίες, με κυριότερη προφανώς την ενεργειακή κρίση, η οποία αναγκάζει τις βιομηχανίες μας να αυξάνουν τις τιμές των προϊόντων τους.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ότι μια αγορά που χάνεται, πολύ δύσκολα ξανακερδίζεται στο μέλλον. Αυτό το πρόβλημα, λοιπόν, έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Ποια είναι τα όπλα μας; Η εξαιρετική πρώτη ύλη, το γνωστό «δαιμόνιο του Έλληνα», η δύναμη και η εμπειρία στα δύσκολα. Αλλά αυτά δεν φτάνουν. Το ξαναλέω: Πρέπει να προασπίσουμε οπωσδήποτε την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεών μας και την ενεργειακή μας αυτάρκεια. Παράλληλα, πρέπει να στηρίξουμε την καινοτομία και να επενδύσουμε σε αυτήν. Έτσι μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για περαιτέρω αύξηση των εξαγωγών το 2023.
Έχετε αναφέρει στο παρελθόν την αναγκαιότητα δημιουργίας του εθνικού συμβουλίου βιομηχανίας. Έχετε καταθέσει επίσημη πρόταση στην πολιτεία για την ίδρυσή του; Ποιος θα είναι ο ρόλος του συμβουλίου;
Ως ΣΒΕ θεωρούμε πραγματικά σημαντική τη θεσμοθέτηση του Εθνικού Συμβουλίου Βιομηχανίας. Αποτελούσε, άλλωστε, μια κεντρική δική μας πρόταση, που με μεγάλη ικανοποίηση είδαμε να πραγματοποιείται.
Δεν αρκεί, όμως, να συσταθεί, πρέπει και να λειτουργήσει στην πράξη. Έχουμε καταθέσει προτάσεις για τη λειτουργία του -ξεκινώντας από το ότι πρέπει να συνεδριάζει τακτικά και με σαφή ατζέντα. Να εξειδικεύσει την Εθνική μας Στρατηγική για τη Βιομηχανία και να δρομολογήσει την υλοποίησή της. Βρισκόμαστε ακριβώς σ αυτό το στάδιο σήμερα και αναμένουμε την πρόσκληση από το Συμβούλιο για να συμμετέχουμε στα επόμενα βήματα.
Ποια είναι η εκτίμησή σας για την πορεία της ελληνικής βιομηχανίας το 2023;
Το 2023 είναι ένα έτος κρίσιμο και η διεθνής κατάσταση μάς έχει διδάξει πλέον ότι δεν υπάρχουν βεβαιότητες και είναι δύσκολες οι προβλέψεις. Θέλω, όμως, να είμαστε αισιόδοξοι ότι θα καταφέρουμε και φέτος η βιομηχανία μας να αναπτυχθεί περαιτέρω και να μπορέσει να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της διεθνώς. Αν γίνουν όλα όσα επισημάναμε και στη σημερινή συζήτησή μας, ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί.
Με μια ακόμα υποσημείωση όμως: ότι δεν θα υπάρξει πολιτική αστάθεια στη χώρα.
Τον ερχόμενο Νοέμβριο η Τεχνοεκδοτική/T-Press διοργανώνει την 1η διεθνή έκθεση Industry Tec για τον βιομηχανικό εξοπλισμό. Κατά πόσο πιστεύετε ότι θα συμβάλει η έκθεση στην πορεία και την εξέλιξη του βιομηχανικού κλάδου;
Τέτοιες πρωτοβουλίες είναι σημαντικές και εύχομαι κάθε επιτυχία στο εγχείρημα.
Ο σύγχρονος βιομηχανικός εξοπλισμός συμβάλλει καθοριστικά στην ενίσχυση της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων και στην αναβάθμιση της ποιότητας των προϊόντων που παράγουν. Η διοργάνωση στη χώρα μας μιας διεθνούς έκθεσης για την παρουσίασή του, λοιπόν, μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά τη βιομηχανία μας.