Μετά τα πρώτα 100 χρόνια

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Αποχωρώντας μετά από εννέα χρόνια από την Προεδρία του Συνδέσμου, επιθυμώ, μιας και επικοινωνώ μαζί σας για τελευταία φορά μέσω του άρθρου μου στο «Δελτίο ΣΒΕ», να κάνω έναν περιεκτικό απολογισμό αυτής της δημιουργικής εννιαετίας.

Εννέα χρόνια που αφιερώθηκαν στην ενίσχυση του ρόλου του ΣΒΕ στο πλαίσιο της  διαμόρφωσης της εθνικής ανάπτυξης και στην αναβάθμιση της εκπροσώπησης της περιφερειακής βιομηχανίας στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Προσπαθήσαμε όλ’ αυτά τα χρόνια να ανταποκριθούμε, στις προσκλήσεις που έχει διαμορφώσει η νέα εποχή τόσο για την επιχειρηματικότητα όσο και τη βιομηχανία.

Από το 2013 μέχρι σήμερα ο ΣΒΕ έμεινε πιστός στο όραμα των ιδρυτών του και των επιχειρήσεων μελών του.

Όλα αυτά τα εννέα χρόνια ο ΣΒΕ υπήρξε αφοσιωμένος στην έμπρακτη υποστήριξη της περιφερειακής μεταποιητικής δραστηριότητας. Και το κατάφερε με πολύ κόπο, στην πιο δύσκολη ίσως οικονομική και κοινωνική συγκυρία για την πατρίδα μας:

 • μνημόνια
 • πολιτική αστάθεια
 • capital controls
 • δημοψήφισμα

είναι μόνο τέσσερα από τα πολλά αρνητικά γεγονότα που σημάδεψαν την πορεία των επιχειρήσεων – μελών μας, και κατά συνέπεια και του Συνδέσμου μας.

Σ’ αυτό το περιβάλλον:

 • της μόνιμης αβεβαιότητας,
 • της διαρκούς αμηχανίας, και,
 • της καθημερινής αναμονής για κάτι καλύτερο,

ο ΣΒΕ γιόρτασε με τον πιο λαμπρό τρόπο τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων υψηλού κύρους. Ο πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας και η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος ήταν δύο από αυτές.

Οι εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν και ο επετειακός τόμος για την εκατόχρονη ιστορία του Συνδέσμου μας, ήταν ο απαραίτητος φόρος τιμής από εμάς τους νεότερους προς όλους όσοι προηγήθηκαν και δημιούργησαν τον σημερινό «Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος» (ΣΒΕ).

Ο σημερινός ΣΒΕ, αποτελεί σημαντικό μέρος για τη διαμόρφωση της περιφερειακής πολιτικής και της διαπεριφερειακής συνεργασίας. Την περασμένη εννιαετία στήριξε με τρόπο καινοτόμο την περιφερειακή ανάπτυξη, αναβιώνοντας συνέδρια υψηλού επιπέδου και διεθνούς εμβέλειας. Η «Σύνοδος της Θεσσαλονίκης» (Thessaloniki Summit) με τις έξι (6) διοργανώσεις τους, έχουν πλέον καταστεί θεσμός επιχειρηματικής και διακρατικής συνεργασίας, για τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Το αποδεικνύει η συμμετοχή με προτάσεις, θέσεις και απόψεις:

 • Πρωθυπουργών της Ελλάδας και των Βαλκανικών κρατών,
 • Υψηλόβαθμων στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,
 • Υπουργών, Βουλευτών, Ακαδημαϊκών, επιφανών επιχειρηματιών και διαμορφωτών της διεθνούς κοινής γνώμης,

και τόσων άλλων πολλών διακεκριμένων στον τομέα τους ομιλητών διεθνούς κύρους, που έδωσαν αδιάλειπτα το παρόν στη «Σύνοδο της Θεσσαλονίκης» καταθέτοντας τεκμηριωμένες απόψεις και σημαντικές προτάσεις για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης, της Βόρειας Ελλάδας και των Βαλκανίων.

Η αναγνώριση της επιτυχημένης διοργάνωσης, επισφραγίσθηκε και από ένα γεγονός ορόσημο για την εκατόχρονη και πλέον ιστορία του Συνδέσμου.

