Άρθρο Προέδρου ΣΒΕ, κας Λουκίας Σαράντη με θέμα «Προκλήσεις του 2024 και προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας, ειδικά μετά την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας»

Η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τη χώρα μας, είναι ένα γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η χώρα μας είναι σε τροχιά ανάπτυξης και αποκτά νέες προοπτικές υψηλών ρυθμών ανάπτυξης και υλοποίησης επενδύσεων τα επόμενα χρόνια. Ο ΣΒΕ υποστηρίζει ότι θα πρέπει η Κυβέρνηση να μην παρεκκλίνει από την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων με στόχο τον μετριασμό ή/και την εξάλειψη σημαντικών παθογενειών της Ελληνικής οικονομίας, όπως τα κάτωθι:

  1. η απλοποίηση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος.
  2. η μείωση των χρόνων και η καλύτερη ποιότητα της απονομής της δικαιοσύνης.
  3. η απλοποίηση της φορολογικής και εργατικής νομοθεσίας, και,
  4. η αδειοδότηση των επιχειρήσεων.

Παράλληλα, η χώρα μας θα πρέπει να επιδείξει δημοσιονομική πειθαρχία, για να μπορούν οι επιχειρήσεις να δραστηριοποιούνται σε περιβάλλον σταθερότητας και όχι αβεβαιότητας

Στο θετικό πλαίσιο που διαμορφώνεται μετά την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την αποτελεσματικότερη δραστηριοποίηση των επιχειρήσεων, η βιομηχανία θα πρέπει ν΄ αντιμετωπίσει τέσσερεις σημαντικές προκλήσεις:

  1. Τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες και κυρίως τον πληθωρισμό και τα υψηλά επιτόκια, που μειώνουν ταυτόχρονα και τη ρευστότητα και την ανταγωνιστικότητα.
  2. Τις ανάγκες των επιχειρήσεών μας σε στελέχη, και ιδίως σε μεσαία στελέχη, καθώς επίσης και σε τεχνικά επαγγέλματα με αναφορά στη βιομηχανία.
  3. Την ενεργειακή κρίση και την πιθανή άνοδο των τιμών στα τιμολόγια, ειδικά μετά την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, και,
  4. Την προσαρμογή της βιομηχανίας στα νέα δεδομένα, και ιδίως στον ψηφιακό τους μετασχηματισμό και την πράσινη μετάβαση.

Για να μπορέσει η βιομηχανία αλλά και γενικότερα η επιχείρηση να αντιμετωπίσει αυτές, αλλά και άλλες προκλήσεις, θα πρέπει το σημαντικό ύψος των κονδυλίων που θα έχει τη δυνατότητα ν΄ αξιοποιήσει η χώρα να κατευθυνθούν για την υλοποίηση επενδύσεων, και κατά προτεραιότητα, παραγωγικών επενδύσεων. Είναι ο μόνος τρόπος να δημιουργηθούν σταθερές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και να παράξει η βιομηχανία διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα.

Έτσι, μόνον μπορεί η χώρα να αυξήσει τη συνεισφορά της στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν από το 10,7% σήμερα στο 15% το 2030 και τις εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων από το 9,2% του ΑΕΠ σήμερα, στο 20% το 2030.

Κοινοποιήστε!