Άρθρο Προέδρου ΣΒΕ κας Λουκίας Σαράντη με θέμα: «Περιφερειακή ανάπτυξη και ενίσχυση της βιομηχανίας: οι νέες αναπτυξιακές προκλήσεις»

Μετά τη λήξη της μακράς προεκλογικής περιόδου, η χώρα θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις σημαντικές προκλήσεις που έχουν διαμορφωθεί στο νέο κοινωνικό και επιχειρηματικό περιβάλλον.

Στο πλαίσιο ακριβώς αυτό, ο ΣΒΕ έχει καταθέσει ολοκληρωμένες προτάσεις προς την Κυβέρνηση για την έμπρακτη υποστήριξη της πολιτείας στη βιομηχανία, με κύρια στόχευση την αντιμετώπιση των τεσσάρων μεγάλων προκλήσεων:

  1. Η ενεργειακή κρίση, η οποία δυστυχώς, και παρά την πρόσφατη μείωση των τιμών, παραμένει ως συνεχής απειλή .
  2. Η ραγδαία άνοδος των επιτοκίων δανεισμού και ο υψηλός πληθωρισμός. Προβλήματα που απαιτούν άμεση αντιμετώπιση με λήψη μέτρων από τις κυβερνήσεις διεθνώς, άρα και από τη δική μας.
  3. Η κάλυψη των ελλείψεων σε προσωπικό, ιδίως σε μεσαία στελέχη και εργαζόμενους με τεχνικές και ψηφιακές δεξιότητες, και,
  4. Η ανάληψη δράσεων ψηφιακού μετασχηματισμού και πράσινης μετάβασης, που αποτελούν αναγκαίες συνθήκες για την προσαρμογή των επιχειρήσεων στα νέα δεδομένα του παγκόσμιου ανταγωνισμού.

Ως εκ τούτου, αναμένουμε από τον Πρωθυπουργό από το βήμα ης 87ης ΔΕΘ να αποδώσει τη σημασία που αρμόζει σε έναν βασικό πυλώνα ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια, που είναι η βιομηχανία. Επιπλέον, κι επειδή τα τελευταία χρόνια έχουν διευρυνθεί οι περιφερειακές ανισότητες, η νέα Κυβέρνηση θα πρέπει να δημιουργήσει το κατάλληλο πλέγμα πολιτικών για την άμβλυνση των περιφερειακών και ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων.

Σε ότι αφορά τη ΔΕΘ, το μεγάλο στοίχημα των επόμενων ετών είναι η γρήγορη  ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου.  Γι΄ αυτό ο ΣΒΕ υποστηρίζει ότι θα πρέπει να εξασφαλισθεί η έναρξη των εργασιών ανάπλασης μέχρι τις αρχές του 2025, έτσι ώστε αυτές να έχουν ολοκληρωθεί έως το 2028. Το νέο εκθεσιακό κέντρο, μπορεί να  καταστήσει τη ΔΕΘ ισχυρό  «παίκτη» των διεθνών εκθέσεων, αποκομίζοντας έτσι σημαντικά οφέλη για τις τοπικές επιχειρήσεις και συμβάλλοντας έμπρακτα στην ενίσχυση της εξωστρέφειάς τους. Ο ΣΒΕ διαχρονικά υποστηρίζει ότι η ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου της ΔΕΘ αποτελεί εμβληματικό έργο για την πόλη της Θεσσαλονίκης, το οποίο θα συμβάλλει θετικά στη δημιουργία μιας νέας ταυτότητας για την πόλη τον 21ο αιώνα. Η Θεσσαλονίκη έχει μεγάλη ανάγκη από το νέο εκθεσιακό κέντρο που θα την τοποθετήσει με αξιώσεις στην αγορά των διεθνών εκθέσεων και κορυφαίων συνεδρίων.

Κοινοποιήστε!