Άρθρο Προέδρου ΣΒΕ, κας Λουκίας Σαράντη με θέμα «Μια δύσκολη χρονιά τελειώνει, αλλά οι προκλήσεις παραμένουν»

Το 2023 χωρίς αμφιβολία ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά για όλους. Όμως η ελληνική βιομηχανία, παρά το τόσο δυσμενές περιβάλλον, συνέχισε να επιδεικνύει αξιοσημείωτη αντοχή απέναντι σε σύνθετα προβλήματα, όπως είναι οι γεωπολιτικές αναταράξεις και οι μεγάλες διακυμάνσεις στην τιμή της ενέργειας και οι έντονες πληθωριστικές πιέσεις με αποτέλεσμα τις συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων.

Ειδικά στην ελληνική περιφέρεια, η βιομηχανία μας εξακολουθεί να δημιουργεί και να προσφέρει, στηριζόμενη πρωτίστως στον ηρωισμό -κυριολεκτικά- των Ελλήνων επιχειρηματιών, ιδίως των μικρών και μεσαίων, και την αυταπάρνηση των εργαζομένων. Αυτή η προσπάθεια είναι αξιοθαύμαστη και πρέπει να αναγνωριστεί και να στηριχτεί.

Πώς, λοιπόν, μπορεί στην πράξη να γίνει αυτό;

Ως Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος, έχουμε επανειλημμένως καταθέσει ολοκληρωμένες προτάσεις. Κι η αλήθεια είναι πως η σημερινή κυβέρνηση έχει κάνει  θαρραλέα βήματα προς τα εμπρός. Ο ΣΒΕ δεν διατυπώνει «συντεχνιακά» αιτήματα. Οι προτάσεις μας είναι για την στήριξη της οικονομίας και την περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας .

Ζητάμε ένα καλύτερο και υγιέστερο περιβάλλον μέσα στο οποίο να δραστηριοποιούμαστε. Κι ακόμα και τα λίγα προτεινόμενα μέτρα με απευθείας εφαρμογή στον κλάδο μας έχουν αυστηρά μία και μόνο λογική: Την στήριξη της βιομηχανίας  γιατί στηρίζει την ελληνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία.

Τι περιμένουμε για το 2024; Οι εκτιμήσεις είναι πολύ θετικές, αφού προβλέπουν υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης για την Ελλάδα, σε σχέση με τον μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και θα μπορούμε να είμαστε ακόμα πιο αισιόδοξοι για τις προοπτικές της βιομηχανικής δραστηριότητας στη χώρα μας το 2024, αν η Κυβέρνηση συνεχίσει με αμείωτη ένταση τη μεταρρυθμιστική της προσπάθεια. Ιδίως  σε τομείς όπως:

  • η καλύτερη λειτουργία της αγοράς εργασίας για την εξεύρεση των κατάλληλων στελεχών για τη βιομηχανία,
  • η επιτάχυνση των ρυθμών απονομής δικαιοσύνης,
  • η βελτίωση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος για τη βιομηχανία και γενικά για την επιχειρηματικότητα,
  • η ευχερέστερη πρόσβαση των επιχειρήσεων σε χρηματοδοτικά κεφάλαια
  • και η περαιτέρω απλοποίηση του πλαισίου υλοποίησης επενδύσεων.

Η μεγάλη πρόκληση για το 2024 είναι να επενδύσουμε και να συστρατευτούμε προς δύο κατευθύνσεις:

Αφενός την καινοτομία, η οποία μπορεί να δώσει νέα ώθηση ανάπτυξης στην ελληνική οικονομία, αλλά και να μας προσφέρει τις πιο ισχυρές εξασφαλίσεις έναντι κάθε πιθανής εξωγενούς κρίσης που θα μπορούσε να μας επιφυλάσσει το αύριο.

Και αφετέρου την εξωστρέφεια -με την παραγωγή και προώθηση διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων- γιατί αυτή πρέπει να είναι η κατεύθυνση για όλους μας, η ελληνική βιομηχανία οφείλει πλέον να έχει όλο και περισσότερο το βλέμμα στραμμένο πέρα από τα σύνορα.

Αν η βιομηχανία -και ειδικά η περιφερειακή- ενισχυθεί όπως της αξίζει, τότε η χώρα μπορεί να επιτύχει ρυθμούς βιώσιμης ανάπτυξης που τόσο επιζητεί μετά την κρίση.

Το 2024, είναι καιρός να βαδίσουμε όλοι μαζί στο δρόμο που οδηγεί όχι στην ευκαιριακή, αλλά στη βιώσιμη ανάπτυξη. Με σύνεση, σχέδιο και επαφή με την κοινωνία.

Κοινοποιήστε!