ΦΑΙΔΩΝ Α.Ε.

ΦΑΙΔΩΝ Α.Ε.

Η βιομηχανία ζαχαροπλαστικής ΦΑΙΔΩΝ Α.Ε. είναι μια επιχείρηση με ιστορία πάνω από 50 χρόνια. H αρχή έγινε από ένα εργαστήριο 100 τετραγωνικών στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης. Οι δύο συνέταιροι, Φαίδων Γραμματικόπουλος και Γεώργιος Παπαδόπουλος, προμήθευαν με μπισκότα, κουλούρια και κάθε λογής προϊόντα αρτοζαχαροπλαστικής, επιχειρήσεις μικρού βεληνεκούς σε τοπικό επίπεδο.

Το πρώτο βήμα στρατηγικής σημασίας για την ανάπτυξη της εταιρείας έγινε το 1984 όταν αποφασίστηκε η μετεγκατάσταση σε εγκαταστάσεις επιφάνειας 3.000 τ.μ. στην περιοχή του Δερβένι.

Η ανάπτυξη ήταν ταχεία και παρά τις σαφώς αυξημένες παραγωγικές δυνατότητες της επιχείρησης, η ΦΑΙΔΩΝ ΑΕ δεν εφησυχάζεται και αποφασίζει να ακολουθήσει τη ζήτηση ολοκληρώνοντας το 1997 τη δεύτερη μετεγκατάσταση της, αυτή τη φορά λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στη Νέα Σάντα του Κιλκίς σε νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις συνολικής επιφάνειας 17.000 τ.μ. Η επέκταση αυτή είναι άλλη μια απόδειξη της επενδυτικής κουλτούρας που διακατέχει την επιχείρηση, η οποία οδήγησε και στη πρόσφατη υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος ύψους 800 χιλ. ευρώ, δημιουργώντας ένα νέο χώρο παραγωγής 1.000 τετραγωνικών μέτρων, καθώς και νέα γραμμή παραγωγής για κριτσίνια, με στόχο την αντιμετώπιση της ζήτησης από το εξωτερικό

Με περισσότερους από 120 κωδικούς, η ΦΑΙΔΩΝ Α.Ε παράγει παραδοσιακά βουτήματα, κουλούρια βουτύρου απλά και γεμιστά, νηστίσιμα καθώς και gluten free προϊόντα, διαφόρων τύπων κριτσίνια, πτιφουρ, κεράσματα σοκολάτας, γλυκά σνακ, πίτες, πάστα φλώρα, καρύδες και μηλόπιτες, τσουρέκια, κέικ, σιροπιαστά, καθώς και τα Χριστουγεννιάτικα μελομακάρονα, κουραμπιέδες και βασιλόπιτες.

Η επιχείρηση συνεργάζεται σήμερα με τις περισσότερες αλυσίδες Supermarket, καθώς επίσης και με πάρα πολλά αρτοζαχαροπλαστεία και μικρά καταστήματα τροφίμων, καθώς τα προϊόντα της απευθύνονται τόσο στις μεγάλες όσο και στις μικρές επιχειρήσεις λιανεμπορίου όπως και φυσικά στην αγορά μαζικής εστίασης (HO.RE.CA)

Σημαντικό μερίδιο του τζίρου της επιχείρησης προέρχεται από το διεθνές εμπόριο. Σύμφωνα με τον κ. Γιαχανατζή, πρόεδρο και διευθύνων σύμβουλο της ΦΑΙΔΩΝ Α.Ε, οι εξαγωγές αντιστοιχούν στο 20% του συνολικού τζίρου της επιχείρησης. Η αρχή έγινε με την είσοδο σε παραδοσιακές Ευρωπαϊκές αγορές όπως Γερμανία και Μεγάλη Βρετανία καθώς και στη γειτονική Κύπρο.

Η εικόνα των εξαγωγών σήμερα είναι πολύ διαφορετική, με τη ΦΑΙΔΩΝ Α.Ε να καταγράφει παρουσία σε περισσότερες από 12 χώρες, όπως Αμερική, Καναδάς, Αυστραλία, πολλές Ευρωπαϊκές χώρες καθώς επίσης και χώρες της Μέσης Ανατολής. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Γιαχανατζή, η επιχείρηση ενδιαφέρεται για την περεταίρω ανάπτυξη των τελευταίων αυτών αγορών. Άλλωστε οι εξαγωγές όπως και η οργανική ανάπτυξη βρίσκονται σε πρώτο πλάνο, τόσο σήμερα όσο και για τα επόμενα χρόνια.

Στη διάρκεια του 2018, παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η αγορά, η ΦΑΙΔΩΝ Α.Ε κινήθηκε ανοδικά, καταγράφοντας διψήφιο αριθμό ανάπτυξης πωλήσεων σε σχέση με την προηγούμενη οικονομική χρήση.

«Η εταιρεία φαίνεται ότι βγαίνει επιτυχώς από την περίοδο της κρίσης», επισημαίνει ο επικεφαλής της εταιρείας.