Τοποθέτηση Προέδρου Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) κας Λουκίας Σαράντη για το κοινό άρθρο ΣΒΕ – ΕΛΙΝΥΑΕ με θέμα «Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία»

Η δεκαετία του 1990 σηματοδότησε το άνοιγμα των επιχειρήσεων της Βόρειας Ελλάδας στις χώρες της Βαλκανικής, μια κίνηση που απέκτησε μεγάλη δυναμική μέχρι την αρχή της χρηματοοικονομικής κρίσης του 2008.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις αναζητώντας συγκριτικά πλεονεκτήματα επένδυσαν σε όμορες χώρες, όπως η Βουλγαρία, η Βόρεια Μακεδονία (Σκόπια), η Αλβανία αλλά και στη Ρουμανία και τη Σερβία, ενισχύοντας τη στρατηγική τους διεθνοποίηση. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημάνουμε ότι αυτός ο στρατηγικός προσανατολισμός δεν αποτελούσε αποκλειστικό προνόμιο των ελληνικών επιχειρήσεων και βιομηχανιών, αλλά ήταν κοινός για όλες τις βιομηχανίες της Δυτικής Ευρώπης. Κατά συνέπεια θα πρέπει να γίνει και η διάκριση μεταξύ της υγιούς διεθνοποίησης, που στηρίζει ο ΣΒΕ και στοχεύει στη μακροχρόνια ανάπτυξη και των περιπτώσεων ευκαιριακής μετεγκατάστασης, οι οποίες όπου κι αν εφαρμόστηκαν δεν καρποφόρησαν.

Οι προβλέψεις που μπορούμε να κάνουμε για το μέλλον είναι θετικές, λαμβάνοντας υπόψη τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Δυτικά Βαλκάνια. Η ευόδωση αυτής της πολιτικής προσπάθειας θα σημάνει την πλήρη ένταξη της Αλβανίας, της Βόρειας Μακεδονίας και της Σερβίας στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα και την πλήρη εναρμόνισή τους με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Το γεγονός αυτό θα διευκολύνει σημαντικά τις μετακινήσεις προσώπων και κεφαλαίων, τις επενδύσεις και φυσικά την απρόσκοπτη μεταφορά εμπορευμάτων και θα ενισχύσει σημαντικά το διεθνές αποτύπωμα των ελληνικών επιχειρήσεων.

Αναμφίβολα, το σημαντικότερο κεφάλαιο μιας επιχείρησης είναι οι άνθρωποί της, συνεπώς η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο του στρατηγικού σχεδιασμού κάθε οργανισμού. Οι ελληνικές βιομηχανίες που ίδρυσαν θυγατρικές στα κράτη της βαλκανικής μετέφεραν την τεχνογνωσία, την κουλτούρα και την οργάνωσή τους στις χώρες υποδοχής. Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι στις αρχές της δεκαετίας του 2000 το ζήτημα της ΥΑΕ αποτελούσε terra incognita για τις χώρες αυτές και μόνο προς τα μέσα της δεκαετίες άρχισε η ενσωμάτωσή τους στο εκάστοτε ρυθμιστικό πλαίσιο. Ωστόσο, τα προσκόμματα σταδιακά εξομαλύνονται και η προοπτική εναρμόνισης του ρυθμιστικού πλαισίου αυτών των χωρών με την ευρωπαϊκή νομοθεσία θα εξασφαλίσει την ευημερία των εργαζομένων, που αποτελούν και τον σημαντικότερο παραγωγικό συντελεστή για μια επιχείρηση.

Κοινοποιήστε!