Στο 2ο «Thessaloniki Summit», το 2018, ο τότε Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Αλέξης Τσίπρας, αναγνωρίζοντας τη διαχρονική συμβολή του ΣΒΕ στην ανάπτυξη της χώρας και στη βελτίωση του περιβάλλοντος δραστηριοποίησης των μικρομεσαίων μεταποιητικών επιχειρήσεων με έδρα την Ελληνική Περιφέρεια, αναγόρευσε τον Σύνδεσμο σε ισότιμο εθνικό κοινωνικό εταίρο. Αναμφίβολα, πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιτυχία στην εκατόχρονη και πλέον ιστορία του.

Από το 2018 και μετά, ο ΣΒΕ, ως ισότιμος εθνικός κοινωνικός εταίρος, έχει καταστεί η φωνή του επιχειρείν με έδρα την Περιφέρεια. Αυτό που καταφέραμε ήταν η ισότιμη και χωρίς προσκόμματα πρόσβαση ΟΛΩΝ ανεξαιρέτως των μεταποιητικών επιχειρήσεων που έχουν έδρα στην Ελληνική Περιφέρεια στα κέντρα λήψης αποφάσεων και συνεννόησης, στο πλαίσιο πάντοτε του κοινωνικού διαλόγου στο υψηλότερο επίπεδο. Η δίκαιη απόφαση της Κυβέρνησης, αποκατέστησε μια διαχρονική αδικία σε βάρος της αντιπροσώπευσης της Περιφέρειας σε κεντρικό επίπεδο.

Μετά την αναγνώριση του ΣΒΕ ως Εθνικού Κοινωνικού Εταίρου, οι απαιτήσεις από τη λειτουργία του μας οδήγησαν στην αλλαγή της ονομασίας του. Ήταν η απαραίτητη απόφαση ούτως ώστε ο ΣΒΕ:

 • να μπορεί να δίνει φωνή στις επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες στις περιφέρειες όλης της χώρας,
 • να αναπτύσσει θέσεις και προτάσεις για την ενίσχυση της περιφερειακής επιχειρηματικότητας, και,
 • να λειτουργεί ως σημαντικός πολλαπλασιαστής της εθνικής ανάπτυξης.

Και ο ρόλος αυτός δικαιώνεται τον Ιούλιο του 2022 όταν πλέον η χώρα αποκτά τη δική της «βιομηχανική πολιτική» για την οποία ο ΣΒΕ επιμένει από το 2008.

Σε συνεδρίαση της «Κυβερνητικής Επιτροπής Βιομηχανίας» τον Ιούλιο του 2022 ο ΣΒΕ είναι ο ένας από τους έξι συμμετέχοντες που επικυρώνει το σχετικό κείμενο και συμμετέχει σε όλες τις «Ομάδες Εργασίας» για την εξειδίκευση της στρατηγικής σε δράσεις που θα ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες της εγχώριας βιομηχανίας και θα συνάδουν απολύτως με τις απαιτήσεις του παγκόσμιου επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Βεβαίως, τα γεγονότα που βιώσαμε όλ’ αυτά τα εννέα χρόνια είναι πολλά. Μόνον η πανδημία εξ’ αιτίας του COVID19 μας απασχόλησε εντατικά για σχεδόν δυο χρόνια. Επέλεξα ν’ αναφερθώ στα πλέον σημαντικά γεγονότα που αποτελούν κατά τη γνώμη μου τομές στην εκατόχρονη και πλέον ιστορία του Συνδέσμου μας. Τα πολλά περισσότερα που συνέβησαν ο αναγνώστης μπορεί να τα θυμηθεί ή να τα γνωρίσει μέσα από την μελέτη των προηγούμενων σελίδων.

Σε κάθε περίπτωση, όλ’ αυτά τα εννέα χρόνια θεωρώ ότι πορευθήκαμε αντίθετα στην παγιωμένη λογική και τις φθαρμένες πρακτικές του παρελθόντος.

