Άρθρο Προέδρου ΣΒΕ κας Λουκίας Σαράντη με θέμα: «Περιφερειακή ανάπτυξη και σύγκλιση: η νέα μεγάλη πρόκληση»

Η έμπρακτη υποστήριξη της βιομηχανίας θα πρέπει να τεθεί αρκετά ψηλά στην ατζέντα της νέας Κυβέρνησης. Οι κυβερνητικές εξαγγελίες για τη βιομηχανία κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων είναι απόλυτα θετικές, αλλά απομένει η κατάθεση του «Σχεδίου Δράσης» της Κυβέρνησης για την επίτευξή τους.

Συμπληρωματικά με τα παραπάνω, ο ΣΒΕ υποστηρίζει ότι η νέα κυβέρνηση θα πρέπει απαραίτητα να βοηθήσει τη βιομηχανία στην αντιμετώπιση εξωγενών κινδύνων, αλλά και στην αξιοποίηση νέων επιχειρηματικών ευκαιριών, στο περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί μετά την υγειονομική κρίση. Η περίοδος που διανύουμε είναι κρίσιμη για την ανάπτυξη της χώρας και για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό να υποστηριχθεί στην πράξη η βιομηχανία, ώστε και αυτή να μπορέσει με τη σειρά της να συνεχίσει να προσφέρει ουσιαστικά στον τόπο. Άλλωστε η ελληνική βιομηχανία είναι ισχυρός πυλώνας για την ανάκαμψη της οικονομίας μας, αφού:

  • Παρουσιάζει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα σε περιόδους κρίσης σε σχέση με άλλους τομείς της οικονομίας -όπως π.χ. ο τουρισμός.
  • Παρέχει υψηλότερους μισθούς και αμοιβές από άλλους τομείς της οικονομίας.
  • Δημιουργεί σταθερές θέσεις εργασίας.
  • Συμβάλλει στη συγκράτηση της φυγής των νέων στο εξωτερικό.
  • Υλοποιεί επενδύσεις εντάσεως κεφαλαίου και τεχνολογίας.

Στην παρούσα χρονική συγκυρία μεγάλο πρόβλημα που θα πρέπει ν΄ αντιμετωπισθεί κατά προτεραιότητα είναι η διεύρυνση των περιφερειακών ανισοτήτων. Τα προηγούμενα οκτώ χρόνια βασικοί οικονομικοί και κοινωνικοί δείκτες επιδεινώθηκαν για όλες τις περιφέρειες εκτός από την Αττική. Για παράδειγμα, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Δυτικής Μακεδονίας έχει μειωθεί κατά -16% σε σχέση με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Αττικής την επταετία 2015 – 2021.  Επίσης, το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε κατά -8% στην Αττική την οκταετία 2015 – 2022, ενώ στις υπόλοιπες περιφέρειες παραμένει ίδιο όπως το 2015, είτε αυξάνεται σε ποσοστό 2%, όπως για παράδειγμα στην Θεσσαλία και την Κεντρική Μακεδονία. Παρόμοια εικόνα παρουσιάζει και η μελέτη του δείκτη ανταγωνιστικότητας των ελληνικών περιφερειών: ενώ η Αττική κατατάσσεται σε μεσαία θέση ανταγωνιστικότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όλες οι υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις κατάταξης, μεταξύ των 234 περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον η εξέταση του δείκτη καινοτομίας των περιφερειών, αποδεικνύει μικρή απόκλιση της Αττικής από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο και πολύ μεγάλες αποκλίσεις για περιφέρειες όπως: η Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, το Βόρειο Αιγαίο, τα Ιόνια νησιά και το Νότιο Αιγαίο.

Με βάση τα παραπάνω ο ΣΒΕ υποστηρίζει ότι αποτελεί αδήριτη ανάγκη ο σχεδιασμός και η εφαρμογή συγκεκριμένης και στοχευμένης πολιτικής περιφερειακής ανάπτυξης για την έμπρακτη και βιώσιμη μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων στη χώρα και την επίτευξη περιφερειακής σύγκλισης.

Στο πλαίσιο ακριβώς αυτό, σημαντικό ζήτημα το οποίο πρέπει να συμπεριληφθεί κατά το σχεδιασμό της νέας περιφερειακής πολιτικής, είναι η επαναφορά της βιομηχανίας στην πρωτοπορία της ανάπτυξης, με την υλοποίηση επενδύσεων που θα στηρίξουν την βιωσιμότητα των υφιστάμενων βιομηχανιών και θα δημιουργήσουν νέες παραγωγικές μονάδες στην περιφέρεια.

Προς αυτή την κατεύθυνση ο ΣΒΕ έχει καταθέσει ολοκληρωμένες προτάσεις προς την Κυβέρνηση για την έμπρακτη υποστήριξη της πολιτείας στη βιομηχανία, με κύρια στόχευση την αντιμετώπιση των τεσσάρων μεγάλων προκλήσεων, που για μας είναι:

  1. Η ενεργειακή κρίση, η οποία δυστυχώς, και παρά την πρόσφατη μείωση των τιμών, παραμένει ως συνεχής απειλή.
  2. Οι αντίξοες οικονομικές συνθήκες και ιδίως η ραγδαία άνοδος των επιτοκίων δανεισμού και ο υψηλός πληθωρισμός. Προβλήματα που απαιτούν άμεση αντιμετώπιση με λήψη μέτρων από τις κυβερνήσεις διεθνώς, άρα και από τη δική μας.
  3. Η κάλυψη των ελλείψεων σε προσωπικό, ιδίως σε μεσαία στελέχη και εργαζόμενους με τεχνικές και ψηφιακές δεξιότητες, και,
  4. Η ανάληψη δράσεων ψηφιακού μετασχηματισμού και πράσινης μετάβασης, που αποτελούν αναγκαίες συνθήκες για την προσαρμογή των επιχειρήσεων στα νέα δεδομένα του παγκόσμιου ανταγωνισμού.

Βεβαίως, οι προκλήσεις δεν σταματούν στα τέσσερα παραπάνω σημεία. Απαιτείται η συμπλήρωση των υποδομών στην περιφέρεια, και ειδικά των υποδομών που υποστηρίζουν την τοπική επιχειρηματικότητα, η δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος για την υλοποίηση επενδύσεων, οι στοχευμένες δράσεις βιομηχανικής πολιτικής που θα εισφέρουν θετικά στη μείωση του τεχνολογικού ελλείματος για τη βιομηχανία, η βελτίωση των διατάξεων που συνιστούν το ρυθμιστικό περιβάλλον για τη μεταποιητική δραστηριότητα, η επίλυση του μεγάλου προβλήματος της απονομής δικαιοσύνης, και ειδικά των υποθέσεων που αφορούν στην επιχειρηματικότητα και στην υλοποίηση επενδύσεων, η ενίσχυση της διεθνοποίησης και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων, και, φυσικά, τα ιδιαίτερα προβλήματα των περιφερειών της χώρας, πολλά από τα οποία είναι μάλιστα χρονίζοντα.

Είναι καιρός πια να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις, να προχωρήσουν οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις και να ενθαρρυνθούν οι αναγκαίες συναινέσεις και συγκλίσεις των κοινωνικών εταίρων, ώστε να προχωρήσουμε όλοι μαζί µε σχέδιο, τόλμη και αποφασιστικότητα, σε ένα ακόμα πιο παραγωγικό και δημιουργικό αύριο, που θα έχει ως προτεραιότητα την περιφερειακή ανάπτυξη.

Κοινοποιήστε!