 • Αναζητήσαμε δημιουργικούς τρόπους για να γίνει ο ΣΒΕ αυτό που του άξιζε από την πρώτη ημέρα της ίδρυσής του: αρωγός κάθε μικρομεσαίας μεταποιητικής επιχείρησης με έδρα την Ελληνική Περιφέρεια, με σκοπό την ισότιμη πρόσβασή της στην αναπτυξιακή διαδικασία.
 • Μετατρέψαμε τον Σύνδεσμο από «προστάτη» στενών συντεχνιακών συμφερόντων, σε αναπτυξιακό φορέα για τα μέλη του και τη βιομηχανία.
 • Επιδιώξαμε την ενίσχυση της εθνικής παραγωγής, μέσα από την αύξηση του αριθμού των μεταποιητικών επιχειρήσεων.
 • Εργασθήκαμε για τη δημιουργία και τη στήριξη βιώσιμων θέσεων εργασίας στη βιομηχανία και στις δορυφορικές προς αυτήν δραστηριότητες.
 • Επικεντρωθήκαμε στην ανάπτυξη στελεχών για τη βιομηχανία, μέσα από την υλοποίηση προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης.
 • Προτείναμε την ορθή χρηματοδότηση της ανάπτυξης, με τη βιομηχανία και τη μεταποίηση στην πρωτοπορία της.
 • Τολμήσαμε και στηρίξαμε σημαντικές εθνικές πρωτοβουλίες, οραματιζόμενοι ένα καλύτερο μέλλον.
 • Προτάξαμε το κοινό συμφέρον και θέσαμε την «κοινή λογική» στην υπηρεσία των επιχειρήσεων μελών μας και των εργαζομένων σ’ αυτές.
 • Υποστηρίξαμε κάθε νέα αναπτυξιακή πρωτοβουλία χωρίς περιστροφές και με κριτήριο την εξασφάλιση βιώσιμης ανάπτυξης.
 • Λειτουργήσαμε συνεργατικά: τόσο σε τοπικό, όσο και σε εθνικό επίπεδο.
 • Προσπαθήσαμε να αλλάξουμε όλα εκείνα που δεν προάγουν την εξέλιξη, αλλά αντίθετα οδηγούν σε οπισθοδρόμηση και προάγουν την αναβλητικότητα.
 • Διακηρύξαμε με κάθε πρόσφορο μέσον ότι ο ασφαλέστερος πολλαπλασιαστής για την ανάπτυξη είναι η ενεργοποίηση των δημιουργικών δυνάμεων του επιχειρείν στην Ελληνική Περιφέρεια, για την έμπρακτη υποστήριξη των τοπικών θέσεων εργασίας, της εξωστρέφειας και των επενδύσεων.

Εν τέλει, δημιουργήσαμε ένα νέο όραμα για τον ΣΒΕ και αφήνουμε μια σημαντική παρακαταθήκη για τις επόμενες διοικήσεις.

Αναλογιζόμενος την πολύ σημαντική παραγωγή έργου από το 2013 έως το 2022, σκέφτομαι ότι τίποτε δεν θα είχε συμβεί αν δεν είχαμε εργασθεί ομαδικά.

Γι’ αυτό ευχαριστώ θερμά:

 • Τα μέλη όλων των Διοικητικών Επιτροπών, με τα οποία συνεργάσθηκα άψογα και τα οποία άοκνα βοήθησαν με δημιουργικές προτάσεις και σοβαρές απόψεις στην παραγωγή του πολύ σημαντικού έργου.
 • Τα μέλη όλων των Διοικητικών Συμβουλίων, που με δημιουργική κριτική υποβοηθούσαν στη διαμόρφωση των τελικών θέσεων και προτάσεων του Συνδέσμου μας και εισέφεραν θετικά στη βελτίωση του περιβάλλοντος δραστηριοποίησης των επιχειρήσεων – μελών μας.
 • Το προσωπικό του Συνδέσμου, που εργάσθηκε και ανταποκρίθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, για να κάνει το όραμά μας πραγματικότητα.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλω:

 • Στους πρώην Προέδρους του Συνδέσμου μας, και ειδικά στον Νίκο Πέντζο και τον Γιώργο Μυλωνά. Η κατάθεση της εμπειρίας τους ήταν πολύτιμη για τη λήψη των ορθών αποφάσεων, σε πολύ δύσκολες περιόδους. Η σκέψη τους με βοήθησε και με ενθάρρυνε να αντιμετωπίσω τις δύσκολες καταστάσεις, και,
 • Στον άμεσο συνεργάτη μου ολ’ αυτά τα χρόνια, τον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο Γιάννη Σταύρου, που η μακρόχρονη εμπειρία του, η διαχειριστική του ικανότητα και η στρατηγική του σκέψη, με στήριξαν όσο τίποτε άλλο σε ολόκληρη τη θητεία μου στον Σύνδεσμο.

Εύχομαι σε όλες και σε όλους, εκπλήρωση των επιθυμιών σας από τώρα και στο εξής.

Τέλος, υπόσχομαι να είμαι αρωγός και συμπαραστάτης στο έργο των επόμενων διοικήσεων, με όλες μου τις δυνάμεις.